hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 輕鐵銀座站幾時先至改名?
開啟左側

輕鐵銀座站幾時先至改名?

mckhgc 發表於 2014-9-16 08:31 | 顯示全部樓層

其實根本第一日開始就唔應該用呢個名,完完全全係山寨日本站名,連「英文」名都用日語併音,畀日本仔見到真係笑到面黃。

合併後,曾有部份輕鐵站改過名,但就偏偏唔改呢個
ccchhhuuunnn 發表於 2014-9-16 14:46 | 顯示全部樓層
原帖由 dogdog 於 2014-9-15 16:06 發表
諗深一層會唔會係因為後面預留位預留左個景湖站所以先叫銀座?

有無人知道關於更多天水圍輕鐵發展?

濕地公園路天慈路有輕鐵預留位, 睇黎都唔會起
位置同景湖差十萬九千里
timewater 發表於 2014-9-16 17:48 | 顯示全部樓層
地政總署都未改名
http://www.map.gov.hk/gih3/view/ ... ng=tc&lite=true

塊地而家依然叫嘉湖銀座廣場, 只係商場部份叫做置富嘉湖
Wright---AVW16 發表於 2014-9-16 23:20 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2014-9-16 08:31 發表
其實根本第一日開始就唔應該用呢個名,完完全全係山寨日本站名,連「英文」名都用日語併音,畀日本仔見到真係笑到面黃。

合併後,曾有部份輕鐵站改過名,但就偏偏唔改呢個 ...

合併後輕鐵站既改名好似只係總站唔要terminus等輕微改動,冇話好似西鐵通車前個次咁大陣象
Wright---AVW16 發表於 2014-9-16 23:21 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2014-9-16 08:31 發表

合併後輕鐵站既改名好似只係總站唔要terminus等輕微改動,冇話好似西鐵通車前個次咁大陣象
dogdog 發表於 2014-9-17 02:15 | 顯示全部樓層

咁又無咁誇張

最多都係因為個商場名叫左做銀座佢照跟姐

邊有咁誇張

至於預留位方面,我就好奇點天秀到濕地公園有明顯既預留位

但係同時天慈到天水圍又無整個好似杯渡至何福堂果種

唔通佢係想直出元朗

係就好啦

而家K73 同761P 都搞唔掂

761P 去到天耀就半車落晒去轉西鐵
lrv1092 發表於 2014-9-17 04:05 | 顯示全部樓層

原帖由 dogdog 於 2014-9-17 02:15 發表

咁又無咁誇張

最多都係因為個商場名叫左做銀座佢照跟姐

邊有咁誇張

至於預留位方面,我就好奇點天秀到濕地公園有明顯既預留位

但係同時天慈到天水圍又無整個好似杯渡至何福堂果種

唔通佢係想直出元朗

係就好啦
...

天北駁入元朗諗法幾好, 因為快過經天南/轉西鐵, 可用分流作用 , 甚至加埋朗屏整多個輕鐵轉乘站
而且可避免小圈子外再加多個小圈子, 依家個圈已經飽和放滿車
日後整2個圈, 圈與圈中間的重疊位 就會比其他路段有雙倍車流量, 等埋站都有排等,
減輕塞車情況, 唯有循環線只行外圍大圈, 中間(銀座一段)就區外線負責啦

預留位就是草地, 特式係綠化得黎唔似花園, 要起野 想鏟起晒都唔覺得可惜
睇草地唔難估點行法, 新線會起多條橋去天水圍站, 但唔會同舊橋駁埋(所以無預留分叉位),
依家條橋底同橋邊預留左好多空位, 穿過橋底、經過橋邊 先匯合返現有路段
聚星路車流咁低, 照舊長期紅燈, 輕鐵優先過路都影響不大
tuen 發表於 2014-9-17 11:14 | 顯示全部樓層
原帖由 lrv1092 於 2014-9-17 04:05 發表

天北駁入元朗諗法幾好, 因為快過經天南/轉西鐵, 可用分流作用 , 甚至加埋朗屏整多個輕鐵轉乘站
日後整2個圈, 圈與圈中間的重疊位 就會比其他路段有雙倍 ...

而家天水圍站隔離果塊地已經開始起單車匯合中心, 要起多條輕鐵橋就更難了.
http://www.legco.gov.hk/yr12-13/chinese/panels/dev/papers/dev0423cb1-862-3-c.pdf
Lelouch 發表於 2014-9-17 15:46 | 顯示全部樓層
原帖由 lrv1092 於 2014-9-17 04:05 發表

日後整2個圈, 圈與圈中間的重疊位 就會比其他路段有雙倍 ...

其實成個計劃已經係十幾年前既事
佢本身係預料天慈路兩邊都起樓
所以已經擱置左, 天慈路部分位置已經係改建成公園
印象條線好似唔止去西鐵站
仲好似有計劃過直出朗屏
jpoon 發表於 2014-9-17 19:19 | 顯示全部樓層

原帖由 leochill 於 2014-9-15 10:09 發表
仲隨時同置富花園撈亂添

都係叫返景湖穩陣D, 如果要方便大陸客, 就叫做嘉湖海逸吧, 不過唔保證唔會改名

唉, 但係為左個咁無謂嘅原因改站名, 一大揸印刷品要刷過晒, 好浪費, 都係好似舊時咁, 一次過集齊幾個站改名, ...
人地個基金叫置富產業,商場唔改名做嘉湖薈/匯咪偷笑囉,不過舊名日比谷、有樂町唔知仲有冇人叫
(諗起創意無限商場改名做荃薈)
http://jpoon9394.blogspot.com/