hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 42延長至長康
開啟左側

[服務調整] 42延長至長康

toyl 發表於 2014-12-21 21:14 | 顯示全部樓層

原帖由 timmylee 於 2014-12-21 18:49 發表

下繁都20分鐘一班..

睇嚟到時會係由深水埗頂閘變成昇悅居上爆
volvo2000 發表於 2014-12-21 23:40 | 顯示全部樓層
點解一條不受青衣人關注的路線
如今可以縮短不成反而要延長?
雖然話延長幾百米距離
長康本身都唔夠位擺3條線
夾硬拉長似乎多此一舉
AV513--HU208 發表於 2014-12-22 00:07 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo2000 於 2014-12-21 23:40 發表
雖然話延長幾百米距離
夾硬拉長似乎多此一舉
想 cut 車
但直接 cut 車會比議員嘈
咪比 d 甜頭你說你落搭囉
呢 d 技倆都唔係未見過
KG1428 發表於 2014-12-22 00:07 | 顯示全部樓層

42自開線至今
35年第一次搬總站
HF3204@243M 發表於 2014-12-22 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo2000 於 2014-12-21 23:40 發表
雖然話延長幾百米距離
夾硬拉長似乎多此一舉
夠就夠既
將本來泊長康放飯既車踢去長青咪得囉

其實長康長期都係冇車泊
43C 轉咗兩味之後更加少
樂仔〞 發表於 2014-12-22 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2014-12-21 21:09 發表
加多條唔關事既 42 塞爆康順樓個站
都唔俾同 43A 一齊行興芳路既 43 停

同樣俾到青康路客葵青劇場服務
43M 停長青總站出面,42 停入面

成件事錯得好離譜 ...

43M 要同 88D 爭客 , 如果學返以前停入面 , 我怕 43M 連執客既機會都無

當然 , 點解 42 要跟 43C 停埋康順路咁無聊 .. 43C 就話要執 42A 客姐 , 42 停黎做乜 ? 呢個真係唔知九巴想點
FD5410 發表於 2014-12-22 03:05 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2014-12-20 18:44 發表
諗落真係覺得之前無過33A轉特快好唔抵

雖然轉特快方案本身有缺陷
但都叫做咁多年嘅方案當中最好嘅一個

對居民嚟講,出旺角快咗方便咗
價錢仲算係合理水平(對比而家差唔多速度嘅30X,簡直係抵到爛)

對九巴嚟講,最少 ...
都係個句啦

問題唔單止價錢,兩條線走線都有問題

我覺得下年老九都唔會放棄改 33A
轉單層只係暫時止蝕啫

(Show blocked user - 張生無限輪迴)
HF3204@243M 發表於 2014-12-22 07:51 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2014-12-22 00:50 發表

43M 要同 88D 爭客 , 如果學返以前停入面 , 我怕 43M 連執客既機會都無
咁可以 43M 88D 42 齊齊停出面,249X 甚至 948 停入面啫
(948 唔強求,不過 249X 一定有時間入埋去,唔洗吓吓喙住 42A 尾停站)
41 你都識得回程飛過個站,番上嚟先停啦,點解 42 重係亂咁擺...

踢 43B 過隔離坑,249X 停原本 43B 條坑
咪唔洗驚俾 43 43A 243P 的士旅遊巴頂住個站位囉...

樓主| 948 發表於 2014-12-22 09:05 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2014-12-22 07:51 發表
咁可以 43M 88D 42 齊齊停出面,249X 甚至 948 停入面啫
(948 唔強求,不過 249X 一定有時間入埋去,唔洗吓吓喙住 42A 尾停站)
41 你都識得回程飛過個站,番上嚟先停啦,點解 42 重係亂咁擺...

踢 43B 過隔離坑,249X 停原本 43 ...

其實將42擺43C個位已經做到類似效果,其他線唔需要改,好過而家243P個位,
43B最好都係停最出條坑,方便43有車行過去比較近,
不過我始終希望42保留原位,寧可43M兜埋入坑,係無得搶小巴客,
但睇死九巴想用42條坑係非繁時泊車。

最新消息:
經區議員爭取,42係長青總站位置29/12保留不變,一個月之後先改,
巴士站同網上通告亦已經收返,不過始終都係個句,唔改係最好...

nick0102 發表於 2014-12-22 12:50 | 顯示全部樓層

雖然話延長幾百米距離
夾硬拉長似乎多此一舉

我諗九巴都諗過夠位先放落去既