hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 屯門廠車務消息(可能係舊料)
開啟左側

屯門廠車務消息(可能係舊料)

拾顓豭 發表於 2014-9-13 00:56 | 顯示全部樓層

嘩... 咁搞 61x 咪定點減班到 15/20? 推客俾 258D / 259D 孖寶?
FBI2 發表於 2014-9-13 07:54 | 顯示全部樓層
原帖由 拾顓豭 於 2014-9-13 00:56 發表
嘩... 咁搞 61x 咪定點減班到 15/20? 推客俾 258D / 259D 孖寶?

最好將61X減到一小時一班,等班俾緊13.9既客轉晒去搭16.6,位位賺多2個幾,車又開少D.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
GD1570 發表於 2014-9-13 10:32 | 顯示全部樓層
原帖由 GR1473 於 2014-9-12 22:54 發表
2正轉2蛇,但多2架L車喎,名義上都冇加到嗎?

我就係唔明,2正轉2蛇就話無加,但多咗兩架L車...
除非蛇車做返L字軌,但司機就換咗人囉...
你有你可愛,我有我好笑。
拾顓豭 發表於 2014-9-13 11:44 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-9-13 07:54 發表

最好將61X減到一小時一班,等班俾緊13.9既客轉晒去搭16.6,位位賺多2個幾,車又開少D.

遲早嘅事, 沙中綫第一期通車後 cut 唔到實會轉 30 分
都係等睇新師傅表啦
ethan71 發表於 2014-9-13 13:06 | 顯示全部樓層
原帖由 拾顓豭 於 2014-9-13 00:56 發表

其實61x客量係咪咁差?
307 發表於 2014-9-13 15:42 | 顯示全部樓層
咁61X又唔經主要商業區,
黃大仙、鑽石山一帶亦都有替代交通,
都幾難想像到61X會有好好的營運環境。
只罵不建議=不負責任
拾顓豭 發表於 2014-9-13 19:20 | 顯示全部樓層

原帖由 307 於 2014-9-13 15:42 發表
咁61X又唔經主要商業區,
黃大仙、鑽石山一帶亦都有替代交通,
都幾難想像到61X會有好好的營運環境。

呢樣係其一,
其二係當轉車站出現咗一年後, 61x 客量係明顯飄忽咗, 因為沿綫乘客都見車就上, 唔會為諗係咪多 $2.7 而揀擇,
不過呢條綫條數應該唔會係幾差或者極差類別, 始終都幫輕到黃大仙、鑽石山、新蒲崗客上車, 平日都係有客

今次改動成功後應該會剩返 9 部正, 加 2 條蛇, 加 3 個 L 字軌, 假日大部份時間 15/20 走唔甩,
遲吓仲縮返去市中心, 估計加時機會不大, 現時 75-80 分鐘一單多數夠用, 非繁一般 55-65 分就收得工

樂仔〞 發表於 2014-9-13 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2014-9-13 10:32 發表

我就係唔明,2正轉2蛇就話無加,但多咗兩架L車...
除非蛇車做返L字軌,但司機就換咗人囉...

L 字軌得個人 , 無掛牌車架 ...
Quanta 發表於 2014-9-14 16:06 | 顯示全部樓層
原帖由 拾顓豭 於 2014-9-13 19:20 發表

呢樣係其一,
其二係當轉車站出現咗一年後, 61x 客量係明顯飄忽咗, 因為沿綫乘客都見車就上, 唔會為諗係咪多 $2.7 而揀擇,
不過呢條綫條數應該唔會係幾差或者極差類別, 始終都幫輕到黃大仙、鑽石山、新蒲崗客上車,  ...

我之前仲諗轉車站應該可以令 61X 多咗客添
以前得 61X 途經區域可以搭 61X 往返黃大仙新蒲崗, 其他人要搭 258D/259D 俾貴啲
有咗轉車站就可以搭 M 線轉 61X 慳錢
根據你咁講即係唔多人咁做?
 樓主| FD_8592 發表於 2014-9-14 18:19 | 顯示全部樓層

原帖由 拾顓豭 於 2014-9-13 19:20 發表

呢樣係其一,
不過呢條綫條數應該唔會係幾差或者極差類別, 始終都幫輕到黃大仙、鑽石山、新蒲崗客上車,  ...

根據最近大西北改師傅 多數行車時間有加冇減 但車就用少左 即變相拉疏班次
多左轉車站後 61X 變左258D 259D 既替補 最大功用係幫到一班鑽石山打後上唔到258D 259D 既貴客

OT 一講:其實L 車既用意 原本係一D 車少 班次疏既線 意在可以做到人停車唔停協助班次正常
但而家廣泛(又或者叫濫用) 係一D 長途線 變左食飯時間多左車擺係度 但又冇人開 (除左個別路線既L 字軌有人上牌之外 其餘多數都係有字軌 冇人番工) 令到班次更疏  

有時將軍思維 唔係我地d 平民百姓可以理解

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
拾顓豭 + 1 多謝分享

查看全部評分