hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [有圖]坐過龍去到堅尼地城站
開啟左側

[有圖]坐過龍去到堅尼地城站

dennis1990 發表於 2014-12-9 17:36 | 顯示全部樓層

其實我想知係咪同荃灣清客一樣?
3357。KS8450 發表於 2014-12-9 18:20 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis1990 於 2014-12-9 17:36 發表
其實我想知係咪同荃灣清客一樣?

荃灣尾站大家自律架姐
幾時有過專人上車查
allc98D 發表於 2014-12-9 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 ht9707 於 2014-12-9 00:32 發表
其實最簡單既講法未就係樓主偷圖

宜家上環站d  sa全部行上車清客,根本漏唔度網,所以冇可能比樓主坐過龍
佢(樓主)訓着o佐o羅
ccicoltd 發表於 2014-12-10 07:46 | 顯示全部樓層

已上報。
http://www.thestandard.com.hk/ne ... r=20141210&fc=4

A netizen said that when the train arrives at Sheung Wan, MTR employees ask passengers to alight and do not allow anyone to travel on to Kennedy Town.
SHW應該有SA趕人落車架wor,點解可以搭到過去......

Another netizen said: "There must be loopholes."
總會有漏網之魚

A third netizen expressed discontent, saying the blogger's behavior could result in the train driver's performance being recorded and even punished.
車長又要寫report喇,一陣上埋蘋果就
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
tomyipkm 發表於 2014-12-10 09:38 | 顯示全部樓層
horsedog83 發表於 2014-12-10 15:44 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2014-12-9 01:30 發表
會唔會樓主其實係車長?
如果唔係開門做咩......

車長入職果陣係簽左保密協議

係唔可以係HKITALK講公司野

[quote]原帖由 herman15hk 於 2014-12-9 14:35 發表
上環站有專人清客咖,聽講有個SA就因為漏咗個客入去西港島線比人兜走咗…

[/quote]
睇情況啦,如果有客投訴就難講,有個朋友以前係將軍澳線某轉車站清客,因為漏咗個客送左去九龍灣車廠,結果俾大SIR要求自己離職

groom1002 發表於 2014-12-10 17:51 | 顯示全部樓層

但車長需要由車尾行至車頭準備下一轉回柴灣,應該車長見到坐過龍乘客嗎?
ht9707 發表於 2014-12-11 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 allc98D 於 2014-12-9 23:24 發表
佢(樓主)訓着o佐o羅
上環站d SA會上車廂睇就算樓主訓着左都一定會比人趕落車
DIH 發表於 2014-12-11 09:17 | 顯示全部樓層
原帖由 groom1002 於 2014-12-10 17:51 發表
但車長需要由車尾行至車頭準備下一轉回柴灣,應該車長見到坐過龍乘客嗎?

上環站係單向單月台,車長仍然在車頭,所以只會由車站助理清客;
去到堅尼地城,就算車長巡車,見到個客又點,個站未開都唔可以叫佢走,都係要車返去上環。
但究竟樓主點樣入到去我就真係唔知。

horsedog83 發表於 2014-12-11 10:06 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2014-12-11 09:17 發表

上環站係單向單月台,車長仍然在車頭,所以只會由車站助理清客;
去到堅尼地城,就算車長巡車,見到個客又點,個站未開都唔可以叫佢走,都係要車返去上環。
但究竟樓主點樣入到去我就真係唔知。 ...

睇情況啦,荃灣線好似車長會係大窩口站上車,去到荃灣站車長就會幫車站助理手清客

觀塘線我朋友話有以前有兩款,其中一款係油蔴地開去觀塘尾班車,列車去到觀塘站由外判車站助理負責清客,安裝月台閘門初期至2013年5月中,另一款係正常班次,列車開到調景嶺站後由2-3位車站助理清客
,回廠列車會有一位車長上車幫手清客,當列車去到2號月台,原本車頭果位車長就會打開月台幕門離開落去1號月台駕駛列車回廠,我朋友話星期一至五早上7:30至10:30及晚上6時至10時,星期六早上9時至11時及晚上7時至9時(紅日例外)會有

將軍澳線我朋友話有有兩款,,其中一款係穿梭列車,列車非繁忙時間開到調景嶺站後由最少兩位車站助理清客
,我朋友話星期一至五早上10時至5時及晚上8時至11時30分,星期六早上10時至11時30分及星期日早上7時至晚上11時會有,因為調景嶺站人手唔夠呢個星期開始有外判車站助理清客,一款係列車開到北角站,由車站助理督導員/站務主任清客,因為2+1,呢個星期非繁忙時間開始有外判車站助理清客

西鐵通常係美孚站清客,東鐵係沙田站清客,有人話羅湖站同落馬州站有車站助理/站務主任負責清車

有錯請更正