hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) <列舉>有什麼地方的居民如此喜愛搭巴士呢? ...
開啟左側

<列舉>有什麼地方的居民如此喜愛搭巴士呢?

daiteioh 發表於 2006-4-22 20:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

某日小弟搭111轉680返馬鞍山,
當小弟下車後,走去金鐘巴士總站搭680
剛好有家人同樣由111轉680,
噢!680剛剛開走了,這家人看見後,心情感到無奈.....
小弟只好等下一架680開出,
這家人的某弟弟有建議:<不如搭地鐵啦>
這家人的某爸爸說:<你都傻啦,鐵路要轉來轉去.......,不如搭681更好吧,又快又便利!>
小弟聽了這某人的說話,小弟覺得馬鞍山居民如此愛搭巴士,不去搭鐵路!
唔怪得馬鐵日日蝕錢,連馬鐵月票沒有人問律,可想然知,馬鞍山居民愛搭巴士到了如痴如醉地步,唉,馬鞍山居民被寵壞了!
回番正題:小弟會選擇是馬鞍山居民如此喜愛搭巴士,舉例做証,
早前運吉想289k取消,小巴取代,竟然引起巨大的迴響,要巴士不唔要小巴,如果某重要巴士線取消,今馬鞍山居民會.......不敢想像了

各位板友,
你覺得有什麼地方的居民如此喜愛搭巴士呢?

:P...................
edmund@sunbus 發表於 2006-4-22 20:32 | 顯示全部樓層
原帖由 daiteioh 於 2006-4-22 20:03 發表
某日小弟搭111轉680返馬鞍山,
當小弟下車後,走去金鐘巴士總站搭680
剛好有家人同樣由111轉680,
噢!680剛剛開走了,這家人看見後,心情感到無奈.....
小弟只好等下一架680開出,
這家人的某弟弟有建議:<不如搭 ...

可能馬鐵對近吐露港海邊既居民來說係"山ka啦"左d....
加埋佢地要馬鐵->#東鐵-(行路)>#荃灣線
(有#字個d鐵路線仲要係多數爆哂...仲可能逼唔上車tim....)
所以咪搭巴士lor
選搭城巴 信心保證
sa 發表於 2006-4-22 20:34 | 顯示全部樓層
馬鞍山多年來都係靠巴士出入..就算680要成個鐘先返到馬鞍山,
但都仲方便過鐵路...

撘鐵路你要先撘荃灣線, 轉觀塘線, 轉東鐵, 再轉馬鐵..
同撘680時間都差唔遠...但你可以舒舒服咁坐到邊屋企

如果佢話要取消681, 我諗馬鞍山居民會燒左條馬鐵...
取消87D既話...D人都唔知會點喇~ 嘿嘿

另外一個愛撘巴士的地方, 我要選柴灣
剩係8P,8X,780,788,789,118,682已經可以體驗了~

martinize 發表於 2006-4-22 20:42 | 顯示全部樓層

鐵路蝕錢並本是馬鐵獨有,其他鐵路都係。就算日日乘搭率高,都係要要蝕錢,就算唔蝕都賺得唔多。地鐵有錢搵係靠物業,東鐵賺到少少都係靠羅湖客。不過咁,馬鐵又真係唔多人搭既

馬鞍山坐巴士咪好囉,姐係話巴士都仲有係獨特之處。
mtrpong 發表於 2006-4-22 22:11 | 顯示全部樓層
我都係住馬鞍山,馬鞍山巴士線完善,差不多去邊區都一車直達
GD1570 發表於 2006-4-22 22:14 | 顯示全部樓層
其實新界西北區的市民好多鐘意搭巴士
唔係西鐵出月票同運吉狂CUT班次的話
西鐵想有十七八萬乘客,冇咩可能囉
你有你可愛,我有我好笑。
denniskeung 發表於 2006-4-22 22:42 | 顯示全部樓層

相比起其他區, 九巴在馬鞍山多年來的巴士服務算好好,
本身有好多點到點巴士線,
(一個只得二十萬人的地方有晒直車到旺角/尖沙咀/中環/銅鑼灣/東區)
繁忙時間更加開辦不同的特別線/輔助線...

習慣左一程車舒舒服服咁返到樓下,
現在只是有條要左轉右轉的馬鐵到...
自然唔夠巴士撼...
kingprowm 發表於 2006-4-22 23:11 | 顯示全部樓層
如果俾我入馬鞍山, 冇 681 搭而要搭 111 轉車,
我寧願搭 111 去紅磡轉火車好過轉 680,
橫掂都係要轉車, 搭火車肯定快過搭 680,
而且搭 111 轉火車入馬鞍山只需 $17.1,
但轉 680 要 $18.2 !
Eddie 發表於 2006-4-22 23:28 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2006-4-22 23:11 發表
如果俾我入馬鞍山, 冇 681 搭而要搭 111 轉車,
我寧願搭 111 去紅磡轉火車好過轉 680,
橫掂都係要轉車, 搭火車肯定快過搭 680,
而且搭 111 轉火車入馬鞍山只需 $17.1,
但轉 680 要 $18.2 !

111紅隧口落車要行一"大"條行人天橋先轉到火車
大圍站要又落又上又行一段先轉到馬鐵
馬鞍山人邊會睬你
ahbong 發表於 2006-4-23 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2006-4-22 22:14 發表
其實新界西北區的市民好多鐘意搭巴士
唔係西鐵出月票同運吉狂CUT班次的話
西鐵想有十七八萬乘客,冇咩可能囉

新界西北巴士班次係因為乘客被西鐵搶走而被削減
我數不出有任何一條新界西路線
係有客量之下仍然被削班
西鐵出月票當然係湊效之市場策略
但也別忘記新界西絕大部份巴士路線之車費都比西鐵便宜
因此乘客鐘意搭巴士亦同個錢字有關