hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 九巴8A線更換掛牌消息
開啟左側

九巴8A線更換掛牌消息

LZ4519 發表於 2014-11-27 17:05 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2014-11-27 12:28 發表

比起荃威,成個海濱都用車沒落,
三條線啲車齡都差唔多

不過以近年啲高載車個格,238X 有得拖就拖喇
238M 咪睇下啲豪退役嗰陣會唔會破禁上 AVBW(U) 囉
至於 38A,繁時肯加番架蛇清客咪俾你落 AVC 囉 ...

38a全線avc加多架雙層比你又收唔收貨先...
加多架蛇比你又點話.不過朝早7點幾個幾班就...

238m應該會有適當人選架喇...放心...
238x應該唔使搞..因為點會甘易郁到村巴..

利申:曾經村民...
KU1391 發表於 2014-11-28 10:35 | 顯示全部樓層
原帖由 969 於 2014-11-25 21:38 發表

你都幾好笑 保到上哂腦咁 6C點解無機會跑

等你條42A慢慢嘆下呢兩部靚車啦

最好換埋PY 6059 , PY 7062  PY 3244 PY 3691 比42A 又唔區喎 ...
6C就算加士居道都無得跑,42A點都有葵涌道跑
PV9303,PY5301 呢兩架車都ok架

係唔知做乜換兩架碌左3年既車黎(PY3720,PK2847 係大十字廣告?))
KU1391 發表於 2014-11-28 10:37 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2014-11-27 12:28 發表

比起荃威,成個海濱都用車沒落,
三條線啲車齡都差唔多

不過以近年啲高載車個格,238X 有得拖就拖喇
238M 咪睇下啲豪退役嗰陣會唔會破禁上 AVBW(U) 囉
至於 38A,繁時肯加番架蛇清客咪俾你落 AVC 囉 ...
荃威30X:BWU+BW+BE--->BE--->ASU+BW,而家無乜ASU添
39M:AVBE--->歐3豬-->膠豬
39A:BWU--->歐2豬
都沒落晒,反而條249M,43B仲新車過39M
969 發表於 2014-11-28 11:29 | 顯示全部樓層

原帖由 KU1391 於 2014-11-28 10:35 發表
6C就算加士居道都無得跑,42A點都有葵涌道跑
PV9303,PY5301 呢兩架車都ok架

係唔知做乜換兩架碌左3年既車黎(PY3720,PK2847 係大十字廣告?))

說實話 我真係好羨慕42A批車咁靚

PV 9303 同 PY 5301以前坐過都唔錯

係唔知點解6C批車係衰D
30X 荃威花園 <--> 黃埔花園
 樓主| Hw2481 發表於 2014-11-28 13:50 | 顯示全部樓層
下?
6C批車都係得PY7062,PY3720,PY6059衰,其他好多都好快,42A之前PV7060都唔係好好,同埋部PV9303,早幾個月坐過兩部行N241把聲散哂又踩唔起,部RG5702都係無咩表現,反而42A既PY都好D,仲有RG9525又係一部....唉...

kps19862008 發表於 2014-11-28 17:25 | 顯示全部樓層
原帖由 ethan71 於 2014-11-20 14:30 發表
68A新掛牌車係KY2604,110好似上左SY9068
73X上左JU4806,JU4654?67M係咪上左LN8033?

另外
36-02 HM6894 > JA684
36-05 HT7204 > HX8504
36M-04 KC2949 > JF1713
36M繼續食蕉……
FD5410 發表於 2014-11-28 20:33 | 顯示全部樓層

原帖由 Hw2481 於 2014-11-28 13:50 發表
下?
6C批車都係得PY7062,PY3720,PY6059衰,其他好多都好快,42A之前PV7060都唔係好好,同埋部PV9303,早幾個月坐過兩部行N241把聲散哂又踩唔起,部RG5702都係無咩表現,反而42A既PY都好D,仲有RG9525又係一部....唉... ...
對上一次搭部 RG5702, 波波都扯到好盡先肯轉波
上斜直情唔識轉波咁滯
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
 樓主| Hw2481 發表於 2014-11-28 20:48 | 顯示全部樓層
就係咁,波波扯到盡係唔錯,但動力輸出比其他RG小,所以加速無其他RG3411,2936,3278咁D咁勁,所以得個高轉,但部車個感覺好似扯住扯住唔太好去咁
sammyleung719 發表於 2014-11-28 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 MT695 於 2014-11-26 13:47 發表

KU1391係ATR?

我平時坐果架係ATR黎...唔好意思搞錯左

LZ4519 發表於 2014-11-28 23:55 | 顯示全部樓層

原帖由 Hw2481 於 2014-11-28 13:50 發表
下?
6C批車都係得PY7062,PY3720,PY6059衰,其他好多都好快,42A之前PV7060都唔係好好,同埋部PV9303,早幾個月坐過兩部行N241把聲散哂又踩唔起,部RG5702都係無咩表現,反而42A既PY都好D,仲有RG9525又係一部....唉... ...

RG9525掛6個陣已經碌到虧...
RG5702不嬲都唔係好惦..
反而4278 去左41A之後有驚喜...
其他RG保持水準...