hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 落馬洲一帶道路計劃改名
開啟左側

落馬洲一帶道路計劃改名

hkth 發表於 2014-9-12 09:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

憲報公告第5316號:
擬更改街道名稱公告

--真的是重新命名了.
Quanta 發表於 2014-9-12 12:23 | 顯示全部樓層
做乜要改呢?
龍口路餘下路段停止使用該名稱 => 係咪會變返未命名路?
EX-TL 發表於 2014-9-12 16:48 | 顯示全部樓層
餘下路段為限制道路, 可以無需命名.
64K 發表於 2014-9-12 23:33 | 顯示全部樓層

首先講我贊成落馬洲徑的命名
跟住入正題
點解政府改街名可以朝令夕改?
之前科景路又係
明明你做命名程序時做晒所有諮詢
個街名先正式刊憲
龍口路係2007年命名
都有超過7年歷史
如果呢個名係有問題
點解當年命名個陣無人提出?
好啦,如果係聽到市民意見提出的
點解當年又聽唔到呢?
政府既諮詢都係刊憲
同埋係落馬洲一帶貼諮詢公告
唔行開個處或者唔睇憲報既人
根本唔知有呢個諮詢
上次科景路單野都係得一個反對意見
仲以為有政客出嚟問街道命名政策有無問題
點知完全無
今次好大機會係零反對成功過骨
我的愛線——888!
SSBT 發表於 2014-9-12 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-9-12 16:48 發表
餘下路段為限制道路, 可以無需命名.
點解限制道路無需命名?
係因為果條係九鐵落馬洲站範圍?
但係有D私家路都有街名架喎
=0=
KMB-ATE1 發表於 2014-9-13 02:39 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 12/9/2014 23:45 發表
點解限制道路無需命名?

取消命名果段應該係講緊龍口路通去落馬洲管制站果段 30 米都冇既路,同落馬洲站無關
---

btw 印象中未命名街道好似係必須同原有已刊憲街道相接先可以刊憲命名?

根據地理資訊地圖,下灣村路命名既時候應該係無同任何已命名街道連接(落馬洲警崗至龍口路果段 B1 會經過既路係未命名路)

KXEnviro | @KX675
拾顓豭 發表於 2014-9-13 21:34 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2014-9-12 23:45 發表
點解限制道路無需命名?

根據法例第 132 章第 XA 部第 111A 條意思, 私家街道的命名可由土地擁有人提出命名
唔命名就自然冇, 但亦有大把例子係命名後冇向官方提出, 只有當地人先會知果條路叫咩名, 所以政府地圖內係無資料,
例如: 麒麟山錦麟路

而新界北已開放禁區亦有部份路段係無命名, 例如下灣村路右轉, 經落馬洲行動基地, 一路去到馬草壟以北一段路都係咁

原帖由 KMB-ATE1 於 2014-9-13 02:39 發表

取消命名果段應該係講緊龍口路通去落馬洲管制站果段 30 米都冇既路,同落馬洲站無關
---

btw 印象中未命名街道好似係必須同原有已刊憲街道相接先可以刊憲命名?

正確, 呢段龍口路依家係俾冇禁區紙, 行錯路嘅車輛掉頭用, 不過近閘口已密哂草

問過朋友, 不一定

AL_71 發表於 2014-9-14 11:19 | 顯示全部樓層
原帖由 64K 於 2014-9-12 23:33 發表
唔行開個處或者唔睇憲報既人
根本唔知有呢個諮詢
上次科景路單野都係得一個反對意見
仲以為有政客出嚟問街道命名政策有無問題
點知完全無
今次好大機會係零反對成功過骨

睇開咁多討論區
真係得呢度既人咁勤力成日做Resarch先知
唔好講憲報
平時城規會申請都冇咩人知LA
所以話假諮詢都有道理
64K 發表於 2014-9-14 21:47 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2014-9-14 11:19 發表

睇開咁多討論區
真係得呢度既人咁勤力成日做Resarch先知
唔好講憲報
平時城規會申請都冇咩人知LA
所以話假諮詢都有道理

政府改得街名自然有原因啦
但最好笑既係政府竟然唔出新聞稿解釋
由得我地自己估
博你地睇唔到又過到骨

入番正題,我呢兩日特登去個處睇過
上文有人講過由落馬洲警署外到龍口路路口個段係未命名路
但我去過睇前禁區入口處起至龍口路迴旋處
有路牌標示佢係落馬洲路
而印象中我睇過1982年原有憲報圖應該係無呢段既
而且龍口路2007年刊憲個時起點都係叫未命名路
咁仲更大疑團
我去過地圖圖書館睇過龍口路憲報圖
當時只得一條直路命名
轉向西北面個一大段路係未命名路
而今次剔出命名範圍既就係呢度︰

咁就大問題啦!點解2007年一段直路命名為龍口路
依家為佢既延伸部分刊憲
點解唔用番龍口路個名
而係特登改第二個名
又要重新做過路牌?
又要叫人重新認過街名呢?
尤其是個處有好多的士佬
無左龍口路個名會唔會好麻煩?
況且佢要改位置
只需要刊憲修改落馬洲路的範圍
COVER番至龍口路路口就得啦

仲有我去過現場之後,我都反對落馬洲徑既命名建議
因為落馬洲警署依家用緊「落馬洲路100號」做地址
http://www.map.gov.hk/static/e/tw/eGy3VUxDWK.html
如果你要改做落馬洲徑
意味住差館要改地址叫「落馬洲徑X號」
改一個字要做幾多行政工作呀?
地政總署做乜無事搵事搞?

睇完我篇文之後
斷估都唔會比人覺得我為反而反呀
不過政府又坐定粒六
肯定又係無乜反對意見
博大霧又過到骨
我的愛線——888!
nwfb1601 發表於 2014-10-10 23:10 | 顯示全部樓層

原帖由 64K 於 2014-9-14 21:47 發表

入番正題,我呢兩日特登去個處睇過
上文有人講過由落馬洲警署外到龍口路路口個段係未命名路
但我去過睇前禁區入口處起至龍口路迴旋處
有路牌標示佢係落馬洲路
而印象中我睇過1982年原有憲報圖應該係無呢段既

唔奇,路政署0既 contractor 有時會裝錯牌,較近期0既有啟德橋。 (條
橋到出文呢一刻都仲未刊憲改名)
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116