hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 【台灣台東】TRA 南迴藍皮遊記 ( 22張 )
開啟左側

【台灣台東】TRA 南迴藍皮遊記 ( 22張 )

IvAnEUFS 發表於 2015-2-26 19:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

14年4月環台拜會完白鐵仔後,11月又再次踏足台東,有機會坐下呢班傳說中一日只開一對來回嘅藍皮普快車

呢次我搭嘅係枋寮往台東方向嘅3671次普快車,呢班車每日10:50係枋寮站發車,呢個時間即使坐由香港出發最早開往高雄嘅機,去到高雄轉車去枋寮都無可能趕到上車,所以建議想坐呢班車嘅版友可以早一晚到高雄或枋寮投宿,第二朝早啲起身再去枋寮上車。我個陣就早一晚搭尾班港龍去高雄機到高雄投宿一晚,然後第二朝坐3511次區間車(實際上應該係復興號)10:31去到枋寮轉上3671次。

當日由R128柴電負責拖3671次藍皮前往台東

藍皮車廂係不設冷氣,旅途中乘客只有車廂頂嘅風扇同沿途嘅「生風」降溫

準備出發嘅3671次藍皮同剛到達終點站嘅3511次復興同月台見面20分鐘,就要分道揚鑣

離開枋寮後就到達加祿站,3671次會係呢個站太約停留7分鐘以待避後方列車先行通過,係呢段時間列車長會提示乘客可以落車行下,到開車時就會提醒乘客上返車繼續行程

南迴線上山後治途都不斷係隧道同峽谷(好似係)間穿梭

由於南迴線大部分路段屬單線雙程路段,3671次去到枋野站就會停車等候大約6分鐘,等候同相反方向行駛嘅自強號交會(枋野站屬號誌站,無正式月台同埋唔辦理客務,所以乘客唔可以係呢到落車)

同自強號交會後,3671次就會進入枋野二號隧道

由於唔記得需要待避定交會嘅列車有延誤,所以3671次係大武站再次停留咗一段時間,乘客又可以把握機會落車行下影下相

係大武站開車後係車尾往後展望

過大武站後就開始同台9線公路並行,同時開始睇到太平洋景色

係瀧溪站同金崙站之間,3671次會經過堪稱台灣最靚海景車站嘅多良站,不過呢個站只有觀光列車有機會停靠,3671次唔會係到停低,所以要把握列車通過幾秒間嘅時間係到影張相啦

停靠埋太麻里、知本同康樂站,3671次就完成近3個鐘車程到達終點台東站,呢個時候R128柴電同藍皮脫勾,R120柴電亦係3671次到達後馬上從車尾掛上藍皮,準備黃昏回程3672次普快車

^沿途其他相片^

題外話,呢一次藍皮旅程,我認識咗呢班車嘅值班列車長,呢位列車長知我對台灣鐵道有興趣後,就送咗佢自己拍攝嘅兩張postcard同埋一個佢哋鐵道愛好者組織嘅鐵章俾我,而呢位列車長敬業樂業嘅精神亦好令人佩服

*有留意台灣鐵道嘅朋友應該都睇過無數次南迴藍皮遊記甚至已經坐過佢,不過都好多謝你哋仍然肯花時間睇呢篇劣相劣遊記

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +11 收起 理由
DIH + 1 + 5 海藍天藍,多謝分享
mrcwfa + 1 謝分享~
cky + 1 + 5 靚相靚景靚行程, 謝!

查看全部評分

gordon 發表於 2015-3-3 08:36 | 顯示全部樓層
我果次坐呢班藍皮係咁既:
27/7/2014 香港坐B1上深圳, 深圳坐和諧號上廈門, 廈門坐船去金門, 在金門宿一宵
28/7/2014 金門坐復興ATR72往高雄, 在高雄佳適旅舍六合館宿一宵(近六合夜市)
29/7/2014 退房, 小黃去高雄車站, 坐371次自強號往大武靜候藍皮到來(其實此班車可於枋寮轉車, 但相隔時間只有五分鐘), 到台東宿一宵
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
CRH5 發表於 2015-3-5 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 3/3/2015 08:36 發表
我果次坐呢班藍皮係咁既:
29/7/2014 退房, 小黃去高雄車站, 坐371次自強號往大武靜候藍皮到來(其實此班車可於枋寮轉車, 但相隔時間只有五分鐘), 到台東宿一宵

其實3671系指定要接駁371轉車客,同埋如果真係371誤點可以叫列車長幫手叫HOLD住部車
fp8329 發表於 2015-5-10 16:49 | 顯示全部樓層

跟:
IG: tigertalktransport