hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九記消息2 小則..歡迎討論
開啟左側

九記消息2 小則..歡迎討論

樓主| FD_8592 發表於 2006-4-24 00:16 | 顯示全部樓層

原帖由 JZ3968 於 2006-4-23 22:04 發表
講返個GPS, 其實而家係試緊咩新系統? 運作原理係點?

暫時都係得個""字....果嚿野運作原理我諗同新記15 (唔知係咪呢條) 用緊果嚿差不多
fai 發表於 2006-4-24 12:15 | 顯示全部樓層
我估朝早由大埔開出既265S原意係for那些在工業村返夜班收工既人坐既,
不過呢d人返既公司通常都會為佢地提供廠車接送。(幾個禮拜前幫某弟兄
手影結婚,早上七點入富享時見到有滿載既旅遊巴離開工業村,車上既乘
客似工人打扮)

之前有板友講笑話如果大埔開o個班265S開車時間褪遲十二個鐘客量會好
好多!

原帖由 TP人 於 2006-4-23 21:27 發表

我見到的情況都差不多:
天水圍開的兩架 ATS 到廣褔時都係坐滿,都算不俗,
相反大埔開出的 AM ......
我覺得時間上天水圍來往大埔是可以與九鐵爭一日之長短
問題係開車時間太騎呢
令居民就唔到時間坐
( ...

aulo 發表於 2006-4-24 20:51 | 顯示全部樓層
E33繁時應該加班次啦...
每朝o係市中心總站已經坐滿+企幾個
如果撞o岩長假期前後就仲死....市中心已經企得七七八八
o係友愛上車係唔會有位坐...尾站更加唔駛諗....

其實我覺得應該重組屯門去機場既路線
有乜可能E33去機場得4個站可以頂晒閘...
A33兜左大半個屯門都坐唔滿....
以前試過搭A33返工...根本就唔到時間...因為班次實在太疏...
而且龍運又冇機場員工八達通優惠...真係想搭都唔得啦...
搞到要搭廢鐵去市中心轉E33...
士刁拔尼.奧 發表於 2006-4-24 23:09 | 顯示全部樓層

原帖由 TP人 於 2006-4-23 21:41 發表

我又唔係咁睇
以前話開條線由馬鞍山往柴灣,粉嶺往青衣,天水圍往沙田
甚至香港仔往西貢
都係俾人插,性質看似講笑
最後不只成事,仲係需求幾大那一種

有時要開線之後,
需求才會慢慢浮現

以我所知,天水圍往沙田線係唔止一個政團要求的…
士刁拔尼.奧 發表於 2006-4-24 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 aulo 於 2006-4-24 20:51 發表
E33繁時應該加班次啦...
每朝o係市中心總站已經坐滿+企幾個
如果撞o岩長假期前後就仲死....市中心已經企得七七八八
o係友愛上車係唔會有位坐...尾站更加唔駛諗....

其實我覺得應該重組屯門去機場既路線
有 ...

如果係咁的話E34都老早已經加班了…

* 不過始終覺得E33的確太疏了
60M 發表於 2006-4-24 23:18 | 顯示全部樓層
原帖由 士刁拔尼.奧 於 2006-4-24 23:11 發表

其實...

呢間公司係唔夠車囉...
aulo 發表於 2006-4-25 00:16 | 顯示全部樓層

原帖由 士刁拔尼.奧 於 2006-4-24 23:11 發表

就我所見E34繁時係密過E33
當然,E34服務元朗天水圍兩區,點計都多人o的,車密o的都正常~

見到o的旅客繁時搭E33
佢地好多時既反應都係:「嘩...乜E33都咁多人搭架...」
我心想...你地去旅行o者...好多人o係機場區返工哩...
TP人 發表於 2006-4-25 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 23/4/2006 22:59 發表

香港仔去西貢那條聽講客量少已經列入「收山」行列啦wor..

上星期日於北角坐緊巴士時見隔離往香港仔部 T6 坐滿 (唔只側邊位),
所以我都唔明點解話客量不足
運輸署(定係九巴 ??) 的標準都唔知係咪要部車頂閘先至叫做有足夠客量
創出自己一片天空  重新領回自我國度
asv2 發表於 2006-4-25 10:25 | 顯示全部樓層
原帖由 60M 於 2006-4-24 23:18 發表

其實...

呢間公司係唔夠車囉...

As I saw, in the morning E33 drivers can have no resting period.......
Right after arriving at Town Center, they get off and go to toilet,
and station officer start to let passengers get on.
When Drivers are back, the bus has to depart with no delay..........