hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 787-9 初體驗 - 褔岡至羽田
開啟左側

787-9 初體驗 - 褔岡至羽田

Mos_Lok 發表於 2014-10-29 18:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

想坐 787 好耐
偶然又見到 ANA 國內線機票有特價
幾百蚊坐 787-9
快運飛福岡又有特價
成件事就變得好順理成章

T2 Check-in 大堂
福岡空港國內線都分左三個 Terminal (嚴格黎講係三part, 都算係同一個建築物入面)
按目的地區分, 所以同一航空公司去唔同目的地有可能係唔同地方 check-in

check-in 完, 又要排另一條隊將行李寄艙
寄完艙去觀景台接 789
JA830A, 第一架到貨既 ANA 789

停正面前既 Gate 7

影完落番去入閘
過安檢既同時先會拎到一張熱感紙 boarding pass

一閘三門, 分別比唔同公司用

登機
商務... 唔輪到我坐

econ 先係我個位
班機都幾 full
前一日睇都係得番 10 個位

safety card
同 788 共用?

push back

福岡市貌
其實前一日搭 UO 落個陣已經覺得好正, 好近民居既機場

之後玩下新科技
較到最暗之後
肉眼望落唔係好暗, 不過影落相就發覺真條阻左好多光
但係有個缺點係隔唔到熱
全程往東北方飛, 我坐右邊都係比太陽曬
坐一陣已經熱到無得挨落隻窗到

無 PTV/AVOD
原來天花板有電視仔
但好似除左 taxi 個陣播 safety video之外
過左半程之後先放落黎播飛航資訊
降落前半個鐘又收番埋

遲左起飛, 不過到羽田都算準時
可惜落地之後個位影唔到全機身

落左機拎埋行李就走得

之後坐 shuttle bus 番國際線 terminal 開 JR pass

thanks for sharing

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +3 收起 理由
cheungtszfung + 1 + 1 謝分享789 report
S3BL100 + 1 + 1 謝分享
DIH + 1

查看全部評分

DIH 發表於 2014-10-29 21:50 | 顯示全部樓層
我之前搭QR的787,凌晨起飛朝早到,個窗係可以黑到天光晒都唔知。
其實只係對眼慢慢適應,感覺無咁明顯,加上機內無調暗所以就覺得唔太暗。

日本的飛機、天空、草地顏色都好靚,ANA的配色更加突出787的線條。
bombmanhk 發表於 2014-11-1 02:08 | 顯示全部樓層
師兄介唔介意講大約幾錢??

因為我11月尾12月頭 (而家先買, 好似急得滯) 都諗住好似你咁搭
不過係去程 UO HKG>HND, NH HND>FUK
回程就UO FUK>HKG

樓主| Mos_Lok 發表於 2014-11-1 12:12 | 顯示全部樓層

原帖由 bombmanhk 於 1-11-2014 02:08 發表
師兄介唔介意講大約幾錢??

因為我11月尾12月頭 (而家先買, 好似急得滯) 都諗住好似你咁搭
不過係去程 UO HKG>HND, NH HND>FUK
回程就UO FUK>HKG

連稅兌番港紙$843(個陣兌緊7.2左右)
你plan好行程就買定差唔多啦~有得揀位
我個陣早個幾月買, 想坐引擎前面
但好彩地得番一個窗口位
*我個陣回程買左MM大阪走 有JR pass
不過真係以後都唔搭MM, 麻麻地, 坐番UO好過
barca_399 發表於 2014-11-2 21:42 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

https://www.ana.co.jp/wws/hk/c/local/promotion/experience_jp/

用呢個優惠買就可以.
10800YEN一程,
只要持有往返日本的國際航班機票非日本永久居留權人士就可以買~~

(樓主都應該係用呢個優惠 )
OTIS401 發表於 2014-11-2 22:13 | 顯示全部樓層
原帖由 barca_399 於 2014-11-2 21:42 發表
https://www.ana.co.jp/wws/hk/c/local/promotion/experience_jp/

用呢個優惠買就可以.
10800YEN一程,
只要持有往返日本的國際航班機票既非日本永久居留權人士就可以買~~

(樓主都應該係用呢個優惠 ) ...

呢個優惠好似做極都仲未完...
bombmanhk 發表於 2014-11-3 00:38 | 顯示全部樓層

原帖由 Mos_Lok 於 2014-11-1 12:12 發表

連稅兌番港紙$843(個陣兌緊7.2左右)
你plan好行程就買定差唔多啦~有得揀位
我個陣早個幾月買, 想坐引擎前面
但好彩地得番一個窗口位
*我個陣回程買左MM大阪走 有JR pass
不過真係以後都唔搭MM, 麻麻地, 坐 ...

有同感, 我之前去大阪都係坐MM, 係金錢同舒適度底下, 我揀咗節省金錢 (鬼唔知CX時間好咩)
4個幾鐘瞓又唔係, 坐又唔係.......好似坐咗4個鐘E車咁.

月尾同親戚去, 本來揀咗嗰日係同親戚去, 但係撞正GK (jetstar JP) 班機係0640, MM068 LAND都要05XX, 趕唔到接下一程
所以無奈地PLAN UO去HND 再轉機去FUK
 樓主| Mos_Lok 發表於 2014-11-4 02:04 | 顯示全部樓層
原帖由 bombmanhk 於 3-11-2014 00:38 發表

有同感, 我之前去大阪都係坐MM, 係金錢同舒適度底下, 我揀咗節省金錢 (鬼唔知CX時間好咩)
4個幾鐘瞓又唔係, 坐又唔係.......好似坐咗4個鐘E車咁.

月尾同親戚去, 本來揀咗嗰日係同親戚去, 但係撞正GK (jetstar J ...

拎CX比又唔係好公平....
(不過坐過 CX524/CX714, 同坐夏季時間表既 UO624/UO689 感覺差唔多, red-eye flight 都預左, 但反而 UO 個兩程訓得好好)
同UO比, MM check hand carry 好嚴, check-in 又秤上機又秤
寄艙又係限件數唔係跟重量, 某程度上焗人 hand carry, 搞到 overhead bin 爆曬位, 我見好多人都要擺到冇雷公咁遠
反而 UO 無論香港出發定日本出發都未試過秤/數 hand carry
有次大阪走入左閘之後買左兩三袋手信都冇捉我, 都算係優點
同樣坐滿但唔多覺 overhead bin 爆

同埋坐MM番黎個陣, 後面個行條友唔知擺左d咩係大脾, 頂住我椅背完全靠唔到後....
本身行距又窄,坐得好唔舒服
番到香港架N車打爆要企番屋企反而唔覺攰
UO就舒服唔頂腳 (唔知係咪因為坐頭幾行)
OTIS401 發表於 2014-11-5 01:28 | 顯示全部樓層
原帖由 Mos_Lok 於 2014-11-4 02:04 發表

(不過坐過 CX524/CX714, 同坐夏季時間表既 UO624/UO689 感覺差唔多, red-eye flight 都預左, 但反而 UO 個兩程訓得好好)
同UO比, MM check hand carry 好嚴, check-in 又秤上機又秤
寄艙又 ...

未坐過UO條大阪線,但坐過一次羽田早機
overhead bin真係爆得好勁...最後登機的乘客都找不到位放行李
坐係我後面果位乘客見冇位,都照樣格硬推開哂堆行李去放佢袋banana

番到香港先知佢壓爆左我放係上面的模型,好彩只係個盒爛左
bombmanhk 發表於 2014-11-5 01:57 | 顯示全部樓層

原帖由 Mos_Lok 於 2014-11-4 02:04 發表

寄艙又 ...

無計啦師兄, 去KIX 嘅red-eye 得CX 同MM (除非好早買MM, 否則淡季兩間公司都係差千鬆D, 有預算的話都可以揀CX嘅)
我上次都係check 寄倉嚴, hand carry 都係counter 秤過就算 (寄倉嗰件多0.1KG 都要秤過)

P.S. 不過最後都係去大阪唔去福岡, 搭唔到NH D 787啦