hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 葵盛89/98系間公司幾時先收得檔?
開啟左側

葵盛89/98系間公司幾時先收得檔?

bombmanhk 發表於 2015-2-23 01:50 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2015-2-22 20:04 發表

樓上有講 313,
個人覺得 87 系應該都唔算太差吧

淨係講87同87K , 個班次已經差好遠,
剛才等89S, 兩架87K 走咗先有架89S 埋站, 我都要等咗兩架先上到車.....
其實呢間公司都唔知有冇足夠車先哂咁多條線, 次次喺荃灣星期日五六點搭98返上去肯定要兩三個字先有車
但87 起碼唔駛等咁耐 (搭九巴34可能搭得耐D, 但至少有位坐下, 唔駛等到天荒地老)
有時夜晚等等下98, 車到荃灣又會轉咗去跑89P/A
夜晚又唔係好夠車跑....

總之呢間公司就十個煲得七個蓋(甚至更少)
好耐之前喺呢度聽過呢間公司車務都幾怪, 又分公司車同私人車咁
其實呢幾條線D 車務運作係點呢?
horsedog83 發表於 2015-2-23 14:48 | 顯示全部樓層
原帖由 love_kmb 於 2015-2-20 21:21 發表
根本全行都唔夠司機,出唔夠車好多條線都有呢個情況
老實講
呢行咩人
都請

只要有小巴牌已經請

呢行好多道友司機
JU2541 發表於 2015-2-25 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 bombmanhk 於 2015-2-23 01:50 發表

淨係講87同87K , 個班次已經差好遠,
剛才等89S, 兩架87K 走咗先有架89S 埋站, 我都要等咗兩架先上到車.....
其實呢間公司都唔知有冇足夠車先哂咁多條線, 次次喺荃灣星期日五六點搭98返上去肯定要兩三個字先有車
...

夜更聽講仲收多幾部

**
其實荃灣區好多線都有收車
只不過係發唔發覺...同有冇心去處理呢個問題

312/313 都有收車架..不過會有人捱義氣做兩轉...
又有其他人頂
人地係班次行先

你又睇下 89... 收左果五部車係根本冇左部車
仲有日日都有 d 冇人開工既車周圍泊
又會有 d 明明要行 89A 會走左去唔知邊 (唔係行另一條線)

冇收車既線? 412 囉.... 呢條線真係頹到冇人有

仲有...一樣野
荃葵青咁多紅小綠小...只係綠小公司都有十幾廿間....
人工日薪幾多錢好容易會收到風
司機既流失率係好大
搵食司機通常有幾類
一係就見錢多就去邊
一係就睇下條線舒唔舒服
一係就做落有感情... 差少少人工都唔想轉

人一九,腦便殘
238X 發表於 2015-2-25 13:30 | 顯示全部樓層

原帖由 JU2541 於 25/2/2015 00:56 發表

仲有...一樣野
荃葵青咁多紅小綠小...只係綠小公司都有十幾廿間....

等我數數先...

1. 80, 95 系, 96 系 (彩龍)
2. 81 系, 82 系
3. 83 系, 85, 86 系
4. 84
5. 87 系
6. 88 / 88B
7. 88A / 88C / 88E / 88F / 88G / 88M (葵青聯運)
8. 88D
9. 89 系, 98 (葵盛)
10. 47M, 90M, 92M, 93 系 (好景 1)
11. 46M, 90A / P, 91 系 (好景 2)
12. 94 系, 308M, 401, 402S, 412 (棉記)
13. 97A
14. 99, 310M, 410 (友文 / 偉文)
15. 301 系, 302
16. 312, 313
17. 403 系, 48? 系 (進智)
18. 404M, 405 (鈺天)
19. 406, 407 系 (馬亞木)
20. 409 系
21. 411

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
andy92 發表於 2015-2-25 19:54 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2015-2-25 13:30 發表

等我數數先...

1. 80, 95 系, 96 系 (彩龍)
2. 81 系, 82 系
3. 83 系, 85, 86 系
4. 84
5. 87 系
6. 88 / 88B
7. 88A / 88C / 88E / 88F / 88G / 88M (葵青聯運)
8. 88D
9. 89 系, 98 (葵盛)
10. 47M, 90M, 92M, ...

84 同 棉記
88D 同 409

應該屬同公司
bombmanhk 發表於 2015-2-25 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 horsedog83 於 2015-2-23 14:48 發表
老實講
呢行咩人都請
只要有小巴牌已經請
呢行好多道友司機

真係考返個大巴牌去揸小巴搵下外快都好
反正有牌就請幫下手舒緩各線需求
JU2541 發表於 2015-2-25 23:56 | 顯示全部樓層

原帖由 andy92 於 2015-2-25 19:54 發表

84 同 棉記

應該屬同公司

其實棉記咁多間公司人工係唔同
人一九,腦便殘
JC1343 發表於 2015-3-1 21:53 | 顯示全部樓層
呢間垃圾公司非常多"事跡"

1.有一次撘89M,架小巴到葵芳落客後直接走人。
2.撘車上盛國樓,叫左3次先停車。
3.等89S,走左差唔多10架87K先到。
4.坐89S,個司機係警署出面想衝燈,結果被Police見到,立即急煞車。
ccicoltd 發表於 2015-3-1 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 2015-2-25 19:54 發表

84 同 棉記
88D 同 409

應該屬同公司

88D 與 409 似乎沒有關係,而 409 乃跟新界 87 312 313 及九龍 70 72 73 有關。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
JU2541 發表於 2015-3-3 19:27 | 顯示全部樓層

原帖由 ccicoltd 於 2015-3-1 23:46 發表

88D 與 409 似乎沒有關係,而 409 乃跟新界 87 312 313 及九龍 70 72 73 有關。

有冇關要睇過相關政府文件先知

但營運上呢幾間係完全獨立
情況同棉記旗下既 401, 412 同收購返黎既 94* 完全唔同

切勿相信乜乜大典同某馬鞍山線呢兩個網站
人一九,腦便殘