hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 談: 你地平時會睇亞視嗎?
開啟左側

談: 你地平時會睇亞視嗎?

輝(1110) 發表於 2014-12-15 18:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

亞視對於我黎講, 真係除左睇新聞之外別無用處, 無論係廣告定節目都老土兼炒冷飯, 無野睇我情願睇無線都唔睇亞視.
AD118 發表於 2014-12-16 12:32 | 顯示全部樓層
睇新聞緊係睇亞視啦,亞視新聞咁有趣味
連報導員都話:我無稿呀!稿呀稿

https://www.youtube.com/watch?v=TigNTArD4oE
EX-TL 發表於 2014-12-22 21:50 | 顯示全部樓層
頭先搭巴士見到呢個標題:
http://www.roadshow.hk/news/news-hk.html?id=290086

下月連新聞都可能冇得播, 睇下仲有咩節目可以播, 不過又咁講,
成日聽人話亞視節目幾差幾差, 真係忱住有睇的話, 亞視就唔會
搞到如斯田地, 連新聞都可能冇得播, 只怪慣性收視一直主宰住
港人睇電視習慣, 亞視注定會有滅亡一日.
3ASV174 發表於 2014-12-24 23:18 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2014-12-22 21:50 發表
頭先搭巴士見到呢個標題:
http://www.roadshow.hk/news/news-hk.html?id=290086

下月連新聞都可能冇得播, 睇下仲有咩節目可以播, 不過又咁講,
成日聽人話亞視節目幾差幾差, 真係忱住有睇的話, 亞視就唔會
搞到如斯 ...
廣播條例規定免費電視係一定要有新聞,
如果下個月無新聞播,亞視會嚴重違反廣播條例,廣管局會追究,再加上勞福局又想提檢控,「理論上」想續牌就難上更難。

不過「理論」還「理論」,始終續牌呢o的都係一男子因素決定架啦。
EX-TL 發表於 2015-1-1 14:17 | 顯示全部樓層
作為前亞記擁躉睇到咁真係有點心傷, 十二點半新聞得12分鐘, 六點鐘新聞得番15分鐘,
成個早晨冇新聞播, 要重播幾年前節目.

其實08年唔係行條咁嘅路, 要做亞洲CNN, 將以前淨落嗰廿幾三十萬基礎觀眾慢慢趕走埋,
再自稱香港良心又有咩用, 難道想證明俾人睇只靠良心都搵到食唔會餓死? 做啲小生意
就話可以玩吓啫, 攞正牌做傳媒咁玩法唔係唔得, 不過條路唔應該係咁行, 播來播去都係
感動香港就叫有良心? 真正有良心就應該繼續用低成本做高質素節目去感動香港, 而唔係
一味靠其他香港人去感動觀眾, 咁做只會悶死人.

冇人睇就冇廣告, 冇廣告就冇收入支持營運, 近呢四年完全冇正評咁滯, 後生一輩完全
當亞視冇到, 只淪為話柄同笑柄, 作為一間私營機構, 就算再有良心, 冇錢都係冇用, 過去
幾多經典或者值得重溫的高質素節目同劇集, 不斷重播只會惹人反感, 更何況好多人以前
唔係睇開亞視, 但見你十個有八個節目都係重播, 想人轉台睇你都難.

既然知道CNN同良心都唔易做, 兩年前就應該要諗方法變陣, 變陣係亞視一直以來的
自救方法, 哪怕重回絲帶時期的路, 總好過而家咁坐以待斃... 有錢就有可能, 不過有錢
遇著班人冇腦, 幾有錢都係冇用, 亦難怪新一代唔會睇亞視一眼, 連新聞都支持唔住.
KG1428 發表於 2015-1-4 18:58 | 顯示全部樓層
ATV尤如一個老人家台一樣

基本上,在獨居長者,老人院以至有老人家屋企
ATV必會成為他們首選台
後生果批,大多轉看HKTV多