hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 新幹線幾問
開啟左側

新幹線幾問

HU6455 發表於 2014-9-4 23:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

想問下東京站依家有幾多款新幹線停靠?
係邊可以查到咩時間係咩車型?
另外想問下係咪條條新幹線都會有唔同既名, 如"XX號", 去分地既行車線?

Mos_Lok 發表於 2014-9-4 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 HU6455 於 4-9-2014 23:01 發表
另外想問下係咪條條新幹線都會有唔同既名, 如"XX號", 去分地既行車線?

跟番官方路線名黎講
有東海道 (JR東海)、上越、長野(2015年3月延長至富山並正名北陸新幹線)、山形、秋田、東北 (JR東日本) 新幹線

查時刻表我用開呢個: http://www.ekikara.jp/top.htm
可以按站、線、個別車次睇時刻表,都幾方便

XX號係分同一條新幹線上快慢車次種類
例如東海道新幹線
のぞみ (希望號) 就係最快停最少站個種 (e.g. 東京至新大阪只停品川、新橫濱、名古屋、京都)
ひかり (光號) 就停多幾個中型站 (e.g. 靜岡)
こだま (木靈號) 就係各停班次
不過有時同一個名既車種,唔同班次都有唔同停站/終站
例如 はやぶさ (隼號) 主要係東京至新青森最快班次,但有幾班會連上野呢個大站都唔停
亦有仙台始發終到既班次

Lelouch 發表於 2014-9-5 01:10 | 顯示全部樓層
原帖由 Mos_Lok 於 2014-9-4 23:31 發表

跟番官方路線名黎講
有東海道 (JR東海)、上越、長野(2015年3月延長至富山並正名北陸新幹線)、山形、秋田、東北 (JR東日本) 新幹線

查時刻表我用開呢個: http://www.ekikara.jp/top.htm
可以按站、線、個別車次睇時 ...

有時會爬同一車種上一班車頭添
例如はやぶさ 5号快過上一班到盛岡
上越新幹線朝早9點幾果班とき313号都係
sammyleung719 發表於 2014-9-5 22:18 | 顯示全部樓層

原帖由 HU6455 於 2014-9-4 23:01 發表
時間就各大時間表網站都有
而車型可以靠REMARK去睇出黎
N700系就唔洗諗啦
有列明有GRAN CLASS就一定係E5,E6同E7系
列明
呢3款車就行各自既路線,都唔會分唔出架啦
而時間表話係MAX__(如MAXとき)一定係E4系
不過其實
一睇名就已經知係咩車行,因為已經可以話FIX左咁濟
 樓主| HU6455 發表於 2014-9-9 22:10 | 顯示全部樓層
咁又想問下, 邊條新幹線同係邊個車站, 兩列列車會係車站進行連結/解編?
sammyleung719 發表於 2014-9-9 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 HU6455 於 2014-9-9 22:10 發表
咁又想問下, 邊條新幹線同係邊個車站, 兩列列車會係車站進行連結/解編?

東北新幹線同山形或秋田新幹線,上越新幹線都會咁做

山形新幹線係福島增解結
秋田新幹線係盛岡增解結
上越新幹線會係越後湯沢解結
 樓主| HU6455 發表於 2014-9-11 14:02 | 顯示全部樓層

咁我又想問, 新幹線既車票有冇限幾耐出站?
搭完車落車係車站月台影下相, 最長可以留幾耐?
neosan 發表於 2014-9-11 15:53 | 顯示全部樓層
原帖由 HU6455 於 2014-9-11 14:02 發表

應該無限...
Lelouch 發表於 2014-9-11 16:51 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2014-9-11 15:53 發表

應該無限...

無限, 但東京站JR東日本同JR東海係分開既
東海道新幹線(JR東海)唔出閘係行唔到過去東北/上越/山形/北陸/秋田新幹線(JR東日本)果邊
論影相價值而言, JR東日本車型多好多
有齊E2/E3/E4/E5/E6/E7
JR東海來黎來去都係700/N700/N700A, 幾乎一樣樣

BTW, 坐過E2/E4/E5/E7/700/N700, E7最舒服, N700就要JR九州果批既指定席先好

sammyleung719 發表於 2014-9-11 21:52 | 顯示全部樓層

原帖由 HU6455 於 2014-9-11 14:02 發表
入場票係有時限架
好似得兩個鐘
過左就唔可以用閘機出閘,要用人手剪票口出閘