hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 羊年年初二及初三成人車費每程半價
開啟左側

羊年年初二及初三成人車費每程半價

jessc 發表於 2015-2-19 23:42 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 8/2/2015 19:19 發表

放心
根據經驗, 新年期間上水站係無晒大陸人/水貨客所以應該唔會有混亂情況
但今日所見,上水/粉嶺仍是「喼」頭擁擁。
如有舊書包背囊要掉?送給我!
rickycheng 發表於 2015-2-20 23:17 | 顯示全部樓層
真係個個以為半價

東方蘋果已罵MTR...
lsc04d11 發表於 2015-2-21 10:21 | 顯示全部樓層
原帖由 rickycheng 於 20-2-2015 11:17 PM 發表
真係個個以為半價

東方蘋果已罵MTR...

係囉……我琴日都唔係半價,係咪可以投訴?

天水圍<-->南昌 成人$15.2
小童$7.4,點解唔係$7.6?

搭港鐵巴士成人$4.3,而乘客須知亦寫係「特惠車費是成人車費的一半,五仙亦視為一毫計算」
咁點解唔係$2.2而係$2.0
咁又符唔符合「商品說明條例」?

根本有優惠既話,原本收$4.3,減一蚊都已經好收手,知足啦︸唔通要港鐵每人派封10蚊利是咩?

葵芳去葵興就行路啦!

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20150220/53457867
我對龍先生想說的一段話︰
你去用八達通搭車,就代表你承認閱讀及同意了條款及細則,就算有十幾個ITEM,你唔睇係你責任!
收你$2.7定$2.1,都總好比收你$4.2,或者九巴既分段價……

都唔明宜家港人成日都多多聲...咁就俾人呃左?

Route_99 發表於 2015-2-21 22:09 | 顯示全部樓層

今日由元朗大馬路搭一個站輕鐵到元朗站, 入站扣$3.3, 出站回水$1.3,
再搭西鐵(第一程港鐵)到荃灣西, 收$4.3,
去了拍$2特惠再到荃灣搭去西灣河, 收了$3.5
相信條formula係學生價計9折才再扣$2特惠

由元朗到西灣河, 十蚊有找, 真係想都無想過
Route 99 筲箕灣<->海怡半島
rickycheng 發表於 2015-2-21 22:28 | 顯示全部樓層
原帖由 Route_99 於 2015-2-21 22:09 發表
今日由元朗大馬路搭一個站輕鐵到元朗站, 入站扣$3.3, 出站回水$1.3,
再搭西鐵(第一程港鐵)到荃灣西, 收$4.3,
去了拍$2特惠再到荃灣搭去西灣河, 收了$3.5
相信條formula係學生價計9折才再扣$2特惠

由元朗到西灣河,  ...

一向都係先9折後再扣特惠...

下次....冇機會了

P.S 馬埸今日係有..所以好多人

GW5878 發表於 2015-2-21 22:43 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

咁講真港鐵又真係唔係寫到明收小童價,大公司衰呢D細位比人入都抵死

如果抽下水就冇問題既
不過如果咁既事都要去用商品說明條例認真投訴就不如回頭事岸,下次港鐵嬲豬唔再整就皆大歡喜。

PS用非成人八達通係西營盤7-11拍卡再係上環/港大入站,是次車程免費

lsc04d11 發表於 2015-2-22 10:49 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 21-2-2015 10:43 PM 發表
咁講真港鐵又真係唔係寫到明收小童價,大公司衰呢D細位比人入都抵死

如果抽下水就冇問題既
不過如果咁既事都要去用商品說明條例認真投訴就不如回頭事岸,下次港鐵嬲豬唔再整就皆大歡喜。

在報章廣告右下角,簡單寫明以小童價計,亦有寫清「約半價」
如果要「問責」起黎,大把信用卡5%現金回贈更抵被人告,例如買$400或以上有10%回贈,但下面細字就寫每單交易最高$40回贈,咁即係只有兩個CHOICE︰
(購物$0-399.9)$0回贈, (購物$400-1億或更多)永遠都係$40。
如果簽1萬送40,10%在哪?

下年港鐵擺明唔會搞優惠,因為今次個名義係「慶祝港島綫西延及多謝乘客35年來支持」,下年?兩個理由都不成立吧?!
南港島綫東段,我覺得唔會咁快……36周年都搞優惠?咁每年都可以搞啦!

仲有,商品說明條例首宗被罰案,係MARK高左價錢,實際收少左錢。
所以我明明$15.2既成人價,收$7.4都可以告佢唔係半價。總之呢個優惠有條款,大家唔睇,就好難入到佢罪啦。

(CASE︰$5.5既薯片,標價$11.5/2件,讓「受害者」認為要買兩包才有優惠,其實過機都只係俾$11者……但就因為要消費者無端買多包,所以被人告……罰1萬)
http://news.cnyes.com/Content/20140213/KITMMVBAAAZ5J.shtml
hkson2005 發表於 2015-2-22 16:59 | 顯示全部樓層
我年初二用學生八達通由香港大學搭去柴灣, 因為事前拍左西營盤特惠站, 所以$0
跟住第二程由柴灣搭去北角, 收左$1
但聽人講第二程九折仍然適用, 點解係收$1 唔係$0.9? 係咪第一程$0所以唔當係一程?定係得成人有第二程九折?
我唔係執著果一毫子, 不過想知點解

btw 年初二下午同年初三夜晚6點搭港島線都唔算話好多人, 但年初二夜晚搭巴士番西區, 真係勁少人...

peterho0907 發表於 2015-2-22 18:09 | 顯示全部樓層
原帖由 hkson2005 於 2015-2-22 16:59 發表
我年初二用學生八達通由香港大學搭去柴灣, 因為事前拍左西營盤特惠站, 所以$0
跟住第二程由柴灣搭去北角, 收左$1
但聽人講第二程九折仍然適用, 點解係收$1 唔係$0.9? 係咪第一程$0所以唔當係一程?定係得成人有第二程 ...

付費車程先當係一程,不計頭等額外費.