hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 新居屋其實同公屋冇分別
開啟左側

新居屋其實同公屋冇分別

AL_71 發表於 2014-11-13 10:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大圍4D區美柏苑平面圖:

間隔同外貌其實同公屋冇分別,唔多吸引。而且設施只限停車場及遊樂場,加上昂貴管理費,完全係大倒退。美柏苑位於大圍翠景花園旁邊,美田路與碧田街交界,建有288個居屋單位,根據經濟日報的資料,單位實用面積由371至447平方呎,建議售價幅度介乎187-294萬。

大圍4C區美盈苑平面圖:

據經濟日報的資料,單位實用面積由445至451平方呎,建議售價幅度介乎223-285萬。
要一開門對著浴室,新設計好難間房

元朗宏富苑

根據經濟日報的資料,單位實用面積由434至443平方呎,建議售價幅度介乎212-271萬
居屋設施為停車場及遊樂場,設計停留在舊式公屋的水平,一層設22伙單位,升降機只得兩部,唔少單位仲係互相對望,冇乜風景可言。
加上與公屋一樣的外表及間格,恐怕設計上未能令人滿意。

睇怕居屋最多有入線電制同好過氣設計的浴室/廚櫃。一定唔會好似房協用料咁靚同有會所配套。
dongfeng 發表於 2014-11-13 11:06 | 顯示全部樓層
這樣的價錢,寧願買村屋好過。
에이핑크 대박!
SSBT 發表於 2014-11-13 21:44 | 顯示全部樓層
其實居屋一路個定位都係咁
羊毛出在羊身上
如果有豪華會所、豪華裝修, 就唔會係哩個價錢,
亦都唔係當初居屋既原意
=0=
EX-TL 發表於 2014-11-13 21:51 | 顯示全部樓層

本來睇左美柏同美盈幅圖覺得, 唔好咁高要求啦, 以前大把居屋都係參照公屋設計, 甚至係公屋改為居屋發售, 間格一樣,
配套一樣冇所謂, 個名難聽到核爆都係間屋啫, 但睇埋元朗宏富苑幅圖, 真係不得不佩服, 點解同一座樓可以有咁多戶
互相對望, 中間只有兩部電梯的距離, 莫講話冇風景可言, 恐怕通風都有問題, 一梯22伙, 戶數比唔少和諧式公屋都要多,
而且只有兩部電梯, 繁時慢慢等慢慢搭, 真係唔多掂喎!

上面冇的大窩口居屋無論點樣起, 個景都真係好差, 四面工廠, 除非佢有內園(土地資源珍貴, 整內園不如起大座樓) ,
所以真係住新居屋附近而又好想好想買樓先好買, 唔理好醜, 但求有樓(例如買o黎放租)的另計.
HV9990 發表於 2014-11-13 22:38 | 顯示全部樓層
好心起新居屋就落多少少本去設計啦,就咁將d單位copy and paste hea到呢
連固定間格都冇就真係... (我知以前公轉居果d都冇,但呢d新起既無理由無啦)
KCRC . Keep Moving
s3n370 發表於 2014-11-14 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-11-13 21:51 發表
一梯22伙, 戶數比唔少和諧式公屋都要多,
而且只有兩部電梯, 繁時慢慢等慢慢搭, 真係唔多掂喎!

宏富苑雖然一層二十二伙,但樓宇只得十二層高,得兩部升降機其實唔係問題

一層八伙四十層高的康和式公/居屋,好多同樣伙數層數的所謂豪宅,咪又係得四部升降機
計起上黎其實仲差過宏富苑
呢D高樓的升降機由頂樓行到落地下一個單,宏富苑果部隨時行佐一轉半有多。

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
avianwind 發表於 2014-11-14 13:02 | 顯示全部樓層

直接俾畫個四四方方既單位
除左廁所外,你地自己間牆好過

又可以節省設計費
又可以令業主更有彈性

cn2661_2d32 發表於 2014-11-14 18:17 | 顯示全部樓層
近300萬, 真係買層40年樓ge電梯舊洋樓都冇咁嬲.
話晒都係私樓. 都係兩百幾萬.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
JC3341@31M 發表於 2014-11-30 23:35 | 顯示全部樓層
我個人要求唔係好高, 不過居屋設計至少有套房吧? 之前康和式都有啦........
港鐵:地鐵>火車
3ASV174 發表於 2014-12-1 01:51 | 顯示全部樓層

原帖由 JC3341@31M 於 2014-11-30 23:35 發表
我個人要求唔係好高, 不過居屋設計至少有套房吧? 之前康和式都有啦........
咪玩啦,
以前康和式去到幾多呎先有套房?
就算今時今日實呎去到 650 呎既 2 房私樓甚至係豪宅盤,多數都唔會有套房啦,500 呎唔夠既單位要大o的個廳實際過要多個廁所。

再者呢度全部都係實呎 450 呎左右既單位,講真間隔已經算好四正,係廚房門同大門個擺位比較衰,有個死角位比較晒位,但擺鞋櫃問題不大,整體間隔甚至比好多私樓更方正實用。
話難間房仲莫名奇妙,一睇幅圖就知絕大部份單位都係典型眼鏡兩房格局,直情根本唔使用腦諗點間房,因為基本上最實用間法只得一種,佢只係無起埋幅牆俾你。

公屋同居屋主要分別係用料上,即使都係和諧式,以前居屋o的水龍頭馬桶都靚料過公屋,而唔係間隔上既分別,
至於講會所就真係笑爆咀,連私人參建居屋都唔係好多會有只開放俾住客既公共設施,如果你要數泳池就更加罕有,好多房委會起既居屋配套都同只係同公屋差唔多甚至要同公屋 share,
而且有會所只會反映返o係管理費度,如果你恨要會所,你根本就唔應該諗新居屋。
睇返圖則,美柏苑頭尾一房單位似乎個廳唔止一邊有窗,採光好過好多私樓九條街,講真係好野黎,只怕有人唔識寶,
比較差就真係只有宏富苑,對望單位太多距離又近,低層近 lift 對單位採光肯定差到爆,不過都唔緊要啦,近到掟紙飛機過對面單位都得,買得都預左要長期落窗簾。