hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [隨口問] 九州鐵路行程討論
開啟左側

[隨口問] 九州鐵路行程討論

樓主| cn2661_2d32 發表於 2014-12-27 14:24 | 顯示全部樓層

各位講ge意見我諗左幾日.

有個位我自己hold左係度,
鹿兒島其實我係想行櫻島同埋指宿.

我諗緊如果大朝早博多坐新幹線落去, 一日夠唔夠行晒. 夜晚上番去博多.
否則我就要係鹿島留2日1夜
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
DIH 發表於 2014-12-27 23:16 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2014-12-27 14:24 發表
各位講ge意見我諗左幾日.

有個位我自己hold左係度,
鹿兒島其實我係想行櫻島同埋指宿.

我諗緊如果大朝早博多坐新幹線落去, 一日夠唔夠行晒. 夜晚上番去博多.
否則我就要係鹿島留2日1夜 ...

我冇去過,我諗如果你只係去行下影下相,唔使特別深度體會,都可以既。
我建議你一口氣衝落去指宿先(夾到Mizuho同指宿のたまて箱約140分鐘),之後返鹿兒島(車程53-75分鐘),
去櫻島再逛市內,玩到幾夜都得(一小時2-3班,都算密,尾車2220發,2355到博多)。
以我理解九州pass係可以搭Mizuho,請再三查清楚。

有冇用開hyperdia?

樓主| cn2661_2d32 發表於 2014-12-28 15:41 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2014-12-27 23:16 發表

我冇去過,我諗如果你只係去行下影下相,唔使特別深度體會,都可以既。
我建議你一口氣衝落去指宿先(夾到Mizuho同指宿のたまて箱約140分鐘),之後返鹿兒島(車程53-75分鐘),
去櫻島再逛市內,玩到幾夜都得(一小時2-3班,都算密,尾車2220 ...

就你呢個分析我估我一日唔得喇.
我係諗過去櫻島四圍行下, 慢慢行,
跟住去指宿試下沙浴
btw, 準人之風 (鹿兒島中央-吉松) 有冇價值坐?

*Hyperdia冇用過
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
GR614 發表於 2015-1-1 23:28 | 顯示全部樓層

隼人之風坐過我覺得唔太特別。

另外全九州pass可以坐Mizuho (博多<>鹿兒島中央)

セブンアイランド大漁
B7R 發表於 2015-1-3 17:17 | 顯示全部樓層
我都計劃緊2月九州鐵路遊~
會係這樣:

DAY2:
坐由布院之森 去 由布院

DAY3:
坐由布特急 + 新幹線去熊本,租車玩熊本

DAY4:
坐九州橫斷 去 人吉 (無SL搭
坐ISBORO去 吉松
坐隼人之風 去 鹿兒島中央
坐 指宿玉手之箱 去 指宿
《玩沙浴》
坐 油菜花特急 去 鹿兒島中央

DAY5:
坐新幹線返博多 (中途或許加插阿蘇男孩,視情況而定)

問題:
1. 因為DAY2 (星期四)就已經要坐由布院之森,但最早都要DAY1 1800後先可以買PASS劃位,大機會無位嗎?有無解決方法呢?
2. 新幹線想坐到N700 同 800系,N700好似好多班,但800系有咩車班先至會坐到呢?
3. 旅程中所有車班會一次過DAY1劃哂位,大家覺得會唔會有邊班車會有機會攞唔到位呢?

謝謝幫忙
Oliver_ME16 發表於 2015-1-4 03:27 | 顯示全部樓層
原帖由 B7R 於 2015-1-3 17:17 發表
會係這樣:

DAY2:

DAY3:

DAY4:
坐ISBORO去 吉松
坐 指宿玉手之箱 去 ...

去搵新幹線時刻表,
6卡就一定係800系
8卡就一定係N700系
我...
GR614 發表於 2015-1-4 17:50 | 顯示全部樓層

會係這樣:

DAY2:

DAY3:

DAY4:
坐ISBORO去 吉松
坐 指宿玉手之箱 去 ...
Day4 check過時間表好似趕唔到指宿玉手之箱啵⋯

最難有位我估係由布院之森,不過JR九州加左一卡落去。

セブンアイランド大漁
DIH 發表於 2015-1-5 09:20 | 顯示全部樓層
1. 因為DAY2 (星期四)就已經要坐由布院之森,但最早都要DAY1 1800後先可以買PASS劃位,大機會無位嗎?有無解決方法呢?

我2012年4月復活節假去,搭港龍,落地後劃Day 3坐第一班由布院之森,四個人,無問題。
同一卡好多香港人。

我諗只要當日唔係日本假期及周末就萬事大吉。

B7R 發表於 2015-1-5 22:51 | 顯示全部樓層
謝謝各位解答!原來新幹線咁易分

DAY4詳細係咁的:
くまがわ 1号: 熊本08:32 -》人吉 10:00
ISABURO1: 人吉 10:08-》吉松 11:21
隼人之風1: 吉松 11:24 -》鹿兒島中央 12:49
指宿玉手之箱5: 鹿兒島中央 14:02 -》指宿 14:59

應該就無問題的

由布院之森嘛⋯⋯最近好似特別受歡迎,雖然我而家仲卜到明天早上的由布森3,但由於我去時得返一抽綠皮,雖然係公眾假期後第一日,我而家都仲係非常擔心!Fingercross!
B7R 發表於 2015-1-28 22:02 | 顯示全部樓層

問題又來了:

請問一下由於九州PASS不可以佳博多 - 小倉區間新幹線,請問如果我真係要坐,可唔可以用JR PASS抵消運賃,單買張970円嘅特急券上車坐呢?
謝謝!