hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) MF>荃灣地鐵站A出口
開啟左側

MF>荃灣地鐵站A出口

RW5779~ATSE48 發表於 2014-11-28 16:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如題: 想問30X/33A/38A/40/234X/238X邊架去到或去唔到?(如有漏,請補充)去到嗰D車應該咩站落?》落車點行?
求車程時間
PS: 0810前要到
PS2:唔好叫我迫鐵
EX-TL 發表於 2014-11-28 18:43 | 顯示全部樓層
30X富華街或234X建明街下車, 過行人天橋經南豐中心步行往荃灣站.

40眾安街下車, 過行人天橋經荃灣運輸大樓停車場步行往荃灣站, 或於大河道下車,
過行人天橋經大河道及南豐中心步行前往.

33A 38A 238X唔近.

dongfeng 發表於 2014-11-28 19:06 | 顯示全部樓層
原帖由 RW5779~ATSE48 於 2014-11-28 16:55 發表
如題: 想問30X/33A/38A/40/234X/238X邊架去到或去唔到?(如有漏,請補充)去到嗰D車應該咩站落?》落車點行?
求車程時間
PS: 0810前要到
PS2:唔好叫我迫鐵 ...
尚有59A可供選擇,可於福來邨站下車。
如不想迫鐵,請預留30+分鐘乘巴士(含等候時間),否則只好乘「紅色跑車」。
에이핑크 대박!
 樓主| RW5779~ATSE48 發表於 2014-11-28 19:29 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 2014-11-28 19:06 發表
尚有59A可供選擇,可於福來邨站下車。
如不想迫鐵,請預留30+分鐘乘巴士(含等候時間),否則只好乘「紅色跑車」。
好費wor
30X富華街或234X建明街下車, 過行人天橋經南豐中心步行往荃灣站.

40眾安街下車, 過行人天橋經荃灣運輸大樓停車場步行往荃灣站, 或於大河道下車,
過行人天橋經大河道及南豐中心步行前往.

想問車程多久

s3n370 發表於 2014-11-28 19:31 | 顯示全部樓層
呢個時間,美孚搭地鐵去荃灣應該唔會點迫。

反而30x/234x有機會迫到傻

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
s3n370 發表於 2014-11-28 19:35 | 顯示全部樓層
原帖由 RW5779~ATSE48 於 2014-11-28 19:29 發表
好費wor

想問車程多久

巴士車程約15分鐘
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
dongfeng 發表於 2014-11-29 00:10 | 顯示全部樓層

原帖由 RW5779~ATSE48 於 2014-11-28 19:29 發表
好費wor

想問車程多久
又趕時間,又嫌貴,又挑剔,不如坐親人/朋友的私家車,或自駕好了!假如你是合資格的全日制學生,你應用盡港鐵給你的優惠。

에이핑크 대박!
 樓主| RW5779~ATSE48 發表於 2014-11-29 13:07 | 顯示全部樓層
原帖由 dongfeng 於 2014-11-29 00:10 發表
又趕時間,又嫌貴,又挑剔,不如坐親人/朋友的私家車,或自駕好了!假如你是合資格的全日制學生,你應用盡港鐵給你的優惠。
我唔趕時間,想知車程時間姐
我只說59A貴,沒説234X等也貴
我整親腳,唔想走上走落,不是挑剔
:@
dongfeng 發表於 2014-11-29 18:07 | 顯示全部樓層
原帖由 RW5779~ATSE48 於 2014-11-29 13:07 發表
我唔趕時間,想知車程時間姐
我只說59A貴,沒説234X等也貴
我整親腳,唔想走上走落,不是挑剔
:@
既然不趕時間,那麼你不應該列出何時要到!

美孚港鐵站,比巴士站離你家更遠嗎?即使你住美孚新邨任何期數,往巴士站與港鐵站的總步程也不會差很遠吧!
你乘巴士的下車地點,比港鐵站遠很多!

你找藉口,也應找一些更合理的理由吧!
溫馨提示:
美孚站E出入口,設有升降機往返大堂,而大堂也有升降機往返月台。
而荃灣站1號月台,設有多條自動梯上大堂。如有需要,可向職員要求使用職員專用升降機上大堂。

에이핑크 대박!
AVD1 發表於 2014-11-29 21:13 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 2014-11-29 18:07 發表
既然不趕時間,那麼你不應該列出何時要到!

美孚港鐵站,比巴士站離你家更遠嗎?即使你住美孚新邨任何期數,往巴士站與港鐵站的總步程也不會差很遠吧!
你乘巴士的下車地點,比港鐵站遠很多!

你找藉口,也應找一些更合理的 ...

講真,如果樓主真係整親隻腳更加唔應該等巴士,
而家 30X、234X 呢兩條線真係唔知佢幾時先會黎,尤其係中途站呢個係一,
第二,就算起荃灣落車行返上去地鐵站都有一段路程。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
dongfeng + 1 + 1 絕對認同。

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1