hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 各位點睇近日既新股
開啟左側

各位點睇近日既新股

kkkwok 發表於 2006-4-19 00:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大連港...自己想入一手,又驚未必抽到
上海集優,無大連港咁多人睇,但搵錢還債,今日行過o的人反應一般

各位巴打有咩高見...預計佢地掛牌後咩價位咁呢?

宜家諗緊一手大連一手上海集優....

另問大家對0066有咩睇法?
823係咪又已經無乜位可以上落呢?
kwaishing 發表於 2006-4-19 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 kkkwok 於 2006-4-19 00:14 發表
大連港...自己想入一手,又驚未必抽到
上海集優,無大連港咁多人睇,但搵錢還債,今日行過o的人反應一般

各位巴打有咩高見...預計佢地掛牌後咩價位咁呢?

宜家諗緊一手大連一手上海集優....

另問大家對006 ...

我認為地鐵 (66) 已到價, 兩鐵 "合併" 的消息已經完全反映在現價上, 再上升的空間有限. 而且我覺得地鐵每年要向政府支付7.5億 "租金", 價錢較高. 須知道地鐵只是租九鐵資產, 五十年後原則上是要 "退租" 的, 並非完全擁有九鐵. 因此, 地鐵在未來五十年向政府支付的是 "開支", 而非 "投資". 況且九鐵能否每年為地鐵帶來相若的回報呢? 我覺得機會不大.

我上個月購入地鐵股份, 當兩鐵宣布合併後翌日已經於20.8沽出, 現時尚餘IPO獲派的一手地鐵.

領匯 (823) 在TCI "入股" 後, 其概念已經由純粹收租股變為改善出租率以增加租金收入. 長遠來講, 領匯係有不俗的增長空間, 但短線炒作空間欠奉 (因為將商場改造, 需要一些時間才可以看到效果). 如果要買REITs, 可以考慮即將上市, 由鷹君 (41)分拆出來的 "冠君REITs".
ken603 發表於 2006-4-19 00:36 | 顯示全部樓層
咁多人去抽
抽1手同抽4手的分配比例
係咪都會一樣呢?
chrisappear 發表於 2006-4-19 09:46 | 顯示全部樓層

原帖由 ken603 於 2006-4-19 00:36 發表
咁多人去抽
抽1手同抽4手的分配比例
係咪都會一樣呢?

兩者均屬小額認購,故此中籤的話,分配比例多數一樣.
如果希望認購多幾手,不妨搵多幾個親友遞表,分散資金認購,機會應較一人遞表為高.
 樓主| kkkwok 發表於 2006-4-19 10:45 | 顯示全部樓層
原帖由 chrisappear 於 2006-4-19 09:46 發表

兩者均屬小額認購,故此中籤的話,分配比例多數一樣.
如果希望認購多幾手,不妨搵多幾個親友遞表,分散資金認購,機會應較一人遞表為高.

今次睇大連港就算有都係每人1手左右...
反而集優就鬆少少應該
fp8329 發表於 2006-4-20 10:24 | 顯示全部樓層
原帖由 kkkwok 於 2006-4-19 10:45 發表

反而集優就鬆少少應該

當大批巿民湧到銀行「投票」的時候,抽
出的機會
IG: tigertalktransport
kwaishing 發表於 2006-4-21 00:20 | 顯示全部樓層

原帖由 kkkwok 於 2006-4-19 10:45 發表

反而集優就鬆少少應該

我諗大連港未必做到一人一手 (入表的人太多, 就算一人一手都唔夠派)
所以我入表時只申請了一手.
 樓主| kkkwok 發表於 2006-4-21 00:55 | 顯示全部樓層
原帖由 kwaishing 於 2006-4-21 00:20 發表

我諗大連港未必做到一人一手 (入表的人太多, 就算一人一手都唔夠派)
所以我入表時只申請了一手.

比你抽到既話,咩價你覺得合適放呢?
銀行朋友說3蚊都可以,但我諗如果抽到都長持一輪~.....

ot:大家覺得個市升到無哂譜咁..係咪好快會有所"調整"呢?
limited 發表於 2006-4-21 11:28 | 顯示全部樓層
原帖由 kkkwok 於 2006-4-21 00:55 發表
ot:大家覺得個市升到無哂譜咁..係咪好快會有所"調整"呢?

見到五月期指多日都低水百幾點
暗示個升浪到月尾應該差唔多到尾聲
但我估中銀上市之前恆指應該都仲會o係萬六點樓上
支持位我睇 16300-16500
kwaishing 發表於 2006-4-21 23:48 | 顯示全部樓層

原帖由 kkkwok 於 2006-4-21 00:55 發表

比你抽到既話,咩價你覺得合適放呢?
銀行朋友說3蚊都可以,但我諗如果抽到都長持一輪~.....

等錢用的話就掛牌頭一兩日放 (以$3為目標價), 唔等錢用的話點都會持有一個月. 上年抽到交通銀行 (3328) 和雅居樂 (3383), 太早放, 賺少好多.

另外, 我覺得今個星期股市升得過急, 17000點前暫時行人止步, 估計會和早前數次上試16000點不果一樣, 暫時會在16300 - 16950之間整固.  雖然現時已有不少 "牛頭角順嫂" 之流加入炒股行列, 但我覺得仍未到達股災前的時期. 至少, 本地垃圾股和創業板的股份仍未被炒起.

話雖如此, 如果各位持有的股票是有利潤的, 我建議在此階段可以酌量減磅以鎖定利潤.