hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 點解復活節假期還有咁多學校開課?
開啟左側

點解復活節假期還有咁多學校開課?

da370 發表於 2006-4-20 23:28 | 顯示全部樓層

原帖由 bigfish_hk2 於 2006-4-20 22:51 發表
我見蘇屋村附近有間中學呢幾日都要返學
係唔係唔尋常呀?

咪即係我間學校lor~~

正常不過,清明節假期放左成個禮拜~~
復活節就放紅日~~

其他學校放左假,出街食飯唔使爭位
jorg 發表於 2006-4-20 23:28 | 顯示全部樓層
原帖由 bigfish_hk2 於 2006-4-20 22:51 發表
我見蘇屋村附近有間中學呢幾日都要返學
係唔係唔尋常呀?

都唔係ar
今日出街都見唔少學生返學
警HKP察
jorg 發表於 2006-4-20 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 CK4013 於 2006-4-20 18:02 發表

IVE不嬲放假都係少學過中小學
不過可以自己DAY-OFF或放早

通常24/12都唔駛旨意有人返

我諗ive聖誕假唔會到24號都未開始掛
警HKP察
CK4013 發表於 2006-4-21 01:06 | 顯示全部樓層

原帖由 jorg 於 2006-4-20 23:29 發表

我諗ive聖誕假唔會到24號都未開始掛

我讀左3年IVE,3年以來真係24號都未開始放
另外,好似有年年初六已經要開工啦!

不過返唔返就大家決定
老實講,IVE學生自制能力有限
只要你交齊功課,記得返去測驗考試
除非有LEATURER要計出席率
否則真係唔會有人理你返唔返
Uh jjuh myun (左右為難)
dennislokawai 發表於 2006-4-21 13:21 | 顯示全部樓層
原帖由 鄭笑 於 2006-4-20 05:13 PM 發表

咁放聖誕假呢?放寒假?

我以前讀小學時間學校係道教,
佢真係叫聖誔做「寒假」的。
但復活節可能佢地搵唔到另一個名,
所以都係叫番做復活節。

另外基督教學校亦有可能將佛誕只稱為公眾假期。
youtube.com/c/dennislokawai
namenloz 發表於 2006-4-21 19:08 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-4-21 13:21 發表

我地係天主教學校,不過都係照叫The Buddha's Birthday...
mckhgc 發表於 2006-4-21 21:06 | 顯示全部樓層

原帖由 dennislokawai 於 2006-4-21 13:21 發表

我以前讀小學時間學校係道教,
佢真係叫聖做「寒假」的。
但復活節可能佢地搵唔到另一個名,
所以都係叫番做復活節。

其實可以叫「春假」,如果癡埋清明一齊放十日八日既話,
可以一併叫埋做「清明節假」

我以前聽講過,佛/道/孔教學校,除左會將聖誕假稱為寒假外,
仲係冇聖誕聯歡會的,不知是否屬實(個人冇讀過以上宗教的學校)?
da370 發表於 2006-4-21 21:23 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2006-4-21 21:06 發表

其實可以叫「春假」,如果癡埋清明一齊放十日八日既話,
可以一併叫埋做「清明節假」

我以前聽講過,佛/道/孔教學校,除左會將聖誕假稱為寒假外,
仲係冇聖誕聯歡會的,不知是否屬實(個人冇讀過以上宗教 ...

冇錯,我間佛教學校係冇聖誕聯歡會ge~

有咩理由會幫人地個宗教個教主慶祝生日~
3ad150 發表於 2006-4-22 09:18 | 顯示全部樓層
原帖由 CK4013 於 2006-4-21 01:06 發表

我讀左3年IVE,3年以來真係24號都未開始放
另外,好似有年年初六已經要開工啦!

不過返唔返就大家決定
老實講,IVE學生自制能力有限
只要你交齊功課,記得返去測驗考試
除非有LEATURER要計出席率
否則真係唔 ...

今年青衣分校全部Year 1 BSM學生要有80%以上出席率先可以去Exam.
如果有30堂Let+Sim,即是只可以走6堂,否則後果自負.

有人話AD309就快換走.
dennislokawai 發表於 2006-4-22 09:26 | 顯示全部樓層

原帖由 da370 於 2006-4-21 09:23 PM 發表

冇錯,我間佛教學校係冇聖誕聯歡會ge~

有咩理由會幫人地個宗教個教主慶祝生日~

少少題外話:
晌基督教觀念裡面,
係無教主呢樣野,
因為我地所相信所跟從係一位神而唔係人。

另外我以前間道教小學都係無聖誔聯歡的,
但道袓誔就有一個,
所以眾人返學我地就有一日假~~
youtube.com/c/dennislokawai