hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴指沙田大埔路線重組將分階段實行
開啟左側

[問題] 九巴指沙田大埔路線重組將分階段實行

ma212223 發表於 2014-9-6 07:32 | 顯示全部樓層

回復 70# 的帖子

有咗606X,如果606系可以考慮互轉
(其實要彩雲坪石班客用606A轉106,排除咗佢地用特快服務都唔多合理)
606A應該考慮牛頭角後上樂華,秀茂坪,藍田(啟田)

不過唔知80分鐘做唔做得完1單
同埋牛頭角上邨變真空
一出RDP   要去鵝頸橋?
transbus 發表於 2014-9-6 07:42 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2014-9-6 07:32 發表
有咗606X,如果606系可以考慮互轉
(其實要彩雲坪石班客用606A轉106,排除咗佢地用特快服務都唔多合理)
606A應該考慮牛頭角後上樂華,秀茂坪,藍田(啟田)

不過唔知80分鐘做唔做得完1單
同埋牛頭角上邨變真空 ...

98c坑口人嘈o左上山十幾年,
606A照做的話, 牛頭角前班客應該趕得七七八八,
更何況人人都將秀明道視為洪水猛獸,
山上下分家始終比較好.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
S3BL100 發表於 2014-9-6 11:35 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2014-9-6 07:42 發表

98c坑口人嘈o左上山十幾年,
606A照做的話, 牛頭角前班客應該趕得七七八八,
更何況人人都將秀明道視為洪水猛獸,
山上下分家始終比較好.

係得將軍澳視秀明道為洪水猛獸姐,不過講真行秀茂坪道更方便安達臣南村,
而秀茂坪本身有唔少座數兩邊都差唔多,或者秀茂坪道更方便的。

不過講返行山版 606,因為係東行,所以反而去程行秀明道先係正常,
否則上秀都要過馬路先有得搭;至於回程行出面無所謂,亦更接近寶達同安達臣…

同埋唔駛擔心山下,首先 606 上繁往港島、下繁返九龍,在觀塘好大程度都只係執地鐵雞,
其次山下鐵路沿線班友基本上唔會點理樓下的巴士,分分鐘成條線無左都唔覺
(亦因此難怪當年 40 初上 RDP 果陣,山下完全無聲音支持或反對)
反而擔心港島一邊的意見仲好,不過我覺得如果唔係拆特車的話,
可以上晝出港島、下晝返九龍行山,其餘班次就行返山下同埋入九龍灣。

[edited: 已將部分敏感資訊刪除]

fb.com/scientisthk2usa/
EX-TL 發表於 2014-9-6 12:31 | 顯示全部樓層

原帖由 bobbycheng 於 2014-9-5 21:31 發表

其實長沙灣到觀塘冇直車都幾荒謬
一個九龍屋村去另一個九龍屋村冇直車好易理解
但竟然可以冇路線由一個九龍市中心到另一個九龍市中心

以前都話有條40
但而家就連唯一一條都冇埋 ...

長沙灣並非深水埗市中心, 正確中心位置係深水埗站.北河街.欽州街一帶, 現時已有296C做緊,
40當時只服務邊皮位嘉頓, 而冇直達巴士覆蓋的一段深水埗市區已經有港鐵, 其他選擇有小巴.
ma212223 發表於 2014-9-6 14:20 | 顯示全部樓層

回復 73# 的帖子

講開又講,606幾時肯下繁分拆
我相信606過鐘私走嘅問題喺下繁嚴重得多
有時成半粒鐘都冇車開
AVD1 發表於 2014-9-6 14:56 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2014-9-5 17:31 發表
有冇可能呢六條線的重組會拉市區線落水?例如212、13P
我認為30X、230X可合併,上西廊、入尖沙咀,以30、6C/212其中一條補位;234X可如68X自體分拆;296C可放棄將軍澳並與13P整合;98S可全日,98C可縮寶琳 ...

234X 自體分拆,
問題係 234X 而家有幾多架車先?
得個十二架,分拆左的話,兩條線幾多分鐘一班車先 ?

根本自我分拆,如果本身條線唔密車,呢個方案就係唔 work ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
S3BL100 發表於 2014-9-6 23:05 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2014-9-6 14:20 發表
講開又講,606幾時肯下繁分拆
我相信606過鐘私走嘅問題喺下繁嚴重得多
有時成半粒鐘都冇車開

606 城巴下繁自舊年開始已經由 80 分加到 93 分鐘一單,出多左架車用來私對站

而家下繁東隧入口咁塞,觀塘又塞車,條線兜路令到里數仲長過去中上環,過鐘真係唔出奇。
如果唔係因為要同時做耀東同太古坊,應該跟 307P/678 西灣河出先係
fb.com/scientisthk2usa/
dennis28a 發表於 2014-9-7 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-9-6 11:35 發表

同埋唔駛擔心山下,首先 606 上繁往港島、下繁返九龍,在觀塘好大程度都只係執地鐵雞,
其次山下鐵路沿線班友基本上唔會點理樓下的巴士,分分鐘成條線無左都唔覺
(亦因此難怪當年 40 初上 RDP 果陣,山下完全無聲音支持或反對)
反而擔心港島一邊的意見仲好,不過我覺得如果唔係拆特車的話,
可以上晝出港島、下晝返九龍行山,其餘班次就行返山下同埋入九龍灣。

講就唔係咁講,雖然正常去西灣河至柴灣既客,會考慮搭紅小同港鐵,
但 606 系非繁客量唔係想像中咁差,主要有唔少老人家行唔到鰂魚涌條樓梯。

當年 40 轉特快市中心阻力細,係因為佢地根本需要一條特快去線多過一條慢線。
佢地又唔係無紅小、港鐵同、296C。
你同佢講取消 296C 你估下觀塘區會唔會反面?
惡意回復是不道德的行為。
ma212223 發表於 2014-9-7 10:00 | 顯示全部樓層

回復 78# 的帖子

觀塘區都好和諧嘅
如果個計劃普遍哩講係利多於弊
相信都有幾大機會通過
paul2357paul 發表於 2014-9-7 15:28 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-9-6 03:48 發表

......係班慈雲山議員淨係識得做政治 show 要求拉 113 上去,113 兩邊塞成咁又會有幾快?

班慈雲山議員總唔諗下113係行最慢的公主道去紅隧?
去到旺角東先至開始有人搭的103和113,縮線就差唔多,竟然仲夠膽死拉113上慈雲山?
唔要將更多的巴士線更流水化虛耗更多巴士的quota。