hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 42延長至長康
開啟左側

[服務調整] 42延長至長康

toyl 發表於 2014-12-30 00:43 | 顯示全部樓層

原帖由 bobbycheng 於 2014-12-29 20:51 發表
42C同42幾乎完全唔同客源
而42延長之前兩線亦完全冇相同車站
無論42C經唔經荃灣對42客量應該都冇乜影響

無錯,而家42最大客流應該有3類:

1. 深水埗→彩雲/順利(日間非繁佔最多數)
2. 葵芳→九龍城(而家仲要無咗40)
3. 美孚/長荔街→彩雲/順利(放工客佔唔少,返工時段客量不詳)

其次有早繁27頂閘期間,執水魚返學返工客(42順利上坪石落大有人在)

條線點拆都好似對客源流失都唔細,我諗重點可以考慮下將晚間服務適量縮短,減少收對面站私返廠情況仲好啦!
DM8070 發表於 2014-12-30 14:36 | 顯示全部樓層
今日長康站終於加返一條隊分開42同43乘客了
tch17 發表於 2014-12-31 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2014-12-30 00:43 發表

無錯,而家42最大客流應該有3類:

1. 深水埗→彩雲/順利(日間非繁佔最多數)
2. 葵芳→九龍城(而家仲要無咗40)
3. 美孚/長荔街→彩雲/順利(放工客佔唔少,返工時段客量不詳)

其次有早繁27頂閘期間,執水魚返學返工客(42順利上坪石 ...

早上返工返學時間,順利總站可以坐滿窗口位,去到彩虹可以坐滿,中途間唔中有D客落車,九龍城開始要企,返學時間,去到協和小學就會落成廿幾個學生同家長(為左行小幾十米路,有27都唔搭),去到深水埗開始多人落,到左長沙灣徑已經落左7成客,
深水埗到荔景機乎每個站都有幾個客上車,
過左葵青劇院後,得10幾個客去長青,相信有D係去IVE返學。

另外,非繁忙時間,經常見有郵差係
九華徑
撘42往長青方向。

下繁重有一批由葵芳去九龍城、彩雲、順利,30-40等車,有時條龍長過47x,荔景都有唔少客上上落落,去到深水埗經常出現頂閘,之後去到九龍城開始多人落,最多人落車的係彩雲,有成半車客都會係度落,中途都會汁唔小26、27、29M客。

重有一個客源係放學時間,長沙灣IVE、界限街有唔少學生家長搭42往順利方向。
bobbycheng 發表於 2014-12-31 01:43 | 顯示全部樓層

原帖由 toyl 於 2014-12-30 00:32 發表

其實美孚→順利方面,現有 2A/6D  21/27 或 40→29M 轉乘已解決,東行只係比現有東行分段貴1毫(多得果一次加價囉……)

不過對深水埗而言,2A又要塞旺中先達,6D青山道先有之餘仲要兜彩虹道,42取道係最直接兼最少塞車位。
現 ...
2A都話同42站位接近d唔怕塞車可以搭
但係搭6D既話一來班次唔密
二來荔枝角道同青山道之間有一段距離
搭得6D黎仲要係九龍城等部有得上都應該冇位坐既27
咁不如一程過搭42算數

其實42就真係唔係好應該改
但係既然40改路影響咁大都可以轉
42將來有變化都唔係冇可能
KR7607 發表於 2014-12-31 02:15 | 顯示全部樓層
延長後 長康總站 每班車都有5-10 個上車
聽同站既一個43 carlo 講 佢話42 既carlo 都話情況比想像中 多人
之前有唔少人由長康2期去 荔景多數去葵芳轉車

而家都有唔少搭返42 一來有班次預
二來青衣人乘車模式係習慣點對點 唔同沙田 大西北有轉乘習慣
即使貴少少等得耐少少 都寧願一程過
下星期等到開學之後 可能有唔少學生都會搭42 上荔景返學

nickhei 發表於 2014-12-31 03:16 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
toyl 發表於 2015-1-4 19:34 | 顯示全部樓層

原帖由 KR7607 於 2014-12-31 02:15 發表
聽同站既一個43 carlo 講 佢話42 既carlo 都話情況比想像中 多人

二來青衣人乘車模式係習慣 ...

其實昇悅居預時間都唔難,唔多客唔塞車廿分一班果陣就係廿分鐘到。
延長後長康開用多咗幾多時間?
hadboy5 發表於 2015-1-4 20:09 | 顯示全部樓層
難怪老九想縮佢去到長沙灣,大部份客都落左一半,假若42唔係行荔景山的話應該仲受歡迎
原計劃,慳到幾多部車?慳的車夠唔夠俾X42c維持一個較疏的班次?
HF3204@243M 發表於 2015-1-4 21:51 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2015-1-4 19:34 發表

其實昇悅居預時間都唔難,唔多客唔塞車廿分一班果陣就係廿分鐘到。
延長後長康開用多咗幾多時間?

應該大部份會多咗兩三分鐘

除非早繁排住隊入康順樓同青盛苑站,嗰度最盡應該會有十分鐘到
視乎 42A 司傅識唔識做
HF3204@243M 發表於 2015-1-4 22:09 | 顯示全部樓層

原帖由 KR7607 於 2014-12-31 02:15 發表

二來青衣人乘車模式係習慣點對點 唔同沙田 大西北有轉乘習慣
即使貴少少等得耐少少 都寧願一程過
下星期等到開學之後 可能有唔少學生都會搭42 上荔景返學

不過我見既就唔係真係好 surprisingly 咁多
只係將本來落葵芳轉車上麗景既客拉番去 42
咁搞一搞 88D 同 43M 應該會少啲客
呢啲都係預計之中

同埋既然 42 做到 42C 荔景番學功能,應該開番條番學線,
或者開條上麗景既線,將 42 縮番做 29
而唔係要班學生硬食順利價番學
除非有中途拍卡回扣或者回程優惠
43 既流水程度已經係極限
估唔到而家長康要整多條更加長既流水線

屯門人中意一程過就聽得多
青衣人中意一程車反而第一次聽