hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 第一次與Mac相遇的激情!!!
開啟左側

第一次與Mac相遇的激情!!!

鄭笑 發表於 2006-4-18 10:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

bose_hung 發表於 2006-4-18 12:27 | 顯示全部樓層
原帖由 鄭笑 於 2006-4-18 10:01 發表
我一定要加入iMac機家族!!!!!

咪話小弟潑你冷水:
諗清諗楚未呀?
貪個樣靚而用唔慣,
到時喊都無謂呀……

(其實我仲有D問題的,Mac係咪無(全畫面)同(我的電腦)這些野的?)

據小弟兩年半前接觸過 iMac ,
「全畫面」係有o既;
「我的電腦」都叫做「有」o既,
不過就唔係叫做「我的電腦」……
(小弟已經唔記得叫乜~~
只要由右上角 call 出o黎就得,
某程度上係比 Window 易 call ,
不過要 cpoy files 去第二個 floder 就好似冇咁易喇。
(或者當年阿 Sir 教得差:
 佢連點開 Progamme List 都要問 Lab Tech ……

大家第一次遇見Mac機的感覺係點架?

如果係好似小弟咁,
日日用 PC 用慣好幾年,
(大大話話真係成年都冇邊日未用過電腦)
就真係要諗真D先好入 iMac 喇!
一來 Mac 機冇「 Ctrl 」、「 Alt 」呢類 Function Key ,
用慣「 Ctrl + C 」做 copy 的話,
唔該重新學過;
另外,
亦因為冇呢類 Function Key ,
去到 PhotoShop 呢類「行 Mac 機好過行 PC 」o既 Software ,
做某D function o既時候,
會因為個 Keyboard 同 PC 唔同,
亦要學過;
仲有,
Mac 機o既「配件」唔係求其走落黃金、旺電就買到;
亦唔係隻隻 Software 都兼容 Mac 機……

雖則小弟講到咁差,
但係都唔係冇好處~~
根據藝員河國榮話,
(十套 TVB 電視劇,
 九套半講廣東話o既「鬼佬」都係佢……)
佢部 Mac 機三、四年都冇壞過,
反而部 PC 就個個月都壞至少一次~~
(小弟部腦日日用都冇緊要喎……)
而 Mac 中毒o既機會亦細好多。

小弟當年學 PhotoShop 就係用 iMac 學,
無疑係比 PC 行得順,
不過諗到要學過D Function Key 、
save as D file 又 PC 又唔一定開到,
為求「處處通行」,
都係 PC 方便D~~
LW1 發表於 2006-4-18 20:28 | 顯示全部樓層
原帖由 bose_hung 於 2006-4-18 12:27 發表

如果係好似小弟咁,
日日用 PC 用慣好幾年,
(大大話話真係成年都冇邊日未用過電腦)
就真係要諗真D先好入 iMac 喇!
一來 Mac 機冇「 Ctrl 」、「 Alt 」呢類 Function Key ,
用慣「 Ctrl + C 」做 copy 的話,
唔該重新學過;
另外,
亦因為冇呢類 Function Key ,
去到 PhotoShop 呢類「行 Mac 機好過行 PC 」o既 Software ,
做某D function o既時候,
會因為個 Keyboard 同 PC 唔同,
亦要學過;
仲有,
Mac 機o既「配件」唔係求其走落黃金、旺電就買到;
亦唔係隻隻 Software 都兼容 Mac 機……

Mac機冇「Ctrl 」key??唔係卦?Keyboard有「Control」Key!
仲有「option」亦同「Alt」功能一樣喎!不過部份Command同PC係有唔同!
bose_hung 發表於 2006-4-18 21:02 | 顯示全部樓層

原帖由 LW1 於 2006-4-18 20:28 發表
Mac機冇「Ctrl 」key??唔係卦?Keyboard有「Control」Key!
仲有「option」亦同「Alt」功能一樣喎!不過部份Command同PC係有唔同!

話晒小弟都係兩年半前「玩」過 Mac ,
之後望都唔望多眼,
(實情係「俾部 Mac 機玩小弟」)
有記錯就在所難免……

「option」同「Alt」功能一樣?
差唔多啦……
不過好似係有少少分別,
例如 PC 有「 Alt + Tab 」,
Mac 機好似有少少唔同……
dennis28a 發表於 2006-4-18 22:32 | 顯示全部樓層
(其實我仲有D問題的,Mac係咪無(全畫面)同(我的電腦)這些野的?)

有,Computer (Mac) = My Computer (PC);System Preferences (Mac) = Control Pannel (PC)
而且有 Universal Access 仲好用過 Windows 既放大鏡,例如 Zoom in/out,White on Black,etc...。

原帖由 LW1 於 2006-4-18 20:28 發表

正確係:
Command (Mac) = Control / Alt (PC),
例如 Cmd+Tab (Mac) = Alt+Tab (PC); Cmd+C (Mac) = Ctrl+C (PC)。

簡單黎講,Command 係指令鍵,加上 Shift 通常都有相似用途,而 Option 通常都有等別用途,要睇番程式指引或 keyboard shortcuts list:
http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=75459

另外,有一個 Force Quit 一定要學,Option+Command+Esc,否則有事要 Quit Program,相等於 PC 上既 Ctrl+Alt+Del。

原帖由 bose_hung 於 2006-4-18 21:02 發表

話晒小弟都係兩年半前「玩」過 Mac ,
之後望都唔望多眼,
(實情係「俾部 Mac 機玩小弟」)
有記錯就在所難免……

Mac 唔係太難學既,只要係有心試,問題不大(不過開始時要忍受往佢)。
edhong 發表於 2006-4-19 00:37 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2006-4-19 08:07 | 顯示全部樓層

還有mac機關機都幾煩
第一次就比人笑不懂關機~
kmbatr198 發表於 2006-4-19 08:35 | 顯示全部樓層
咪用Boot Camp裝XP lor...
asv2 發表於 2006-4-19 09:50 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbatr198 於 2006-4-19 08:35 發表
咪用Boot Camp裝XP lor...

After the intro. of Boot Camp,
Next computer for me won't be a PC lu.........
ctb969 發表於 2006-4-19 14:12 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2006-4-18 22:32 發表

Mac 唔係太難學既,只要係有心試,問題不大(不過開始時要忍受往佢)。

唔係忍受,係學習點樣去享受mac
let the spirit move you