hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 全新路線: 980X 中環特快 EXPRESS
開啟左側

全新路線: 980X 中環特快 EXPRESS

JC3987 發表於 2014-10-11 12:24 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-10-9 23:49 發表

去程行西隧、回程行東隧反而係最唔理想,因為去程一係就要塞大埔公路沙田段,
一係就要行大涌橋路,去到文化博物館先上青沙。而唔塞車的情況下,
去程行東隧東廊其實幾快,相反回程至少都要食軒尼詩道燈陣,沿路塞車機會高,
點 ...

我建議 680x 全日循環版去程行西隧回程行東隧, 主要係要 keep 住來回程絕大部份上客站不變,
一來繼續同 681 聯合班次, 二來唔需要重新教乘客去第二條路搵車站, 否則我怕唔夠客。
至於西隧回程正如你咁講, 只能夠特車模式做下繁, 所以唔駛諗循環線。可以傍晚由金鐘開幾班行西隧返馬鞍山。

其實唔塞車的情況下, 去程行東隧東廊幾快都無用
因為返工時間東廊多數塞巴士, 好彩就城市花園開始慢慢排隊落灣仔警署, 唔好彩一出東隧就已經塞。
反而馬鞍山去青沙有幾條路走箋。非繁時行馬料水+吐露港最快, 繁時可以行沙瀝公路, 一係出沙田圍路-沙田鄉事會路-青沙, 一係好似樓上有人講用獅隧公路經大圍出口去青沙都得。

不過公道講句朝早西隧出港澳碼頭都會塞車, 而我未體驗過要塞幾耐。希望仲有機會坐西隧版 680x 睇睇...
denniskeung 發表於 2014-10-11 13:44 | 顯示全部樓層
過去幾日我都有坐西隧版680x返馬鞍山,
平均30-35分鐘由中環永隆銀行返到去耀安,
呢個紀錄就算681都做不到,
不過等車就等好耐,
因為港澳碼頭至交易廣場u-turn位嚴重擠塞,
試過7:20pm上車, 車長說那班是頭車

行車路線不是官方公佈的行沙田鄉事會路,
反而係經大圍>紅梅谷路>獅隧公路>沙瀝公路

建議道路解封後,680x/681可增設特別班次(或於原有quota調動班次),
於灣仔設總站, 早晚均取道西隧,
避開東廊/灣仔塞車黑點,
定必吸引部份原中環/金鐘地鐵客改乘巴士
我亦將會向當局反映意見!
KV5308 發表於 2014-10-11 20:15 | 顯示全部樓層
原帖由 Choi 於 2014-10-5 15:45 發表
不如變永久措施

突發事件都有彩色 poster ,真有心機~ 是否真的有機會呢?
73 苔寺・すず虫寺 - 數碼港
HF3204@243M 發表於 2014-10-11 20:51 | 顯示全部樓層

原帖由 JC3987 於 2014-10-9 23:04 發表
我之前都好似講過, 如果 680x 改行西隧, 到上環之後最好即刻跟 680x 回程原路行東隧返馬鞍山。即是改做循環線 & 試行全日 (就算半個鐘一班都好)。

咁正好彌補現時 680x/ 681 朝早塞東廊 & 去程唔到銅鑼灣的缺點,
而 ...

搞直通運行?
不如香港站 - 中環 - 西隧 - 青沙 - 馬鞍山 - 東隧 - 北角 - 大坑好唔好?
司傅唔洗休息?
12A 發表於 2014-10-12 12:07 | 顯示全部樓層
原帖由 denniskeung 於 2014-10-11 13:44 發表
過去幾日我都有坐西隧版680x返馬鞍山,
平均30-35分鐘由中環永隆銀行返到去耀安,
呢個紀錄就算681都做不到,
不過等車就等好耐,
因為港澳碼頭至交易廣場u-turn位嚴重擠塞,
試過7:20pm上車, 車長說那班是頭車

行 ...

先談客量,再談走線及客源

上繁行過指定路線,但沙田圍路落橋位及埔公塞車。
之後就有數天行紅梅谷,情況好一點,博康開始慢車,最後都可以35~40分去到港澳,當中舒適感係好過行大老山年代,而客量是做到上層窗口位全滿。

下繁方面,兩日都出現大半小時才有車的情況。一次改坐930; 另一次等到有車,但一上車都做到35~40分鐘入到馬鞍山,入到沙田就行紅梅谷。

我也支持980X開線,出西隧後可跟982X停站,總站放交廣。
目標係原680X中上環客,再加少量上環西客,堅城及港大客,
因為前者本身有東廊塞,再加上埋站和燈位,對原線有車程長的印象。
至於後者,他們當中有些坐開905/970轉87D,時間也頗長,也有難登車的問題,
如果有980X的話,他們便可坐車落上環,之後就轉980X,相信比現時省至少15~20分鐘。

另外,如有心向有關方面反映,建議盡快。
因為如果爭取到在路面恢復正常前便永久改線,變動的次數和影響便會減少 (即避免了屆時改行東隧不久後便轉回現時走線)
亦可留住跟線改道的中上環客。
九巴十六 與你在 GA5505 相見
bus37 發表於 2014-10-12 21:11 | 顯示全部樓層
我都搭左幾日西隧版680X,來回程都有,先講朝早。
由馬鞍山去青沙有以下幾條路:
1. 經馬料水、吐露港公路入大埔公路

呢條線朝早塞到暈,唔駛諗。

2. 官方路線,經沙瀝公路、沙田圍路、沙田鄉事會路入大埔公路

呢條線而家d車朝朝係沙瀝公路沙田圍路出口已經排緊隊,淨係落橋都有排塞,
所以除左改道第一日我搭架九巴咁行之外,其餘日子都未咁行過。

3. 部份版友建議路線,經沙瀝公路、沙田圍路、大涌橋路、獅子山隧道公路入大埔公路

呢條路線我以前駕車都會咁行,但而家除左沙瀝公路落橋會塞之外,
連大涌橋道右轉獅子山隧道公路都越黎越塞,連城巴88R特車都選擇直去車公廟路,
所以一定唔建議咁行。

4. "官方"路線,經沙瀝公路、沙田路、獅子山隧道公路、紅梅谷路、車公廟路入沙田嶺隧道

呢條路線現時最多680X車長行的路線,亦係我駕車最鍾意行的路線,雖然沙田路博康出面會開始塞,
但唔會行得好慢,而且唔會停好耐紅綠燈,因此成為朝早最快由馬鞍山去青沙的路線。

回程方面,主要係有以下路線:

1. 官方路線,經大埔公路、沙田鄉事會路、沙田圍路入沙瀝公路

呢條路線係最慢,出大埔公路已經未必一支燈可以過到,

仲要係沙田鄉事會路同沙田圍路係咁停燈,無乜司機會咁行。

2. "官方"路線1,係顯田去車公廟路、紅梅谷路、獅子山隧道公路、沙田路、沙瀝公路入馬鞍山

呢條路線雖然要停燈,但紅梅谷路少車,加上停燈時間唔長,因而較快。

3. "官方"路線2,經大埔公路、吐露港公路、馬料水調頭返馬鞍山

呢條路線的好處係唔駛停燈,但係而家放工大埔公路新城市對出成日慢車,感覺比路線2慢。

平均由馬鞍山市中心去港澳碼頭,通常40分鐘可到。
回程由皇后街至海栢,更可以25-30分鐘就到。

去上環計一定比東隧版680X快得多,今年開學之後,我係馬鞍山市中心上車,起碼要1小時先至到上環。

樂仔〞 發表於 2014-10-12 23:25 | 顯示全部樓層

原帖由 sam0904 於 2014-10-10 00:50 發表

加埋都只係貴少少又真係諗得過
西隧塞車的機會點都細好多
不過咁既改動最多只可以灣仔開 如果再長D又會因為塞車變左無咩優勢

PS.
果日等車等左九個字 第一班就見到係九巴黎..因為等左好耐就上左車唔想等
比較麻煩 ...

其實計埋大老山既話 ... $148 ($140 + $8) vs $109 ($75 + $34)
行西隧應該賺到哂時間成本 ...
 樓主| CTB829-chaubb 發表於 2014-10-13 01:06 | 顯示全部樓層
至少而家呢個走線肯定俾用東隧快(以中上環計),走線望落也較有吸引力,免卻左東九龍擠塞路段 觀繞、東廊 (採用大圍上落八幹更佳) ,
而且也可以俾巴士公司作測試客量,費用同時間...

所以係呢D時候藉機宣傳一下,吸收一D不太愛MTR換線、無位坐、車箱擠迫既客源也不怪 , 甚至可以計劃日後保持呢種走線與681P分庭抗禮
nelson72A 發表於 2014-10-13 22:24 | 顯示全部樓層

回復 27# 的帖子

溫馨提示:巴士行東隧+大老山隧道需額外$25+$21=$46第三軸收費
所以680X經東隧既總隧道費應該係$109+$46=$155
仲貴過而家既路線

paul2357paul 發表於 2014-10-14 08:44 | 顯示全部樓層

原帖由 FD_8592 於 2014-10-10 16:52 發表
除了980x 還有901x

好似未見到有人影到...

我終於抽到時間試搭「980X」:
https://www.youtube.com/watch?v=Rg2m1fdaApU

只要金鐘果個佔領場地縮水「980X」就會很快停辦,要影趁快。