hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸處email回應了啟德巴士路線建議
開啟左側

運輸處email回應了啟德巴士路線建議

leeallen 發表於 2014-9-18 23:18 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-9-18 23:05 發表

有個消息,我都系近日聽翻黎而已,可信性有待確實,所以我將呢段傳聞加密咁講出黎,有興趣自己估我講緊咩啦...

有傳某公司有意將某條勁長勁慢的過海線縮短,為利誘被削減服務的地區放行重組,某公司有意將某條現存的過海特快線提升至平日至黃昏服務,呢條特快線經觀市的,作為交換,而呢個一線換一線的重組,涉及3間巴士公司的,而涉及的路線當中,它們於九龍的服務範圍是不同的...

Interesting, 606X 換 106?
ATENU1132 (UH 4001) @ 619
BlackBird 發表於 2014-9-18 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 leeallen 於 2014-9-18 23:18 發表

勁長勁慢:106符合
經觀市:606X符合
涉及3間巴士公司:106係九新,606X九城又係符合"3間公司"
九龍的服務範圍是不同: 106:土瓜灣/紅磡 606X:觀塘
似乎106換606X幾合理
P960早日摺線
S3BL100 發表於 2014-9-18 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 leeallen 於 2014-9-18 23:18 發表

我諗應該都無第二個可能性,畫公仔都畫出腸…

如果屬實,巴士公司今次好精,我都無諗過可以咁樣重組的(先頭仲諗住拆廿分一班 106P 去縮 106 同減少私牌)
fb.com/scientisthk2usa/
EX-TL 發表於 2014-9-19 00:17 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-9-18 23:05 發表
176肯做個條件系槍全日線671,一體就知觀塘唔系吸引的主因啦...

你地之間的對話, 我冇乜興趣介入, 不過想就以上呢點講少少:

如果觀塘真係咁唔吸引, 巴士公司就一槍嘭低671算, 點解仲肯開條176俾南區駛, 你可以話係條件,
但南區-觀塘條路遠, 中間經過的路總有一個嚴重塞車位, 繁時影響最大, 非繁時塞車機會唔算大,
不過走線過份流水, 九龍就只係在觀塘道蜻蜓點水, 入埋彩虹.鑽石山, 時間上唔吸引.

非繁671同116在維園相遇完, 下一個相遇位係彩虹道近四美街, 就已經證明行東隧去黃大仙區唔掂,
而落客係集中於觀塘法院至九龍灣站之間, 所以最多去到九龍灣就夠, 而巴士公司點先可以割走
黃大仙區又服務到九龍灣, 好自然係諗行紅隧+機隧.

轉為176之後, 因為走線直接左, 即使紅隧塞車, 假假地都係條特快線, 出入觀塘行啟德隧道夠直接,
同時服務埋九龍灣, 唔會用多好多時間, 去埋觀塘cover到大部份原671範圍, 至於非繁南區-觀塘
客量, 而家就算有客都唔一定係搭671, 仲要有機會俾佢乘機加價收特快價, 你諗下而家全程收$11.1,
觀塘搭港鐵去銅鑼灣都差唔多呢個數, 176入埋南區加上係特快線, 好多機會好似606X咁乘機加價.

「起動九龍東」可以話係俾巴士公司重新審視整個九龍東的對外服務的一個好機會, 整合效率低的路線,
增設更切合需求的點對點服務. 老實講, 鴨脷洲+黃竹坑-九龍灣+觀塘用671去行, 一定兜走晒d客,
用176去試繁時, 反正南港島綫東段通車對176影響咁低, 隨住九龍東繼續起動, 可見將來, 176需求
只會繼續增加, 即使沙中綫通埋車, 對176的影響都唔見得有幾大.

所以671取消並唔係觀塘唔吸引, 只係現時走線太長, 兜走晒班客, 深入到鑽石山亦都無謂, 趁九龍東
轉型去重新設定路線係更為合適的做法.
EX-TL 發表於 2014-9-19 00:19 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-9-18 23:45 發表

我諗應該都無第二個可能性,畫公仔都畫出腸…

如果屬實,巴士公司今次好精,我都無諗過可以咁樣重組的(先頭仲諗住拆廿分一班 106P 去縮 106 同減少私牌) ...

新巴可以騰出好多車出來
樂仔〞 發表於 2014-9-19 00:27 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-9-19 00:17 發表

你地之間的對話, 我冇乜興趣介入, 不過想就以上呢點講少少:

如果觀塘真係咁唔吸引, 巴士公司就一槍嘭低671算, 點解仲肯開條176俾南區駛, 你可以話係條件,
但南區-觀塘條路遠, 中間經過的路總有一個嚴重塞車位, 繁 ...

九龍東轉型 , 但條路對巴士公司轉型黎講其實有 D 辛苦
九龍灣得一條路出觀塘道其實已經係一大敗筆 , 而且觀塘道下繁擠塞情況其實同告士打道有得揮 , 大搞都有一定難度
mak5052 發表於 2014-9-19 00:36 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2014-9-18 23:43 發表

勁長勁慢:106符合
經觀市:606X符合
涉及3間巴士公司:106係九新,606X九城又係符合"3間公司"
九龍的服務範圍是不同: 106:土瓜灣/紅磡 606X:觀塘
似乎106換606X幾合理 ...
郁106的話,柴灣去土瓜灣點算?吉之島去柴灣點算?唔怕8X、19、82吃不消?
leeallen 發表於 2014-9-19 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2014-9-19 00:36 發表
郁106的話,柴灣去土瓜灣點算?吉之島去柴灣點算?唔怕8X、19、82吃不消?

有得必有失, 所以咪用特快利誘一換一
ATENU1132 (UH 4001) @ 619
Ravenclaw 發表於 2014-9-19 01:15 | 顯示全部樓層
有個消息,我都系近日聽翻黎而已,可信性有待確實,所以我將呢段傳聞加密咁講出黎,有興趣自己估我講緊咩啦...

有傳某公司有意將某條勁長勁慢的過海線縮短,為利誘被削減服務的地區放行重組,某公司有意將某條現存的過海特快線提升至平日至黃昏服務,呢條特快線經觀市的,作為交換,而呢個一線換一線的重組,涉及3間巴士公司的,而涉及的路線當中,它們於九龍的服務範圍是不同的...

拿,上面有人話好精,但精在咩呢...

今次可以軟硬夾攻去遊說果個被削減服務的區放行重組,軟當然系利誘啦,咁硬用咩呢...

果條頸長頸慢過海線的繁時特快線的九龍區往港島區客量系慘不忍到的,渣住呢堆數字去咬人,然後話,even點對點,連繁時頭區往尾區也沒需求,為善用資源,bra bra bra...

當然,最硬緊系行政指令啦...

不過呢,魔鬼在細節,因為呢個重組成事的話,將會有班唔關事的客會被找數,呢班客唔算少的...
ATE31 發表於 2014-9-19 01:19 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2014-9-19 00:36 發表
柴灣去土瓜灣整118<>106紅隧口補差價轉乘咪搞掂! 反正而家都無咩柴灣人慢碌106
AEON去柴灣仲有81, 82X, 地鐵,駛驚無車搭
反而606X如果全日之後,  694會被搶客更加蝕錢