hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 香港巴士年鑑2015 討論
開啟左側

香港巴士年鑑2015 討論

DENNIS 發表於 2015-2-19 23:22 | 顯示全部樓層

自從上年滿心歡喜買2014睇完大失所望之後
就決定唔會正價買2015, 過幾年見到有平可以諗下, 無就由佢

估唔到一本巴士迷每年都買既讀物會變到咁可有可無
VocaloidMikuBus 發表於 2015-2-21 02:13 | 顯示全部樓層
前日收到本年鑑, 係咁意立下,
個人覺得幾精采, 最鍾意係介紹 E500H, 九巴 VDL 嘅 AMC1, 新加坡新雙層巴士,
仲有 RM 大集會同埋英國新 E400 同 "變型金剛" 威巴加 Optare 嘅 MetroDecker,
我都係睇左呢幾篇先, 至於介紹電車果尐我就寧願慢慢睇啦,
不過我個人本來就唔想喺呢度講政治, 但係見到佢用 "違法佔中" 呢個 Term 我自己就不其然有尐反感,
或者佔中真係違法, 但係我覺得呢次係香港人為左爭取我地應有嘅訴求而作出嘅行動,
雖然係阻到尐人, 但係未至於六七暴動, 陳 Sir 嘅撰文人喺年鑑入面咁強調 "違法佔領" 呢個字眼,
係咪因為陳 Sir 同佢尐撰文人本身就係藍絲帶,
定係怕本年鑑喺大陸會變左禁書賣唔出呢?

樓主| LF5502 發表於 2015-2-22 10:13 | 顯示全部樓層
本書好少「違法佔中」

最多的係「違法佔領活動」

原帖由 leslie 於 2015-2-19 12:45 發表
買呢本嘢前, 已有朋友講左有大量"違法佔中"呢個TERM...

事實, 只為買開而買,而自雨傘運動開始,已知陳SIR同一大批新城高層藍絲的立場,只是對攪到一本年鑑變到咁政治化,覺得好無癮,真係多得689...

其實大家睇番2012 ...
愛護狗疤力量
December12 發表於 2015-3-12 11:43 | 顯示全部樓層

我個人最唔鍾意嗰part "係假如我是巴士工程師 If I am a Bus Engineer"
GR614 發表於 2015-3-12 14:33 | 顯示全部樓層
自從CMNL無左之後,感覺上佢都係hea住做。

車雖然有出,但qc同仔細度比當年差得多,更加唔好講價錢加左幾多。

年鑑一年就比一年差,近年連去書店打開睇下既意慾都無埋。

政治立場就屬個人喜好,不述。
セブンアイランド大漁
ATR83 發表於 2015-3-12 20:37 | 顯示全部樓層
加上近年JR Team同尚線出版既興起
在市場上搶奪了不少新既顧客
講真,陳Sir仲用搵車長寫文呢招已經不合時宜
只有所謂獨家相片同資料仲有優勢
知足‧就能活得幸福
petcity 發表於 2015-3-12 21:29 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
tomchen 發表於 2015-3-13 19:22 | 顯示全部樓層
搵車長寫文,陳生本利蘭書入面篇講渣 395 底盤同短蘭的我覺得寫得幾好,呢本我有買
我偏向買專題書,MCW / Volvo / 平治 / 利蘭全部有買,反而年鑑由 97 買到 2000 後就停買左,送埋俾人添。
 樓主| LF5502 發表於 2015-3-13 20:53 | 顯示全部樓層
其實呢四版真係無所謂

當係俾個細路 FF 下

原帖由 December12 於 2015-3-12 11:43 發表
我個人最唔鍾意嗰part "係假如我是巴士工程師 If I am a Bus Engineer"

最失望的係新車介紹,內容相當行貨

6300 個篇,係人都寫到 la.......

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
petcity + 1 我很同意,文章是任何人都寫到 ...

查看全部評分

愛護狗疤力量
December12 發表於 2015-3-16 22:26 | 顯示全部樓層

原帖由 tomchen 於 2015-3-13 19:22 發表
搵車長寫文,陳生本利蘭書入面篇講渣 395 底盤同短蘭的我覺得寫得幾好,呢本我有買
我偏向買專題書,MCW / Volvo / 平治 / 利蘭全部有買,反而年鑑由 97 買到 2000 後就停買左,送埋俾人添。 ...

師兄,送哂未呀?