hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 九巴AVBWU拆除TelarGo報站消息
開啟左側

九巴AVBWU拆除TelarGo報站消息

hkt116 發表於 2015-1-23 20:16 | 顯示全部樓層

原帖由 PKD32 於 2015-1-23 20:02 發表
試用?原來電牌唔係買嘅,只係租!真係可惜

電咩牌哥哥,而家講緊報站喎
一早都講咗批機只係試架咋,唔好妙想天開會用成世啦。
HKWFM 魚市場 http://hkwfm.net
 樓主| Wright---AVW16 發表於 2015-1-23 22:15 | 顯示全部樓層
近日所見應該全部車都拆晒,記憶中PW9324、PX2475、PX5463等車去到上星期尾都仲有,只係仲有一堆車(好似)未駁返舊報站機。不過其實點解九巴唔順勢幫批車轉用頂腳車用緊個款報站?雖然準繩度仍有待改善但起碼個款機都唔係甚麼新事物
hkt116 發表於 2015-1-24 15:37 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2015-1-23 22:15 發表
近日所見應該全部車都拆晒,記憶中PW9324、PX2475、PX5463等車去到上星期尾都仲有,只係仲有一堆車(好似)未駁返舊報站機。不過其實點解九巴唔順勢幫批車轉用頂腳車用緊個款報站?雖然準繩度仍有待改善但起碼個款機都唔係甚麼 ...

因為要買新MON
嗰批車裝Telargo嘅時候,其實部主機依舊係司機位上方,只係無拆到咁解。
同埋批車個MON係可以用翻落去凱倫部手動機到
PKD32 發表於 2015-1-24 16:01 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

其實橙牌E400都係舊MON配GPS報站

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
toyl + 1 + 10 正解

查看全部評分

hkt116 發表於 2015-1-24 18:26 | 顯示全部樓層
原帖由 PKD32 於 2015-1-24 16:01 發表
其實橙牌E400都係舊MON配GPS報站

橙牌E400舊MON配GPS報站只係個陣用喺606, 690, 692線到做測試咋。
係九巴嘅立場,我點解唔用新MON配GPS報站,點解要用舊MON配GPS報站?
有八隻字MON唔用走去用六隻字MON貪好睇咩
同埋部舊機又冇拆,佢緊係用翻部舊機報站啦。
仲有GPS報站純屬ATENU開始之後嘅新車配置
OK?
如果真係要換嘅話,ATEU12,PC2890個啲駛乜拆咗個舊MON走去換新MON配GPS報站姐?
都係用嚟試姐嘛,同埋ATSE嘅六隻字MON同一般凱倫手動報站嘅六隻字MON顯示速率同埋LED點顏色並唔一樣。
唔該你反駁我之前請做吓research
而至於我點解講嘢咁「崛」,係因為人兄你講埋啲嘢九五搭八!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
GR1473 + 1 + 5 九唔搭八

查看全部評分

hkwol2001 發表於 2015-1-25 12:33 | 顯示全部樓層
原帖由 hkt116 於 2015-1-24 18:26 發表

橙牌E400舊MON配GPS報站只係個陣用喺606, 690, 692線到做測試咋。
係九巴嘅立場,我點解唔用新MON配GPS報站,點解要用舊MON配GPS報站?
有八隻字MON唔用走去用六隻字MON貪好睇咩
同埋部舊機又冇拆,佢緊係用翻部舊機報站啦。
仲有GP ...
元朗廠都有
橙牌E400
舊MON配GPS報站
hkt116 發表於 2015-1-25 12:47 | 顯示全部樓層

原帖由 hkwol2001 於 2015-1-25 12:33 發表
元朗廠都有橙牌E400舊MON配GPS報站啵

六個字都係新MON嚟架
你識唔識字架?我咪喺上面講咗同手動報站六個字MON嘅顯示速率加埋LED色唔同架囉

而家全數橙牌ATSE都換咗GPS報站不過唔係舊MON囉,咁樣講夠清楚未呀?
樂仔〞 發表於 2015-1-25 21:17 | 顯示全部樓層
原帖由 hkt116 於 2015-1-25 12:47 發表

六個字都係新MON嚟架
你識唔識字架?我咪喺上面講咗同手動報站六個字MON嘅顯示速率加埋LED色唔同架囉

而家全數橙牌ATSE都換咗GPS報站不過唔係舊MON囉,咁樣講夠清楚未呀? ...

你都係解釋唔到點解用新凱倫唔可以用原本個六字 mon
而家個 mon 出幾多個字都係亂黎架啦 , 以前話驚中途站報「總站」會令人以為係總站就 cut 哂 , 點知而家又走返哂出黎
D 站名又有 D 唔知點解新 data 會無左邨名 , 紅隧變左「海底隧道」, 但字就出齊 6 粒字 , 根本無譜

hkt116 發表於 2015-1-25 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2015-1-25 21:17 發表

你都係解釋唔到點解用新凱倫唔可以用原本個六字 mon
而家個 mon 出幾多個字都係亂黎架啦 , 以前話驚中途站報「總站」會令人以為係總站就 cut 哂 , 點知而家又走返哂出黎
D 站名又有 D 唔知點解新 data 會無左邨名 , ...

係咪一亂開就要繼續亂落去?
新凱倫唔可以用原本個六字mon係基於ATSE六字mon純粹只係測試用途,同埋八字mon已經係一般GPS機嘅標準,點解仲要用六字mon?
同埋六字mon如果要真係要用的話,就要更改過入面顯示SETTING。

--------------------------------------------------------------------

CF卡手動報站:
https://www.youtube.com/watch?v=VEYfOdBLpog

BM-2013-KMB自動報站:
https://www.youtube.com/watch?v=Qm9mNQtM21M

上述兩者顯示速率並不一樣

--------------------------------------------------------------------

例如以68E線報站歡迎辭嚟講;
以前68E線用ATSE嘅時候,基於個MON空間所限,只能分開顯示「歡迎乘坐>九龍巴士」
而ATSE內面部機所有歡迎辭DATA皆為「歡迎乘坐>九龍巴士」
但當ATENU八字MON車行68E嘅時候,同樣會顯示翻「歡迎乘坐>九龍巴士」而唔係一般嘅「歡迎乘坐九龍巴士」,而載入其他路線則會顯示翻正常嘅「歡迎乘坐九龍巴士」
可見兩者啲SETTING要再改過

harumi7890 發表於 2015-1-27 10:35 | 顯示全部樓層

關鬼事,你哋諗多哂。係九記節省資源將舊款要劏車既報站機拆返落裝返入去繼續用。九記計數叻過你哋