hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 今日目標:87B熱狗
開啟左側

今日目標:87B熱狗

DK5416 發表於 2006-4-23 19:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

原本搭緊車入沙田果陣,見到佢跟著尾,即刻落車影左先再入沙田…

第二個目標:

壓軸目標,板友車一架:
petcity 發表於 2006-4-23 23:30 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| DK5416 發表於 2006-4-23 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2006-4-23 23:30 發表
今日87B冇睇錯應該得9279一架熱狗

係咪假日少D熱狗定係冷代熱?
ME1_CZ6686 發表於 2006-4-23 23:39 | 顯示全部樓層

原帖由 DK5416 於 2006-4-23 23:33 發表

係咪假日少D熱狗定係冷代熱?

假日理論上冇少到熱狗,不過...

1車唔多冷替熱,好偶然機會下會收車...上次見收車都係紅日
FB4822師傅平日假日都好多拎冷馬,
FV7886就多數只係假日多D機會出冷,偶然平日都會,(不過近排又玩收車...)
FA9279出得最多,不過亦係最轆車...
asvho 發表於 2006-4-23 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 ME1_CZ6686 於 2006-4-23 23:39 發表

假日理論上冇少到熱狗,不過...

1車唔多冷替熱,好偶然機會下會收車...上次見收車都係紅日
FB4822師傅平日假日都好多拎冷馬,
FV7886就多數只係假日多D機會出冷,偶然平日都會,(不過近排又玩收車...)
FA9279出得最多,不過亦係最轆車...

FV7886 都唔算成日收車,不過個掛牌師傅一個禮拜入面總有幾日唔係 87B
好似係 3 月尾見過佢渣 46P 同 86C

記得舊年(定前年?) EG1424 有個月行當時逢紅日收車既 S4,個師傅日日出冷氣
結果果個月 EG1424 一日都冇行過掛牌字軌

FA9279 個師傅碌車都算喇,碌得黎 chok 到死先救命,控制油門既方式係大踩大放
再加埋風琴腳...
EL8061 發表於 2006-4-24 18:45 | 顯示全部樓層
原帖由 asvho 於 2006-4-23 23:55 發表

FV7886 都唔算成日收車,不過個掛牌師傅一個禮拜入面總有幾日唔係 87B
好似係 3 月尾見過佢渣 46P 同 86C

記得舊年(定前年?) EG1424 有個月行當時逢紅日收車既 S4,個師傅日日出冷氣
結果果個月 EG14 ...

我留意到FB4822個掛牌車長李師傅
都同樣有FV7886個掛牌車長這個情況,
經常見到FB4822行87B本身個字軌都是由替字軌車長羅師傅或
其他大後備車長操刀,平日FB4822的出車率比起EG1424時代
穩定得多,但一到假日就多數用
冷馬代替,
而1車GL258近排其中一更都經常玩收車,
試過好幾次放學後預準時間想搭最後都食白果,
唔知那更掛牌車長張師傅幾時才返來渣返1車。

愛車:EL8061,最鐘意的熱龍:FY5856
richardchan1988 發表於 2006-4-24 19:02 | 顯示全部樓層

睇到咁多位師兄既言論 睇黎87B假日好似所有熱狗字軌都出架喎 請問係咪行全日?
大家講道理者
ME1_CZ6686 發表於 2006-4-24 19:30 | 顯示全部樓層
原帖由 asvho 於 2006-4-23 23:55 發表

FV7886 都唔算成日收車...

下晝小弟唔清楚,
但朝早十日有九日都唔出,
鬼咩,而家呢個執完既班次,三部蛇車黐到實一實,
隔一班又係1車,一係就冇熱狗,
一係就成堆熱狗...好心調一架蛇車同冷馬交換字軌啦
(雖然冇可能,但係都要申訴下)

FA9279 個師傅碌車都算喇,碌得黎 chok 到死先救命,控制油門既方式係大踩大放
再加埋風琴腳...

何師傅呢...唉,
自己都唔係鍾意做87B...但又賴死唔走,
佢D轉彎技術都有待改進呢,
同埋好多時呢度就一就位,果度就一就盞燈,
浪費好多時間,
正常人用15分鐘新田圍入完顯徑,佢用成20分...同81S一樣咁耐...

原帖由 EL8061 於 2006-4-24 18:45 發表

而1車GL258近排其中一更都經常玩收車,
試過好幾次放學後預準時間想搭最後都食白果,
唔知那更掛牌車長張師傅幾時才返來渣返1車。

張師傅...據一位朋友相熟車長透露,
其實係舊年11月爭嬴左部熱狗之後冇耐,
o係一場友誼波度傷左隻右腳,
所以成5個月都冇出街,
呢個就係之前1車成日收車既主因之一...

不過...張師傅近日已經出山,
小弟有幸o係佢一出山冇耐就坐左一次,寶腳未老,30分正返到沙田,
只係...佢出番山呢個紅日又仲係收車咁解...

原帖由 richardchan1988 於 2006-4-24 19:02 發表
睇到咁多位師兄既言論 睇黎87B假日好似所有熱狗字軌都出架喎 請問係咪行全日?

假日"理論上"出齊車,
而且D蛇車算幾平均,全部中午開工,
中段時間隔一兩架冷馬就有熱狗...
但"實際上",
蛇車好易出冷,1車都易收車,
真係冇左忠心既何師傅...
可能全冷都有之~
(不過都要提醒,何師傅都唔係百分百拎熱狗...)

petcity 發表於 2006-4-24 21:18 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
3AD172004 發表於 2006-4-24 22:38 | 顯示全部樓層

尋日我去旺角道o個頭都比我影到FA9279同埋HT8912行87B!

主賜我異象,來委身香港!