hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵線班次問題
開啟左側

東鐵線班次問題

dickson678 發表於 2014-10-5 21:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

東鐵線常常出現一班6分鐘,第二班1-2分一班既情況(尤其假日為甚)沒有直通車也是。<br />
上下繁不夠載情況已出現甚久,上繁2.9分,下繁3.5分,上繁又有短途車,上繁上水段又係一時2.5分,一時5分,變相好多人!<br />
有咩辦法可以增加班次?
jonathanngan 發表於 2014-10-6 00:28 | 顯示全部樓層
原帖由 dickson678 於 2014-10-5 21:05 發表
東鐵線常常出現一班6分鐘,第二班1-2分一班既情況(尤其假日為甚)沒有直通車也是。
上下繁不夠載情況已出現甚久,上繁2.9分,下繁3.5分,上繁又有短途車,上繁上水段又係一時2.5分,一時5分,變相好多人!
有咩辦法可以增加班 ...

TCL都係。。。非繁有時4 9 6 7 8。。。 點解唔可以平均d
杜比 發表於 2014-10-6 05:21 | 顯示全部樓層
原帖由 dickson678 於 2014-10-5 21:05 發表
東鐵線常常出現一班6分鐘,第二班1-2分一班既情況(尤其假日為甚)沒有直通車也是。
上下繁不夠載情況已出現甚久,上繁2.9分,下繁3.5分,上繁又有短途車,上繁上水段又係一時2.5分,一時5分,變相好多人!
有咩辦法可以增加班 ...

暫時應該無法加班,另外上繁現時係開緊2.6分(每小時23班),已達到系統上限,最快要等到轉系統+9卡化才能加班,而下繁則受制於直通車,故此只能維持平均200秒1班的班次,而班次不平均的問題,主因係部份班次停站時間過久及TSR的問題。
FD1146xGA5145 發表於 2014-10-13 23:03 | 顯示全部樓層

down line 方面
其實睇番份時間表 , 明顯地落馬洲開車嘅時間係經過精心安排
令南行列車由上水開出嘅班次時間均等
但個問題出喺羅湖站
喺羅湖 1 路嘅列車 , 好多時都需要等下一班車過波口埋 3 路落客先可以開車
所以會經常遲 2-3 分鐘先開得車
而睇番時間表 , 羅湖站 1 路同 4 路嘅班次並唔均等
1 路嘅班次本身已經隔得疏 , 再加上要等開車
所以先造成一班 5 分下一班 6 分嘅現象
特別喺繁忙時間 , 明明下一班都夠鐘開 , 上一班仲等緊開車 , 基本上都見怪不怪

另外上繁大量短途車亦有影響
要記住短途車並唔係加班車
而係以犧牲其他站嘅服務換番黎嘅
例如大埔墟去紅磡嘅短途車 , 就會令上水-太和少咗各一班上下行車
開多班短途車 , 果邊就會少一班
所以就有你所講明明每 2 分鐘一班 , 突然間 5 分鐘先有車

up line 方面
直通車係其中一個好大影響嘅因素
因為直通車臨夠鐘開車果陣 , 東鐵就要讓路
但直通車根本就唔會完全準時開車
好多時都會遲 3/4 分先開
咁嘅情況下東鐵依然要繼續 hold 車直到直通車開出
所以中途站就會出現東鐵走咗後 , 直通車隔個幾字先黎 , 之後隔多個字先有載客列車埋站 . 其實前後兩班車已經相隔十幾分鐘 ...

另外紅磡站亦有波口問題
4 路班車要等下一班埋 1 路嘅車埋站先 , 所以搞到遲上加遲

為咗令準時度達 99.9% , 佢會不斷更改個別班次嘅開車時間
望住佢個 PIDS , 同一班車個開車時間愈改愈遲
身為一個東鐵通勤客 , 有時真係好氣憤
就以今日放工為例 , 我搭開果班車 ( 紅磡 4 路 ) 喺編定開車時間 5 分鐘後先埋站
上落客後又要等 1 路埋站 , 一等又等咗 5 分鐘
之後就死喇 , 連鎖效應下旺角東同九龍塘極極極多人 , 停站時間大增
因為愈遲愈犀利 , 去到沙田又要等直通車過 ( 本來唔係我坐果班車等 )
結果去到大埔墟落車 , 竟然較原定時間遲咗 17 分鐘
紅磡-大埔墟車程 26 分鐘 , 竟然遲咗 17 分鐘 , 仲夠膽話自己準時 , 真係夠厚顏

另外就係個人意見 , 我覺得用千九行車係拖慢咗行車時間
可能好多版友覺得千九快
千九只係起步快過 MLR , 但係行順咗就唔夠 MLR 好跑
東鐵千九長 , 相比西鐵馬鐵其實東鐵批千九根本就唔快
我搭咁多次嚴重過鐘 , 十次有九次都係千九 , 包括今日呢次
我平時有時間果陣 , 見到千九黎都係等下班穩陣

ccchhhuuunnn 發表於 2014-10-14 10:08 | 顯示全部樓層
原帖由 FD1146xGA5145 於 2014-10-13 23:03 發表
down line 方面
其實睇番份時間表 , 明顯地落馬洲開車嘅時間係經過精心安排
令南行列車由上水開出嘅班次時間均等
但個問題出喺羅湖站
喺羅湖 1 路嘅列車 , 好多時都需要等下一班車過波口埋 3 路落客先可以開車
所以 ...

千九行得慢係因為就返d MLR一隻起步慢極速較快
一隻起步快但極速較慢
又係另一個因素拉到啲車次唔平均

tonyng 發表於 2014-10-14 11:15 | 顯示全部樓層
原帖由 FD1146xGA5145 於 2014-10-13 23:03 發表 可能好多版友覺得千九快
千九只係起步快過 MLR , 但係行順咗就唔夠 MLR 好跑

唔係東鐵千九性能唔好, 而係東鐵千九被調低ATP極速至105km/h (MLR是110km/h)及「滑行模式」累事的。

在「滑行模式」的情況下,因為千九加速率比較強,導致很早達致極速而滑行,在上斜路段(尤其是太和至粉嶺)時
因滑行跌速的情況會尤其明顯。相反地,在非滑行模式的情況下,千九的各站行車時間都一定比MLR快。
peterho0907 發表於 2014-10-14 21:14 | 顯示全部樓層

繁時多車擠塞,導致列車經常加減速,令加速較強既千九經常追到前車,因此繁時千九係比MLR快.
nwfb94A 發表於 2014-10-14 22:16 | 顯示全部樓層
今朝係紅磡坐東鐵
4號月台架車又要等直通車開, 去到旺角東又要等南行旺角東車入站
mckhgc 發表於 2014-10-14 22:19 | 顯示全部樓層
東鐵服務差(正確D講,係港鐵各線中最差)就係人都知,其中一樣就係班次唔穩定,可以時而相隔超過6分鐘(中間無蝗通車都可以咁,有的話更加係老奉),之後就拖卡;
又或者對面月台黎到第2、甚至第3班,呢邊都仲未有1班, 或者至剛剛傳來「往XX列車現在到站....」,當然由呢句廣播開始,到可以進入車廂,又起碼大半分鐘。

上面板友提及短程特車其實是犧牲了部份路段的班次,呢點我都明,而短程特車通常係只行較南既路段,
沙田<>旺角東、火炭<>紅磡,大埔墟<>紅磡,即是犧牲了太和及以北,
所以個人一直認為,北區交通是全港最差的(利申:居住及就業均非北區,當然唔好拎D咩塔門、東坪洲、大小磨刀洲黎比),
有D人仲唔知頭唔路,只係見東鐵車費平(其實只係表面上),就識得眼紅。

言歸正傳,以我觀察所見(通常在大埔墟以南,較少受短程特車影嚮),東鐵班次,同一時間,兩方向密度可以好懸殊,星期一至五(紅日除外)大概係咁(如無註明,都係指無蝗通車時候):

上繁:南行密少少。呢個時段南行無蝗通車,北行有兩班,搭北行又咁好彩撞正蝗通車的話,大約可以睇3班南行開走,自己至有機會走。

上繁過後,至約下午4點幾前既日間非繁時:明顯北行比南行密好多,而且通常北行空了了(尤其尾卡),南行依然爆(但未到頂閘)!但也有例外,試過約下午1點幾,睇著3架南行過後,至黎 1架北行(中間無蝗通車)。

約下午4時多至下繁:很飄忽,可能兩邊差唔多,可能有不平均情況,但冇日間非繁咁明顯咁嚴重。

下繁過後的夜晚至收車:少搭,但印象當中似乎兩邊差唔多。臨收車前,即大約晚11點幾,似乎北行密D。

星期六、日、紅日:較少搭,但搭親都似乎北行較密。

搭單一講:上繁時馬鞍山線,都有類似情況,烏溪沙方向明顯較密。

我以前都提出過討論,有板友指因馬線列車由大圍車廠出車時,都要先向烏溪沙方向開出,所以上繁初段、剛加密班次時,烏溪沙方向較密係正常。
但係,我觀察既時間,都係約8:30AM,學生哥返晒學,返市區既亦應大部份已離開馬線範圍,點都冇可能係上繁初段吧!

東鐵尚可話行車情況較複雜:兩邊北行總站、多款短途特車、蝗通車、再計埋經火炭定馬場(但上繁冇呢個問題囉),又兩款性能懸殊列車....
但馬線冇呢D問題, 全部係簡單既大圍<>馬鞍山,訊號系統亦同西鐵一致,完全唔明點解西鐵做到咁好,馬線就咁「那西」(仲有馬線個PIDS,「1分」預3分冇走雞,比東鐵既「1分」更誇張)

FD1146xGA5145 發表於 2014-10-14 23:59 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb94A 於 2014-10-14 22:16 發表
今朝係紅磡坐東鐵
4號月台架車又要等直通車開, 去到旺角東又要等南行旺角東車入站

知道你坐邊班了

我就係旺東車常客 , 今朝亦係座上客
你提到要等直通車開先 , 其實如果照時間表咁開 , 班直通車應該係你嘅後後後車先啱
你記唔記得你班車今朝開幾點?

不過其實今日例外 , 今朝東鐵全線列車遲到 ...