hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴68E,68M,69M,264M,265M,265P,269M,276,276P,B1重組 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴68E,68M,69M,264M,265M,265P,269M,276,276P,B1重組消息

rkkwan 發表於 2014-11-22 15:57 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 22/11/2014 03:41 PM 發表
一程過點計都好過要轉車萬一佢個系統唔可靠, 咪蝕水

拍過77K回水好多次從來冇問題。

Set錯方向,279X轉落元朗,中途站,點會錯方向?日日幾多人大欖轉車冇問題!
kingprowm 發表於 2014-11-22 15:59 | 顯示全部樓層
原帖由 jonathanngan 於 2014-11-22 15:50 發表

只要有司機教錯方向,隨時要比多10幾蚊
所以我唔會信任這些先俾貴錢再回水既轉乘, 真係唔怕一萬最怕萬一, 已經由一程過變要轉車火都黎埋, 仲要可能承受這些風險
同埋再塞班去元朗既人迫 279x 從來冇人想過大欖隧道會大上大落, 嚴重拖慢去上水乘客行車時間
kingprowm 發表於 2014-11-22 16:12 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytse126 於 2014-11-21 19:16 發表

68E已經是唯一一條經欖隧來往青衣和元朗區的路線, 無埋嘅就真的很過份,難道真係要青衣人搭行屯公的68A/搭279X轉車先去到元朗區?
68E 連鳳翔路加站都冇, 對青衣既角度係百份百廢線, 有等於冇, 十八鄉路得幾個豪宅樓盤, 又冇大型商場, 特色食市, 邊會有人去果邊

同埋九巴一向開線十分保守, 唔明佢用什麼數據覺得 68E 會做得起
所以青衣都係搭 68A 好過, 如果佢玩到連 68A 都唔經青衣係要迫人搭 68E 就冇得好講, 咁不如叫青衣既人唔好去屯元天好了

lsc04d11 發表於 2014-11-22 16:37 | 顯示全部樓層

今日去左天耀圈、博愛至凹頭、青衣站至青華苑一段

B1要過對面搭,好彩都有足夠提示通知乘客。
276P冇乜影響。276原來天耀都食到D 276A既客……可能有時太逼..
有架B1去到聚星樓站,遇不少乘客問路,此時一位九巴職員(應該是車長吧……)叫所有乘客落車...搞到我真係忍唔住要開口,答D客可以去到天耀。(其實,乘客都係問佢係咪去天耀JE,點解咁都唔識答?)只不過係對面落車JE,B1原則上係冇乜乘客會有大影響,除左天水圍站乘客要改於聚星樓落(其實都係A出口變D出口)(全部都係對面JE)

到68E,我在高埔上車往元朗公園,竟然收$4.3??哈...(佢以為一過大欖隧道就係新時代廣場分段站)然後司機與乘客談論,有乘客只收取了$6.8,司機不停按分段掣搵……都只有$11.1,10.1及4.3……(佢唔知係即日回程優惠哩……)

在青衣,見好多264M乘客都指住「264M替代路線列表」,話可以O係呢個站呢個站落,根本冇人留意到大大張站位列表,只係為話俾你聽要取消!
勁多68E(應該話一心諗住搭264M)既乘客,見279X都唔上,即使我都開口講明係有回贈,等如11.1。(我就唔信佢地知道68E轉任何元天錦欖隧線全程$10)
同時一提,有乘客問279X司機去唔去欖隧轉車,唔知司機答咩,竟然可以答到個乘客落番車……

原來好多人都唔知元朗公園O係邊……

青衣站條68E隊好長,好難得……咁長條隊只有一人問路……

原來「東張西望」都係幫唔到手宣傳……
其實通告、單張、宣傳我都覺得好足夠,但始終好多人睇完,都冇明白過,仍然堅信自己一套……

248M,249M有22/11/2014更新版的豬紙,但轉乘計劃只有68A及279X,並無68E……

kiwai 發表於 2014-11-22 16:49 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2014-11-22 14:54 發表
做循環線咪得囉
根本十八鄉路一帶需求極低, 做循環線其中一邊多人搭些都好

做循環的話由元朗花園開出的班次會冇咁準, 乘客較難預時間上車
其實改經教育路都唔見得會更多人搭, 大馬路有條密咁多的68M, 邊咁得閒去就時間等68E
kingprowm 發表於 2014-11-22 18:02 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2014-11-22 16:49 發表

做循環的話由元朗花園開出的班次會冇咁準, 乘客較難預時間上車
其實改經教育路都唔見得會更多人搭, 大馬路有條密咁多的68M, 邊咁得閒去就時間等68E ...
不過只做十八鄉路根本客量不足, 幾準時都冇用, 有幾多條線可以單靠幾個高尚住宅做到風山水起
qewsad 發表於 2014-11-22 18:28 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2014-11-22 10:30 發表
B1由今日開始同時增設「短棍」,由媽橫路(山水樓)起載
一至五:0930-1815
六:1025-1925
假日:0815-1845
每15分鐘一班

來源:B1豬紙
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/s720x720/10421351_8318 ...

拆線伏筆?
GCx468 發表於 2014-11-22 18:51 | 顯示全部樓層
今日68E某下午北行班次,載客量有7成,車長公路上開得偏慢,隧道內只有約65,22分鐘後開到轉車站,41.5分鐘開到元朗公園總站
JC8385 發表於 2014-11-22 20:10 | 顯示全部樓層
原帖由 qewsad 於 2014-11-22 18:28 發表

拆線伏筆?

擺天慈先可以單向屈八仔客每位1.2
而家更加可以吸納數量唔係少嘅天耀客仔
你覺得九巴會唔會咁笨?

反而為咗可以停少一兩支輕鐵燈
應該會有一定數量車直接私出山水樓去落馬洲站
rkkwan 發表於 2014-11-22 21:07 | 顯示全部樓層

頭先試坐1900北行68E。1854開279X有幾個過檔,唔知自己去定個大使叫。最後9個客開車,ATENU SH6299(應該平時行968),21人入隧道。1919到轉車站,落12個,上7個。高埔落4、5個,包括我。

個大使主要提D客要轉車,同提個車長上客要提佢哋落大馬路要轉車。欖隧口有人追上嚟問經唔經大馬路。