hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [日本]北海道抜海駅(多圖)
開啟左側

[日本]北海道抜海駅(多圖)

DM9172 發表於 2015-1-1 22:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟係2014年9月有幸就到時間去轉北海道,
因同行朋友計劃咗去稚內行下,
先有機會去到抜海駅.
抜海駅話就話係無人車站,
但車站都係非常清潔整齊嘅,

而今次去抜海駅小弟係揸車前往,
唔使就住時間搭車,方便好多.

多謝觀看!

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
3av188 + 1 + 1 最喜歡這類秘境站~!
cky + 1 懷念宗谷本線

查看全部評分

Lelouch 發表於 2015-1-2 01:28 | 顯示全部樓層
樓主去左稚內玩?
上次去淨係去左宗谷岬, 稚內公園, 稚內副港市場, 防波堤
呢個地方風景好靚, 但真係好冷清下
條商店街冇行人, 得店員
但間ANA酒店真係冇得輸, 8000yen雙床房無敵大海景

同埋有車真係好好多, 我係宗谷岬只可以停留半個鐘
第2朝仲要趕7點特急
sammyleung719 發表於 2015-1-2 20:22 | 顯示全部樓層
原帖由 Lelouch 於 2015-1-2 01:28 發表
樓主去左稚內玩?
上次去淨係去左宗谷岬, 稚內公園, 稚內副港市場, 防波堤
呢個地方風景好靚, 但真係好冷清下
條商店街冇行人, 得店員
但間ANA酒店真係冇得輸, 8000yen雙床房無敵大海景

同埋有車真 ...
搭個單...
果時我係南稚內附近見到有兩個鬼佬比差佬逗,笑緊佢地之際,我都比差佬逗埋一份了...
我住果間唔係ANA,但酒店有免費拉麵提供比住戶既

宗谷岬我都有去,而且都係逗留得半個鐘...
唔係我BOOK唔到超級宗谷,我可以留耐D
不過話時話...果度D海水味好勁...搞到我差D嘔
 樓主| DM9172 發表於 2015-1-2 21:15 | 顯示全部樓層

因為自己有部車,就選擇住係宗谷岬旁邊嘅民宿"最北之宿",
係民宿一開窗就無敵大海景,
一泊二食9000日元一個人.

稚內無車就係好多地方都去唔到,
成個稚內真係好少人,
條商店街係中午時候都係得幾個人行.
3av188 發表於 2015-1-6 01:17 | 顯示全部樓層
原帖由 DM9172 於 2015-1-2 21:15 發表
因為自己有部車,就選擇住係宗谷岬旁邊嘅民宿"最北之宿",
係民宿一開窗就無敵大海景,
一泊二食9000日元一個人.

稚內無車就係好多地方都去唔到,
成個稚內真係好少人,
條商店街係中午時候都係得幾個人行. ...

商店街基本上得個超級市場(食品店)有人行下

附近間書店+大藥局都有人既...

我發覺都幾多版友去過稚內
OT:

有拉麵食果間應該係Dormyinn

價格親民,早餐仲有魚生任食(幾千日圓一晚既商務酒店少見~!)

仲要有免費洗衣機+頂樓既露天溫泉,小弟果次試過一個人獨佔下微雪既溫泉,真係記到依家!!
P1180621 (Custom).JPG
3AV188.HD199
CardCaptor 發表於 2015-1-6 08:19 | 顯示全部樓層
講起稚內
想到有次在市內遇到一班海味旅行團
大家見到有別的團隊講廣東話已經夠曬奇怪

第二日
在宗谷岬山上見到他們在海邊
極速落地3分鐘就走不特止
仲要合照個下yeah聲響到山上都聽得見...

另問樓主,有無早一個站勇知的相片?
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
 樓主| DM9172 發表於 2015-1-6 20:27 | 顯示全部樓層

路過一攝~~勇知站