hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [請教意見]美國飛香港的選擇
開啟左側

[請教意見]美國飛香港的選擇

shunhei75 發表於 2006-4-17 12:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我係一個係美國到讀書既學生,因今年是第一年,而第一次飛美國既飛機就搭左NW,
但係服務就唔係好好,請問飛香港既選擇邊間最好同埋大約價錢?

內陸機我可以自己買,東西岸起飛都冇問題!

歡迎各大老友,賜教賜教
CO1151@73Y>CO99@772ER>
volvo_chan 發表於 2006-4-17 13:15 | 顯示全部樓層
原帖由 shunhei75 於 2006-4-17 12:38 發表
我係一個係美國到讀書既學生,因今年是第一年,而第一次飛美國既飛機就搭左NW,
但係服務就唔係好好,請問飛香港既選擇邊間最好同埋大約價錢?

內陸機我可以自己買,東西岸起飛都冇問題!

歡迎各大老友,賜教賜教

我由美國往返各地正常就一定坐服務較佳的新加坡航空(SQ)國泰航空(CX)
例如 :
由三藩市飛香港直航我首選坐SQ, 之後先CX, 因為SQ往美國的航班時間我覺得較靚, 兩間都同樣用B747-400飛.
由洛杉磯飛香港我一定坐CX, 因為得佢有直航.
由紐約飛香港最好坐CX, 每日兩班, 時間較有彈性, 當中CX830/831是直航返香港, 途經北極航道, 用A346飛.
PS : 我今年美國(紐約)飛香港將會坐SQ, 希望新航的A345唔會令我失望啦......
至于你信不信,我反正信了
eric278 發表於 2006-4-17 15:23 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2006-4-17 13:15 發表

我由美國往返各地正常就一定坐服務較佳的新巧M國泰航空(CX)
例如 :
由三藩市飛香港直航我首選坐SQ, 之後先CX, 因為SQ往美國的航班時間我覺得較靚, 兩間都同樣用B747-400飛.
由洛杉磯飛香港我一定坐CX, 因為得 ...

若果在紐約,可以考慮CO98/99,都是經北極直航香港。不過要去紐華克機場乘搭。
還看香港公交
hr8473 發表於 2006-4-17 19:54 | 顯示全部樓層

我就搭過

UA - PHL-ORD-HKG
NW - PHL-DTW-NRT-HKG
CI - JFK-TPE-HKG
CO - EWR-HKG
AC - PHL-YYZ-YVR-HKG

其實間間價錢都差唔多,不過如果有得搭我會搭 AC 去YYZ 轉香港,聽講服務唔錯
不過因為我儲開 Star Alliance miles (US Airways),我prefer搭UA/AC。我唔會搭SQ因為佢出唔到through ticket
 樓主| shunhei75 發表於 2006-4-17 22:46 | 顯示全部樓層
咁請問宜家係咪冇機可以係BOS直航番HKG?

因為我個邊係係ME,INT既AIRPORT就得兩個,可以飛既地方有EWR,DTW,BOS...所以邊間會好少少,我本身MARCO POLO會同埋ONEPASS都有分..
宜家問題只係CO定係CX
eg8739 發表於 2006-4-17 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 shunhei75 於 2006-4-17 22:46 發表
咁請問宜家係咪冇機可以係BOS直航番HKG?

因為我個邊係係ME,INT既AIRPORT就得兩個,可以飛既地方有EWR,DTW,BOS...所以邊間會好少少,我本身MARCO POLO會同埋ONEPASS都有分..
宜家問題只係CO定係CX

UA 829 係Boston番HKG架 不過好似唔係日日飛
 樓主| shunhei75 發表於 2006-4-17 23:49 | 顯示全部樓層

原帖由 eg8739 於 2006-4-17 10:43 發表

可唔可以比d詳細資料睇下
raylex 發表於 2006-4-18 01:04 | 顯示全部樓層
原帖由 eg8739 於 2006-4-17 23:43 發表

系唔系要中途換機架? 航班號不變但系要換機個d所謂直航。
波士頓好似無不停站到亞洲期機。
hr8473 發表於 2006-4-18 06:10 | 顯示全部樓層
原帖由 raylex 於 2006-4-18 01:04 發表

系唔系要中途換機架? 航班號不變但系要換機個d所謂直航。
波士頓好似無不停站到亞洲期機。

That's correct, the itinerary should be BOS-ORD-HKG
Another combination is UA895 - PHL-ORD-HKG
yuenpo 發表於 2006-4-18 11:31 | 顯示全部樓層

我覺得 volvo_chan 的建議只適用於一D有國泰/星航飛到的城市

散買機票去專登搭 CX 或 SQ 實在不智,可以貴到千八蚊美金來回,倒不如留下D錢在 Break 去其他地方玩
首先要知你在邊個埠出

加州 Bay Area: CX/SQ > UA >其他要轉機的公司
LA Area: CX > 其他要轉機的公司
New York Area: CX > CO > 其他要轉機的公司 > UA
Chicago or Denver or Washington DC: UA > 其他要轉機的公司 > NW
Minneapolis/St.Paul or Detroit or Memphis: NW >  其他要轉機的公司/UA

至於其他城市...就睇下有無其他亞洲公司飛,無的話,

東岸: CO>UA>NW
中西部: UA>CO>NW
西岸: UA>NW>CO
南部: CO>UA>NW

普遍黎講,美國公司都係無服務可言,CO服務較好,UA 就中規中矩,NW就最爛
而呢點都或多或少反映在機票價錢上,唔知點解, UA 的返港機票總比 NW 貴 US$100
不過 UA 就較多機 ( 1 to SFO, 1 to Tokyo, 1~2 to Chicago, NW 只有一日一班 to Tokyo)

UA 892 由 Boston 去到 Chicago 要換機先去香港架,仲會賺少左 Miles