hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴68E,68M,69M,264M,265M,265P,269M,276,276P,B1重組 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴68E,68M,69M,264M,265M,265P,269M,276,276P,B1重組消息

tonytse126 發表於 2014-11-21 19:16 | 顯示全部樓層

原帖由 jonathanngan 於 2014-11-20 17:22 發表

因為長遠來講想擺荃灣?青衣d線已經死左好多

68E已經是唯一一條經欖隧來往青衣和元朗區的路線, 無埋嘅就真的很過份,難道真係要青衣人搭行屯公的68A/搭279X轉車先去到元朗區?
樂仔〞 發表於 2014-11-21 21:13 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2014-11-20 12:40 發表
http://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/11/20/91392

其實今次重組仲有好多問題,
不過九巴過左海就係神仙,
睇黎唔等佢爆煲,
都唔會去再改架啦。

69M 咁行其實唔係無道理
一黎天華邨變左一條 M 線都無 , 二黎天北人口實在太多 , 如果唔拉 69M 行天華路 , 我怕天頌同天富班人車都唔洗旨意上
有 69M 行對面線反而可以補位 , 唔怕上唔到車

至於 69X 265B 方面
長遠黎講 69X 應該跟而家 69M 走線 , 265B 跟舊 265M 走線 , 唔洗 69X 服務範圍太細 , 而 265B 就多到爆廠 , 天恩邨就唔好意思啦 .. 太難兜哂
rkkwan 發表於 2014-11-21 22:50 | 顯示全部樓層
要轉車有乜咁出奇?成個葵涌區由葵芳到千色店D人去元朗大馬路都要轉車啦!

不如正視下D有機會改善嘅地方。包括279X乘載能力同準時問題、鳳翔路加站、市區入博愛問題、十八鄉路盞弱智燈位、等等。

另外從來冇人提過,高埔/下高埔/凹頭,30分鐘一班車去欖隧,比以前未有68E時嘅25-29更疏。唯有希望預計到時間。
lsc04d11 發表於 2014-11-22 06:19 | 顯示全部樓層

睇左轉乘個page,九巴將第二程優惠車費同折扣額撈亂。。。呢啲都小事。

68e變成雙向線,所有公園南路客都要總站落然後行番去,但68e回贈1.1的有時限優惠在此,反正都要行,元朗南及公園客咪更加唔會搭全程68e???
eric278 發表於 2014-11-22 10:30 | 顯示全部樓層
B1由今日開始同時增設「短棍」,由媽橫路(山水樓)起載
一至五:0930-1815
六:1025-1925
假日:0815-1845
每15分鐘一班

來源:B1豬紙
還看香港公交
rkkwan 發表於 2014-11-22 11:10 | 顯示全部樓層
剛坐1040班次南行68E,1105大約十一、二個到大欖,落3個。ATSE。啱啱駁到373A過海。
jocosben 發表於 2014-11-22 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 rkkwan 於 2014-11-22 11:10 發表
剛坐1040班次南行68E,1105大約十一、二個到大欖,落3個。ATSE。啱啱駁到373A過海。
客量係咪多左?
shakugan2005 發表於 2014-11-22 12:10 | 顯示全部樓層
原帖由 jocosben 於 2014-11-22 12:06 發表
客量係咪多左?

用264M比就唔知, 用68E比就多幾倍, 延長前分分鐘成車得車長一個
ethan71 發表於 2014-11-22 12:15 | 顯示全部樓層
重組後68E,276P係咪有獨立掛牌車?
rkkwan 發表於 2014-11-22 13:30 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 22/11/2014 12:10 PM 發表

用264M比就唔知, 用68E比就多幾倍, 延長前分分鐘成車得車長一個

呢段時間,三、四個啦!大概咪就係欖隧落果三個囉!另外,如果有我坐就唔會吉車嘅!