hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 【一年前】李兆基:「佔中」最多咪「玩一晚」 ...
開啟左側

【一年前】李兆基:「佔中」最多咪「玩一晚」

AD118 發表於 2014-9-28 22:59 | 顯示全部樓層

原帖由 PS8851@182 於 2014-9-28 21:25 發表
賴死唔走又點? 學阿爺搵幾部坦克車埋去?  

阿爺搵水泡同催淚彈趕人? 未必用返25年前個套坦克車埋去
238X 發表於 2014-9-28 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 28/9/2014 20:36 發表
講得估中,加和平係前面好多餘,今日都搞成咁
過多幾日真係暴動都似
其實,我好同情警方,發出多次勸告後,忍無可忍
先用各種暴力鎮壓示威者,咩都唔做,班人極有可能
賴死唔走,聽日或之後交通嚴重擠塞,個個叫苦連天
經濟損 ...

朕寧願亂幾日也不願讓中共覺得自己可以為欲為。

倫敦三年前比現在的香港更亂,更漫無目的,
甚至有人被打死,也不見得要像香港警察那樣強硬鎮壓。

當然,有人說警察這樣做是為了避免解放軍出動,
果真如此,那朕只能表示遺憾。
一來方法不太對,二來這不是人力可以改變,
因為根源在於中共及梁振英集團戀棧特權、恣意妄為。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
S3BL100 發表於 2014-9-28 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 PS8851@182 於 2014-9-28 21:25 發表
賴死唔走又點? 學阿爺搵幾部坦克車埋去?  

的確睇過有陰謀論,話警察唔會手軟,主動武力攻擊示威者,
係因為如果警察搞唔掂的話,中共就會接管香港,解放軍會入城
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-9-28 23:29 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR83 於 2014-9-28 20:36 發表
講得估中,加和平係前面好多餘,今日都搞成咁
過多幾日真係暴動都似
其實,我好同情警方,發出多次勸告後,忍無可忍
先用各種暴力鎮壓示威者,咩都唔做,班人極有可能
賴死唔走,聽日或之後交通嚴重擠塞,個個叫苦連天
經濟損 ...

即係你覺得為左唔好經濟損失,就可以暴力鎮壓手無寸鐵示威者?
即係你覺得六四果陣中共開坦克車輾過示威者係正確?
238X 發表於 2014-9-28 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 28/9/2014 19:45 發表
開槍,應該係今日的事

今次已經唔係原先估計/想像的佔中

係一場革命

朕頭先見有人 post 相咒梁振英死

根本如果有人做就唔會搞到今日咁
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ATR83 發表於 2014-9-29 00:22 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-9-28 11:29 PM 發表

即係你覺得為左唔好經濟損失,就可以暴力鎮壓手無寸鐵示威者?
即係你覺得六四果陣中共開坦克車輾過示威者係正確?
唔係呢個意思,我係欣賞佢地對爭取公義既勇氣
但咁代表可以步步進迫同衝擊警方防線?機會一直有俾佢地
如果警方蹤容佢地,唔做野,聽日香港會變成點?
個人好想香港有真正普選,佢地就想格硬來,咁點討論?
知足‧就能活得幸福
S3BL100 發表於 2014-9-29 00:32 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR83 於 2014-9-29 00:22 發表
個人好想香港有真正普選,佢地就想格硬來,咁點討論? ...

你邊隻眼睇到集會人士「衝擊警方防線」同「步步進迫」?睇得 CCTVB 太多?

https://www.youtube.com/watch?v=stZpsDRM_Co
咖喱 發表於 2014-9-29 08:36 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2014-9-29 00:22 發表
個人好想香港有真正普選,佢地就想格硬來,咁點討論? ...
睇多 d now 新聞啦兄台
AVD1 發表於 2014-9-29 10:33 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-9-28 23:24 發表

的確睇過有陰謀論,話警察唔會手軟,主動武力攻擊示威者,
係因為如果警察搞唔掂的話,中共就會接管香港,解放軍會入城

如果中共係要搞掂香港,理應阻止香港差佬出手,
自己入城一野 ko 班人,一舉兩得。
-------
我對現任政府已經完全失望冇希望,
好想睇下今期究竟梁振英及三大高官究竟評分會暴跌到去咩程度。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2014-9-29 10:37 | 顯示全部樓層

原帖由 咖喱 於 2014-9-29 08:36 發表
睇多 d now 新聞啦兄台

CCTVB 自己個記者都叫人留意其他行家 o既報導就知咩事啦。
LJ7006 = MF5119 = AVD1