hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴大老山隧道轉乘優惠計算方法更改 (擴展補差價轉乘) ...
開啟左側

[問題] 九巴大老山隧道轉乘優惠計算方法更改 (擴展補差價轉乘)

ykk2002hk 發表於 2014-11-1 18:47 | 顯示全部樓層

想問係咪冇第三程轉乘優惠?
drbean7218 發表於 2014-11-2 15:13 | 顯示全部樓層
原帖由 GCx468 於 2014-10-29 00:50 發表
新優惠對窮人最大利益:
馬鞍山<>彩虹及觀塘道沿線
286M>89D/80X/83X $7.2   85M(全部定點班次)>89D/80X/83X $7.8

286M轉一轉89D/80X/83X即可輪迴享受到在10幾年前通縮時期搭一程89C既低票價,同時平過MTR現價(含回程9折)至 ...
咁搭法, 出觀塘是ok。但回程入馬鞍山真是麻麻。 我試過在在大隧口等了>15 mins 先有85M 到。
currypig 發表於 2014-11-3 09:30 | 顯示全部樓層
原帖由 ykk2002hk 於 2014-11-1 18:47 發表
想問係咪冇第三程轉乘優惠?

沒有,昨天還被九巴收多左錢

去程坐89D, 先扣$8.90
出到觀塘,回程反方向轉乘89x, 扣$3.30
無補差價,合理
去到大老山落車。轉返89D, 收足我$6.40
都算.... 預左九巴一改轉乘計劃就無左第三程

不過.. 我新港城落車,再買啲野,然後再搭85M 回家
呢程... 以往咪最多 $6.40-$4.20, 收$2.20
但九巴居然扣$2.50!
我計一計... 即係收我總數$8.90
當我坐足左全程89D... 我大老山先上車。比$6.40咋喎
你唔免費比我補個尾段,今次仲要真係同方向
都唔應該比舊時收多我錢卦!
lsc04d11 發表於 2014-11-3 11:27 | 顯示全部樓層

原帖由 currypig 於 3-11-2014 09:30 AM 發表

無補差價,合理

不過.. 我新港城落 ...
因為第一程與第三程同路線,所以你口中的第三程已視作回,從頭開始???
即其實回程又用一次補差價優惠。。。
rusf101001 發表於 2014-11-3 11:36 | 顯示全部樓層
原帖由 currypig 於 2014-11-3 09:30 發表

無補差價,合理

九巴唔係話以較低為準,即刻可以投訴
currypig 發表於 2014-11-3 13:06 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2014-11-3 11:27 發表
因為第一程與第三程同路線,所以你口中的第三程已視作回,從頭開始???
即其實回程又用一次補差價優惠。。。

不是,以前大老山轉乘屬第一代轉乘系列
有「優惠」/「漏洞」,可以轉多一次
即 A>B>C, 甚至 A>B>A 都得,
當然要係認可指定路線
即以往我89D > 89x > 89D
係可以 $8.90 》 $3.30 》 $2.20, 到最後85M 先收正價

今次係修正左。在第三程已收正價
就算我坐邊條大老山既路線都一樣,不限於89D
 樓主| ccicoltd 發表於 2014-11-3 13:22 | 顯示全部樓層

原帖由 currypig 於 2014-11-3 09:30 發表

無補差價,合理

似乎程式沒有考慮 89D 付的是分段價,以為「第一程加第二程的應付總車資,再扣除 $4.2 的轉乘優惠」較貴,所以用了「第一程應付車資或第二程全程車資中的較高者」計價。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
GCx468 發表於 2014-11-3 19:52 | 顯示全部樓層
[size=14.3999996185303px]不過.. 我新港城落車,再買啲野,然後再搭85M 回家
[size=14.3999996185303px]呢程... 以往咪最多 $6.40-$4.20, 收$2.20
[size=14.3999996185303px]但九巴居然扣$2.50!
[size=14.3999996185303px]我計一計... 即係收我總數$8.90
[size=14.3999996185303px]當我坐足左全程89D... 我大老山先上車。比$6.40咋喎
[size=14.3999996185303px]你唔免費比我補個尾段,今次仲要真係同方向
[size=14.3999996185303px]都唔應該比舊時收多我錢卦!
即係 新界方向,大老山開始分段既線轉另一條又係[size=14.3999996185303px]大老山開始分段既線 有優惠.
[size=14.3999996185303px]但係仲未有人分享 大老山未[size=14.3999996185303px]開始分段(大老山上車比九龍價) 入到大埔/北區,轉另一條同方向大老山線,又[size=14.3999996185303px]有冇優惠?

即係 75X<>74X @大埔區內 有無? 有既話,就更有可能可以277X(由市區)--->華明買送--->用現金付[size=14.3999996185303px]273A/D車資連接華明與清河--->清河免費轉277E去天平
gu9434@24 發表於 2014-11-4 22:31 | 顯示全部樓層
新既BBI制度下

如果沙田出觀塘(88X外) 搭到上大隧轉車果陣如果係89D/C 兩程加埋就會收 8.9 同 8.6  變相加價
currypig 發表於 2014-11-5 00:22 | 顯示全部樓層

原帖由 gu9434@24 於 2014-11-4 22:31 發表
新既BBI制度下

如果沙田出觀塘(88X外) 搭到上大隧轉車果陣如果係89D/C 兩程加埋就會收 8.9 同 8.6  變相加價

點會呢? 以前減得$4.20比你,都仲要比$2.90/$3.30
而家補個幾,何來變相加價,又無人逼你上
果日我至係「真正加價」仲貴過未轉前