hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 極短途~ 勁好客~三種顯示
開啟左側

極短途~ 勁好客~三種顯示

PF2802 發表於 2015-2-24 08:38 | 顯示全部樓層

原帖由 HU6455 於 2015-2-24 01:06 發表
或者咁講, 香港人真係有錢左

273開左廿幾年都係咁,可唔可以解釋下點"有錢左"法?
TR5774
dennislokawai 發表於 2015-2-24 08:50 | 顯示全部樓層
講真香港懶人真係多的是,
273咁密都仲理解到,
71B呢D就真係……
雖然話就係2蚊雞唔算得D咩,
但對我來講,
如果見到有車咪搭囉,
叫我等10分鐘我不如慳番2蚊行路算了。

利申:非北區大埔人,但唔趕時間30分鐘步行時間會選擇行路的人
youtube.com/c/dennislokawai
AV115 發表於 2015-2-24 10:09 | 顯示全部樓層
原帖由 happykeroro 於 2015-2-23 23:22 發表
懶人專線
如果282都有咁密就好

你樓下個車公叫你唔好咁貪心呀

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
271_N271 + 1 你樓下個車公叫你唔好咁貪心呀 ...

查看全部評分

nickk 發表於 2015-2-24 11:27 | 顯示全部樓層

樂華人先勁,2A同28淘大分段$5.1搭嗰一段仔路,都可以吉車上到頂閘…不過條樓梯又真係幾惡行,尤其對老人家來講…
OMG
3357。KS8450 發表於 2015-2-24 12:06 | 顯示全部樓層
原帖由 nickk 於 2015-2-24 11:27 發表
樂華人先勁,2A同28淘大分段$5.1搭嗰一段仔路,都可以吉車上到頂閘…不過條樓梯又真係幾惡行,尤其對老人家來講…

老人家 $ 2 吧...
happykeroro 發表於 2015-2-24 13:14 | 顯示全部樓層
原帖由 AV115 於 2015-2-24 10:09 發表

你樓下個車公叫你唔好咁貪心呀

新一年新願望嘛
 樓主| hkbw 發表於 2015-2-24 21:34 | 顯示全部樓層

原帖由 happykeroro 於 2015-2-24 13:14 發表

新一年新願望嘛

因著貪得濟俾麒麟撞飛呀
殺雞焉用牛刀?!
S3BL417 發表於 2015-2-27 21:27 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2015-2-24 06:02 發表
我反而覺得273取消,將D車撥哂273S咁行法,服務埋華明圈才最佳,雍盛苑都要車嫁……(雖則有小巴)
我唔明既反而係呢個point

我唔係華明居民,不過經常要去雍盛苑最入面果座。
的確,由雍盛苑行過去華明真係好鬼遠,起碼用10分鐘時間。
但如果我用10分鐘行去華明坐273既話,咁我不如直接行去火車站算,或者,雍盛班人會坐273A去啦

原帖由 dennislokawai 於 2015-2-24 08:50 發表
講真香港懶人真係多的是,
273咁密都仲理解到,
71B呢D就真係……
雖然話就係2蚊雞唔算得D咩,
但對我來講,
如果見到有車咪搭囉,
叫我等10分鐘我不如慳番2蚊行路算了。

利申:非北區大埔人,但唔趕時間30分鐘步行時間會選擇行路

71B 開10分鐘一班但定點班次(除左兩點幾會開12鐘之外)
如果要坐既話,一係就預啱時間行去
一係就入去間OK便利店等夠鐘先出返去

lsc04d11 發表於 2015-2-27 21:30 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL417 於 27-2-2015 09:27 PM 發表

我唔係華明居民,不過經常要去雍盛苑最入面果座。
的確,由雍盛苑行過去華明真係好鬼遠,起碼用10分鐘時間。
但如果我用10分鐘行去華明坐273既話,咁我不如直接行去火車站算,或者,雍盛班人會坐273A去啦 ...

唔知由273A加粉嶺站往華明分段,至華明調回正費,又是否可行?(俾一鳴路乘客改乘)
至於雍盛苑往粉嶺站可選用273S(全日)/273D/273A(後兩者俾多D車費)
而273A就可以清楚知道是否往華明/彩園方向,方便轉乘客分辨?
GW5878 發表於 2015-2-28 03:03 | 顯示全部樓層

如果華明人係咁懶既
不如叫MTR係華明273站頭整返部兩蚊機
睇下搶唔搶到長途巴士客

原帖由 JX9097 於 2015-2-23 23:51 發表

放工咁攰而273又咁密,坐佢都無可厚非
不過返工就真係寧願行過去好過

咁講273B同270好應該開到同273一樣班次