hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 成人巴士迷
返回列表 發新帖
開啟左側

成人巴士迷

AVD1 發表於 2015-7-6 16:11 | 顯示全部樓層

原帖由 ccicoltd 於 2015-7-2 13:21 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

本人正是未過 30 的 BDB 人

冇 30 都就到 30
LJ7006 = MF5119 = AVD1
dennislokawai 發表於 2015-7-6 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2015-7-6 04:11 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

冇 30 都就到 30

其實BDB關站至今只係13年啫,
假如當年仲係讀緊小學,
依家都只係20頭啫!
youtube.com/c/dennislokawai
gordon 發表於 2015-8-26 11:20 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2015-7-6 23:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實BDB關站至今只係13年啫,
假如當年仲係讀緊小學,
依家都只係20頭啫!
只不過BDB的年代, 小學生實在不多, 所以應該都大部份過30的了(不過當時初中的, 至今應該都未過30)
不過迷巴士的程度隨著年月流逝及人生經驗的累積, 有了不同的看法, 有的淡出圈子, 有的仍然活躍不過嘗試向多方面發展......
當然, 某程度上, 現在的巴士迷同當年的巴士迷在價值觀或者迷巴士的程度都有好多不同, 例如:
1. 當年有部傻瓜機就可以影到相, 不像現在動輒要單反, 更堅持用長鏡才叫影相(例如上星期每日都在舊立法會大樓外, 或今早西隧收費廣場九龍方向見到一班人, 堅持要長鏡影到冇雷公咁遠先叫影相, 不過可惜, 靚機不送技術, 好多人除了影巴士就乜都唔識影)
2. 當年有涉及巴士的意外, 唔會有人盲目幫巴士, 死都話巴士啱, 甚至只關心架巴士能否修復(甚至有聽聞有年輕的巴士迷埋怨為何對方車輛或路人點解要出現喺現場俾巴士撞)
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
chan6723 發表於 2015-8-28 22:44 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2015-8-26 11:20 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
只不過BDB的年代, 小學生實在不多, 所以應該都大部份過30的了(不過當時初中的, 至今應該都未過30)
不過迷巴士的程度隨著年月流逝及人生經驗的累積, 有了不同的看法, 有的淡出圈子, 有的仍然活躍不過嘗試向多方面發展 ...

利申: 未過 (但將近) 30 的巴士迷及兼職九巴車長

我覺得大個左, 心態最唔同係以前細個好鍾意大熱天時企響街度用傻瓜機影巴士,
之後買左單反 (當年 20 出頭) 都會間中用下單反出來影巴士, 而家真係冇乜熱誠
出來影巴士, 有時撞倒 D "激特" (都好少特登去捕) 咪用手機 snap spot 幾張...
早幾年熱狗退役時, 我都冇拎過單反出來影, 只係用手機 snap spot 算了。

交友方面, 隨住個人變得成熟, 唔係只係得巴士一個話題, 朋友圈子當然係廣闊左,
但最感恩係識左幾個巴士迷朋友, 由讀書至出來做野, 有部份甚至已有家室 / 即將
成家立室, 由最初都係約埋遊下巴士河, 去到而家變到深交, 互相分享工作, 感情等
問題都有。

當然我 (仲有唔少其他有咁上下年紀的巴士迷) 都仲會間中一個人 / 約下班人出來
遊下巴士河, 但大家都唔會再為左影巴士追巴士連學都唔返 (利申: 我未試過為影車
射波唔返工 / 返學), 同埋大家都要花更多時間陪家人 / 另一半同工作, 都唔會個個
禮拜出動去遊車河咁 "勤力" 了。

至於去做兼職車長... 純粹係在可承受範圍內圓一個夢想, 其實有唔少兼職車長都係
巴士迷... (否則點會咁有熱誠, 放假都走去打第二份工?)
P.S.: 呢度有唔少資深巴士迷已婚有子女, 當中有唔少更 "荼毒" 下一代, 連佢地個仔
都變埋做巴士迷

教導子女遠離益童
chan6723 發表於 2015-8-28 22:54 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2015-6-16 14:50 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

退唔退出就睇你自己,不過我覺得起廣義黎講根本冇所謂加入或者退出之說。
除非你話你唔再鐘意巴士呢樣野就冇得講。

即係咁,「巴士迷」呢三個字其實係唔係真係咁重要?
我覺得根本唔需要刻意去整個 definition 比佢,始終 ...

或者咁講, 出面有唔少人知道你係巴士迷, 真係會用有色眼鏡來睇你, 以為你地會
同佢心目中的 "巴士迷" 一樣騷擾乘客 / 衝出馬路影相, 同埋不善交際架

你身邊的朋友覺得你正常咪得囉, 洗乜刻意標籤自己係 / 唔係一個巴士迷?
本身鍾意巴士, 同高達 / Lego 迷咪又係同出一轍...
教導子女遠離益童
細路荃 發表於 2015-9-5 22:04 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
tonywin 發表於 2015-9-17 11:17 | 顯示全部樓層

我做了二十年巴士迷。初時只靠九巴日曆上各種巴士型號認識,後來,我買了陳先生出版巴士書才真正認識。
AVD1 發表於 2015-9-17 18:04 | 顯示全部樓層
原帖由 chan6723 於 2015-8-28 22:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

或者咁講, 出面有唔少人知道你係巴士迷, 真係會用有色眼鏡來睇你, 以為你地會
同佢心目中的 "巴士迷" 一樣騷擾乘客 / 衝出馬路影相, 同埋不善交際架

你身邊的朋友覺得你正常咪得囉, 洗乜刻意標籤自己係 / 唔係 ...

Good point,所以起外面我班朋友唔會知我鐘意巴士或者巴士迷呢個身份,
當有人問到我係唔係,我唔介意答佢係,
但同時我係唔會周圍同人講我係,因為根本就冇呢個必要。
Snoopy@FB8617 發表於 2015-9-18 01:28 | 顯示全部樓層
原帖由 chan6723 於 2015-8-28 22:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你身邊的朋友覺得你正常咪得囉, 洗乜刻意標籤自己係 / 唔係 ...
老老實實
如果個朋友因為知道你係巴士迷而疏遠你既
lee D朋友真係唔要都冇所謂

巴士迷又唔係唔見得光既事
但又冇需要唱通街既事
所有群體總有害群之馬
自己行得正企得正就得
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVD1 發表於 2015-9-19 18:07 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-9-18 01:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
老老實實
如果個朋友因為知道你係巴士迷而疏遠你既
lee D朋友真係唔要都冇所謂

巴士迷又唔係唔見得光既事
但又冇需要唱通街既事
所有群體總有害群之馬
自己行得正企得正就得 ...

雖然咁講係真,但係有時有 d 野就係咁,
一講巴士迷三隻字,好多人就會諗起個班害群之馬,
冇辦法,而家班害群之馬做左 sterotype,你想去改變人地個思想就難囉。

回望一下呢幾年有班人搞左咩花臣出黎先:追車、拍車(熱狗)、起車上狂叫 ……