hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸處email回應了啟德巴士路線建議
開啟左側

運輸處email回應了啟德巴士路線建議

S3BL100 發表於 2014-9-13 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-9-13 18:18 發表

早繁行紅隧過港島可能會好慢
紅隧港島方向無巴士線去加快行車速度,東九廊亦一樣塞死
個人覺得可能會比641塞東隧更慢
另外,641早繁往港島/下繁往啟德,觀市是641大站,下繁過裕民坊之後半車客無咗
如果跟你個循環,早繁往港 ...

紅隧係好塞,但東隧同東廊的塞車情況都唔係差好遠,而且兜遠左路。

同埋紅隧港島方向,如果由漆咸道北西行左轉入康莊道的話,
根據 google 實景圖,都有一條巴士線可以打尖,
於是如果行東九廊入紅隧,可以一路行快線,跟 13X/215X 不停曲街特車一樣,
飛起蕪湖街盞燈,之後再切返去第二線,去到康莊道口打尖。
如果係私家車就唔得。

東九廊西行快線相對穩定,因此上繁咁行落紅隧唔見得一定慢過行東隧。
但係下繁兩條線都塞,分分鐘機隧都要間封,就算吧啦。
如果 101X 港島方向唔係要停紅隧口的話,下繁行東隧可能仲實際。

總之如果解決到觀塘巿中心、藍田站同山上特快往返港島的問題,取代 641 觀塘巿中心的角色,
到時 641 要脫離觀塘巿中心,都唔會係咩問題,
但就唔應該求其拎 641 同 621 合併改行紅隧,將觀塘藍田客求其倒落地鐵同 601/619 而又唔加班。
fb.com/scientisthk2usa/
dennis28a 發表於 2014-9-14 01:03 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-9-13 11:16 發表

不過,而家 101X 下繁九龍方向改左跟 18/373A 轉入港灣道?
夏愨道天橋東行落斜好似轉唔到入中信大廈,
而 101X 編定應該係行告士打道,但可以視乎交通情況改行菲林明道、會議道同鴻興道。

據我所見,早幾日有部九巴既 101X 至係會展正門既港灣道行過,
間唔中有部新巴既 101X 係會議道(會展新翼天橋底)直去。
所以我唔排除 101X 經常自行轉左入中信大廈,因為果陣稅務大廈幾乎行唔到。
反而 101X 告士打道直去?我真係唔多覺。

原帖由 S3BL100 於 2014-9-13 11:16 發表

同埋停得灣仔地鐵站就應該行灣仔道行紅隧,一來菲林明道/灣仔道都係客倉,
二來根據我的經驗,641 係會慢過 1 字頭紅隧線去到紅隧口的。

兩睇,軒尼詩道轉菲林明道天橋一塞,因為所以去灣碼同直去既巴士站炒成一碟(通常 641 係果個位最少停 5 分鐘都未轉到入菲林明道),
而 1 系隧巴線一早係電腦城上完客,可以 Cut 去快線走人,結果 1 系隧巴線有機會快過 641 到紅隧口。

如果個情況係咁,菲林明道天橋無事,咁 641 就會快過 1 系隧巴線到紅隧口,
只要果段路順暢,641 會係 5 分鐘內就過埋遊艇會。

如果新線係行紅隧,坦白講,我唔多介意行灣仔道,但就會局限左做灣仔客。
對中環客,行灣仔道其實唔吸引,但奈何 101/111/115 全部都行灣仔道。
尤其係 182 浪費左繁時最少 15 分鐘係灣仔道,結果又係趕客坐 104 轉東鐵。

惡意回復是不道德的行為。
S3BL100 發表於 2014-9-14 01:29 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-9-14 01:03 發表

據我所見,早幾日有部九巴既 101X 至係會展正門既港灣道行過,
間唔中有部新巴既 101X 係會議道(會展新翼天橋底)直去。
所以我唔排除 101X 經常自行轉左入中信大廈,因為果陣稅務大廈幾乎行唔到。
反而 101X 告士打道直去?我真係唔多覺。

原來係咁…可能係司機見到夏愨道天橋塞車,就會自行唔上橋,行下面轉入中信大廈。
反正目標係加個站做灣仔北乘客,我覺得行港灣道都可以。

正常就一定唔會跟編定路線告士打道直去,因為要同其他車塞 20-30 分鐘入紅隧。
表列替代路線包括稅務局後左轉菲林明道,右轉會議道,但印象中真係無批准過行中信大廈一邊(話唔埋後來改左而我唔知)

原帖由 dennis28a 於 2014-9-14 01:03 發表
兩睇,軒尼詩道轉菲林明道天橋一塞,因為所以去灣碼同直去既巴士站炒成一碟(通常 641 係果個位最少停 5 分鐘都未轉到入菲林明道),
而 1 系隧巴線一早係電腦城上完客,可以 Cut 去快線走人,結果 1 系隧巴線有機會快過 641 到紅隧口。

如果個情況係咁,菲林明道天橋無事,咁 641 就會快過 1 系隧巴線到紅隧口,
只要果段路順暢,641 會係 5 分鐘內就過埋遊艇會。

如果新線係行紅隧,坦白講,我唔多介意行灣仔道,但就會局限左做灣仔客。
對中環客,行灣仔道其實唔吸引,但奈何 101/111/115 全部都行灣仔道。
尤其係 182 浪費左繁時最少 15 分鐘係灣仔道,結果又係趕客坐 104 轉東鐵。

我覺得都係兩睇,行灣仔道對中環客無咁吸引,但相對係最穩陣行法,當然感覺係另一回事。
但同時,跟 641 走,甚至跟 104 的話,又會對灣仔中部乘客唔吸引。

反而係有條無客的 621 可以利用一下,灣北尾站做埋藍田,替代 641 藍田的功能,亦對中環返藍田有吸引力。
正如上面所講,同 603 重組亦得。不過觀塘巿中心就似乎真係回程行紅隧比較著數。

同埋唔一定要軒尼詩道左轉菲林明道塞車, 641 都可以慢過 1 系紅隧線去到紅隧口。
六月中有次有作紀錄的親身經歷,坐下繁二車,17:00 港澳碼頭開,照計已經未開始係好塞的時間,
17:16 停軒尼詩道/菲林明道個站,轉入菲林明道暢通,但原來開心得太早,一落橋就開始塞,
等左兩轉燈先轉入會議道再慢慢塞,結果 17:26 先停灣仔碼頭,兩個站中間用左 10 分鐘。
結果架車上鴻興道天橋的時後,見到下面有架之前在軒尼詩道見到的 182,快線暢通無阻入緊紅隧。

全程車又唔係太慢(但都要 17:49 先到觀塘巿中心),如果再遲多少少東廊入東隧開始塞車,車程會花上更多時間。
呢個鐘數 101 由上環去觀塘巿中心要大約 65-70 分鐘,紅隧口去觀塘要大約 35 分,
但如果係紅隧特快兼唔停紅隧口,飛走晒馬頭圍道同九龍城塞車位,
紅隧口經機隧、常怡道天橋直剷觀塘巿中心,車程大約只需 10 分鐘多少少,結果係有相當機會快過 641。

dennis28a 發表於 2014-9-14 01:41 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-9-14 01:29 發表

我覺得都係兩睇,行灣仔道對中環客無咁吸引,但相對係最穩陣行法,當然感覺係另一回事。
但同時,跟 641 走,甚至跟 104 的話,又會對灣仔中部乘客唔吸引。

反而係有條無客的 621 可以利用一下,灣北尾站做埋藍田,替代 641 藍田的功能,亦對中環返藍田有吸引力。
正如上面所講,同 603 重組亦得。不過觀塘巿中心就似乎真係回程行紅隧比較著數。

同埋唔一定要軒尼詩道左轉菲林明道塞車, 641 都可以慢過 1 系紅隧線去到紅隧口。
六月中有次有作紀錄的親身經歷,坐下繁二車,17:00 港澳碼頭開,照計已經未開始係好塞的時間,
17:16 停軒尼詩道/菲林明道個站,轉入菲林明道暢通,但原來開心得太早,一落橋就開始塞,
等左兩轉燈先轉入會議道再慢慢塞,結果 17:26 先停灣仔碼頭,兩個站中間用左 10 分鐘。
結果架車上鴻興道天橋的時後,見到下面有架之前在軒尼詩道見到的 182,快線暢通無阻入緊紅隧。

全程車又唔係太慢(但都要 17:49 先到觀塘巿中心),如果再遲多少少東廊入東隧開始塞車,車程會花上更多時間。
呢個鐘數 101 由上環去觀塘巿中心要大約 65-70 分鐘,紅隧口去觀塘要大約 35 分,
但如果係紅隧特快兼唔停紅隧口,飛走晒馬頭圍道同九龍城塞車位,
紅隧口經機隧、常怡道天橋直剷觀塘巿中心,車程大約只需 10 分鐘多少少,結果係有相當機會快過 641。

所以個兇手係菲林明道天橋,當然,如果都要係菲林明道落橋塞,通常 5 分鐘內會塞到去菲林明道天橋。
運輸署一直研究過比菲林明道天橋直接轉右去港灣道解決問題/或者迫所有車行會議道,然後廢左個 U Turn 位,但似乎因為個十字路口燈位時間而無成事。

我係軒尼詩道上親 641 都係睇彩數,反正點塞,都唔會耐過 101/619 到觀塘市中心(頂盡平手)。
東隧開始塞車,大約再浪費多 10-15 分鐘左右。

其實我真係唔反對全程行足灣仔道入紅隧,但行灣仔內街就要拆多條線由金鐘起載,唔好再拎佢做埋中上環。

PS: 咁其實我今日坐果班 101 幾慢下,45 分鐘到由天樂里行到去觀塘市中心。

S3BL100 發表於 2014-9-14 02:01 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-9-14 01:41 發表

其實我真係唔反對全程行足灣仔道入紅隧,但行灣仔內街就要拆多條線由金鐘起載,唔好再拎佢做埋中上環。

PS: 咁其實我今日坐果班 101 幾慢下,45 分鐘到由天樂里行到去觀塘市中心。

不過咁就會返到車從何來的問題,可以用的資源其實係得 101/641/601P 部分班次
(619 本身應該拆條 119P 灣仔入紅隧,東九廊直飛樂華,好過塞 619P 回程俾山上同牛頭角,
而特慢 601P 抽走做灣仔紅隧東九廊巿中心秀茂坪後,601 正線都應該要加一兩班車疏導乘客,再者啟麗啟德都要補位)

我覺得未必夠資源,拆中上環觀塘特快一條,金鐘灣仔又一條,反正行內街唔見得慢過行灣北幾多,
灣北又可以透過 101X 加站、621/603 重組解決,最多都係感覺差少少,我寧願一條線做晒上環至灣仔,開密少少 10 分一班仲好。

同埋 101 天樂里九個字去觀塘巿中心係正常,我上面講緊「紅隧口去觀塘巿中心約 35 分鐘」係九龍出口起計,
如果碰到九龍城迴旋處塞車就要更多時間。如果係不停紅隧口的紅隧東九廊特快,灣仔起計 25 分鐘以內應該搞得掂,
只要宣傳有道,對灣仔吸引力係好大。

EX-TL 發表於 2014-9-14 02:52 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-9-14 02:01 發表
不過咁就會返到車從何來的問題,可以用的資源其實係得 101/641/601P 部分班次
619 本身應該拆條 119P 灣仔入紅隧,東九廊直飛樂華,好過塞 619P 回程俾山上同牛頭角
而特慢 601P 抽走做灣仔紅隧東九廊巿中心秀茂坪後,601  ...

你之前已經有一個plan, 而家又好似好多位仲猶疑緊, 邊條線行邊度好d, 點拆會好d咁...

101資源等西港島線通車, 大把有得你駛, 同埋呢堆路線重組涉及三間巴士公司,
有九.新合營, 有九.城合營, 有九巴獨營, 係咪話咁易就拆得掂?

上面粗字就係我想做o既野, 不過唔會做到灣仔咁少, 我會做埋銅鑼灣先上紅隧, 最後你實會嫌兜.
S3BL100 發表於 2014-9-14 11:38 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2014-9-14 02:52 發表

你之前已經有一個plan, 而家又好似好多位仲猶疑緊, 邊條線行邊度好d, 點拆會好d咁...

101資源等西港島線通車, 大把有得你駛, 同埋呢堆路線重組涉及三間巴士公司,
有九.新合營, 有九.城合營, 有九巴獨營, 係咪話咁易就拆得掂?

上面粗字就係我想做o既野, 不過唔會做到灣仔咁少, 我會做埋銅鑼灣先上紅隧, 最後你實會嫌兜.

其實我係大概望過 101 601 619 641 的時段分配,計過數,知道拆 119P/101P 回程紅隧東九廊特快,
甚至全日(當然去程繼續行東隧),都唔會有問題。

不過你想條四順紅隧東九廊特快做埋銅鑼灣,就未免太大想頭。
唔知你想銅鑼灣點行?係咪跟 103 入紅隧?到時上環開成個鐘都未必過到海喎,興發街入紅隧/東隧時間已經無太大分別…
EX-TL 發表於 2014-9-14 12:39 | 顯示全部樓層

回復 107# 的帖子

當然唔係用興發街咁傻啦, 銅鑼灣走不外乎兩條線, 非A即B, 既然唔係A路興發街, 咁我揀B路摩頓臺其實都唔係太好,
畢竟灣仔唔走做埋銅鑼灣先走, 條路真係好長, 不過比103 170塞少好多.

唔賣關子, 係跟N182咁入銅鑼灣道上大坑道天橋, 再跟511出維園道走快線上杜老誌道天橋, 然後再經運盛街走,
就咁睇雖然係兜來兜去, 仲要係兜番去灣仔, 不過條路下繁正常黎講係順, 塞車應該去到上杜老誌道天橋前先開始.

前面好慢, 上環碌到銅鑼灣, 怡和街後不停站直往啟祥道, 唔知點睇?

S3BL100 發表於 2014-9-15 00:23 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-9-14 12:39 發表
當然唔係用興發街咁傻啦, 銅鑼灣走不外乎兩條線, 非A即B, 既然唔係A路興發街, 咁我揀B路摩頓臺其實都唔係太好,
畢竟灣仔唔走做埋銅鑼灣先走, 條路真係好長, 不過比103 170塞少好多.

唔賣關子, 係跟N182咁入銅鑼灣道 ...

高士威道轉入銅鑼灣道、上大坑道天橋,都會塞車
dennis28a 發表於 2014-9-15 00:44 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-9-14 02:01 發表

同埋 101 天樂里九個字去觀塘巿中心係正常,我上面講緊「紅隧口去觀塘巿中心約 35 分鐘」係九龍出口起計,

當我非繁都用成 45 分鐘,咁繁忙時間係熙信大廈返去,咁姐係大約要成 70 分鐘以上?
就算 641 點塞法,係熙信大廈一個鐘左右點都塞得番觀市。
真係對觀塘客係災難,點解大家仲鼓勵用人 101 返觀市?

如果碰到九龍城迴旋處塞車就要更多時間。如果係不停紅隧口的紅隧東九廊特快,灣仔起計 25 分鐘以內應該搞得掂,
只要宣傳有道,對灣仔吸引力係好大。

依點我認同,坦白講,對於觀塘客咩車都係所謂,反正大家都知 101 正常情況下去到觀塘。
但好荒謬地,家陣 101X 觀塘客比例其實好低下。