hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士廣告消息 (B1) 106之「去富豪化」?!
開啟左側

106之「去富豪化」?!

fleetline 發表於 2006-4-23 22:22 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2006-4-23 22:08 發表

有人玩野嘛
廠務果邊當然要以牙還牙啦

咁玩野法, 小心連份工都冇埋
HY671 發表於 2006-4-23 22:22 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2006-4-23 22:08 發表

有人玩野嘛
廠務果邊當然要以牙還牙啦

要玩野最多咪唔換(連新直都唔落,係1A拉兩部直梯富豪逼佢地渣),
換兩部ADS入去搏俾客投訴?(雖然平日都有ADS柯打,但換兩部3+2
既小龍入去,我唔坐都第一個去投訴啦。)
永遠懷念MJ
superbus 發表於 2006-4-23 22:27 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-4-23 22:22 發表

咁玩野法, 小心連份工都冇埋

揸果班唔玩野
車務班人駛咁玩咩?
superbus 發表於 2006-4-23 22:29 | 顯示全部樓層

原帖由 HY671 於 2006-4-23 22:22 發表

要玩野最多咪唔換(連新直都唔落,係1A拉兩部直梯富豪逼佢地渣),
換兩部ADS入去搏俾客投訴?(雖然平日都有ADS柯打,但換兩部3+2
既小龍入去,我唔坐都第一個去投訴啦。)

佢一句車務調動,你真係奈班人唔何喎
況且用 ADS 行大線,呢間廠成日都玩架啦
shtsang 發表於 2006-4-23 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2006-4-23 22:29 發表
佢一句車務調動,你真係奈班人唔何喎
況且用 ADS 行大線,呢間廠成日都玩架啦

ADS替車行大線,同真係掛大線真係好唔同架喎.
不過我都唔係好明點解唔可以用大車線做柯打,
而係要用短車線做大線既柯打.
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
1005 發表於 2006-4-23 23:10 | 顯示全部樓層
九龍灣要咁多膠牌躉黎煲醋咩
仲要有五部咁多
又無上到牌
佢地黎行106
我唔介意架
快樂有時,唯有Timely
JX9097 發表於 2006-4-23 23:47 | 顯示全部樓層

原帖由 kaiyip24 於 2006-4-23 17:23 發表
唉,26M一下爬頭換12米車……好彩佢無加短金車,而家加左短金就好難換長金,係當年11D同13D食住個勢
先得。

換落23似乎好點。

謝謝。

但唔知點解九巴將呢兩架金落26M
可能26M服務範圍較23大啩
FD_8592 發表於 2006-4-24 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2006-4-23 17:22 發表
不如先同 98D 和 641 交換掛牌,
讓 98D 金車掛牌統一全超豪,
641 全程平路, 而且軒尼詩道左轉菲林明道
已有足夠証明可用超豪,
再加上九廠有 5 架 ATR 後備,
足夠令 106 金車轉晒做 DENNIS !

641 4 架掛牌車唔係ATR 嗎?
何以換比98D 會係統一全超豪??
FD_8592 發表於 2006-4-24 00:07 | 顯示全部樓層
回樓主...106 班CAROL 要求換車好耐啦...耐何資方代表用D  官式回答回應番佢地
而家冇啦啦換2 架靚野....佢地實嘈..而家就睇下K 廠的車務主任點搞呢壇野
fatku 發表於 2006-4-24 00:32 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2006-4-23 11:55 發表

都話班車長們集體入紙要求換車,不過換AD(實為ADS)真係有點過份,
(九龍灣班車務主任係咪飲得凍檸茶多)

換那些"冰鮮雞"也不錯吧!
反正荔廠那邊的"雞(也母)"幾乎全放在神壇上備用.