hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 三星新旗艦機,規格生果化
返回列表 發新帖
開啟左側

三星新旗艦機,規格生果化

Aeon802 發表於 2015-3-4 19:12 | 顯示全部樓層

GSMA(MWC主辨機構)剛公佈BEST MOBILE HANDSETS & DEVICES等奬項
BEST SMARTPHONE 由APPLE iPhone 6,LG G3奪得
BEST LOW COST SMARTPHONE (SUB$100)由MOTOROLA MOTO E奪得
BEST MOBILE TABLET由MICROSOFT SURFACE PRO 3奪得
以上得奬自己覺得甚至名歸
OTIS401 發表於 2015-3-5 02:55 | 顯示全部樓層
原帖由 E21A 於 2015-3-3 13:35 發表
sony就真係淨係賣design,軟件方面連大陸二三線廠都不如
好似我部z1咁,話就話2070萬像素,但居然連對焦都搞唔掂,影出黎既相一邊清一邊糢
最搞笑係佢到z3都flex唔到呢個問題
次次比人投訴既諸多問題,例如內存,ui,mon都唔肯改,又 ...

用過兩部Xperia: SE時代的Arc S,及Sony時代的Xperia TX
首先講下Arc S,當時全世界都已經去哂雙核,佢部旗艦機仲行緊單核
不過電話影相黎講都唔錯,據聞是鏡頭是與iPhone 4S的相近,但質素仍然係差九萬幾千里
本來俾左屋企人用,嫌太慢所以俾番我做後備機,用左3年都仲未壞

後來換左Xperia Tx
本來想買Samsung S3,但俾佢個arc design吸引左
呢部機規格上除了電量低外,同部龜速Arc S比起上來真是另一個世界
但衰在軟件上太多bug,垃圾軟件又多又剷唔到
都要自己root機去fix番  
部機最後俾左屋企人用,自此就冇乜點用Android...
AVD1 發表於 2015-3-17 13:49 | 顯示全部樓層
今日去左 Samsung Store 玩過兩部 S6 新機,
S6 真係冇咩特別,S6 Edge 拎上手,感覺係做得幾薄同埋係易拎過 iPhone 6。
如果兩部機比我揀我一定會揀 S6 Edge。

不過曲面 mon 我又覺得佢真係冇咩意思,
始終曲面唔大,唔似得 Note Edge 咁有用,
但係 Note Edge 又唔 balance (得右邊係曲面)……

至於部機,我比較多玩 S6 Edge,
感覺上係 smooth 過 S5,但係始終都仲係比唔上 iPhone,尤其用相機連拍個陣真係唔夠 iPhone 咁快 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
E21A 發表於 2015-3-17 22:42 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-3-17 13:49 發表
今日去左 Samsung Store 玩過兩部 S6 新機,
S6 真係冇咩特別,S6 Edge 拎上手,感覺係做得幾薄同埋係易拎過 iPhone 6。
如果兩部機比我揀我一定會揀 S6 Edge。

不過曲面 mon 我又覺得佢真係冇咩意思,
始終曲面唔大,唔似得  ...
其實都係android長時間既通病,最基礎既野就搞唔掂,唯有不斷提升硬件上既數字掩飾
好似而家間間都開始同2k mon,但明明1080p已經清到分唔到,電消耗快左,gpu又唔夠力run
AVD1 發表於 2015-3-18 15:05 | 顯示全部樓層
原帖由 E21A 於 2015-3-17 22:42 發表
其實都係android長時間既通病,最基礎既野就搞唔掂,唯有不斷提升硬件上既數字掩飾
好似而家間間都開始同2k mon,但明明1080p已經清到分唔到,電消耗快左,gpu又唔夠力run ...

所以我覺得而家 Windows Phone 其實係做得幾好,
最小一用耐左,Windows Phone 都仲係 Smooth,
我個 Roommate 係用 Nokia 1020,我又有個 Friend 用 S4,
當年兩部機都係兩間廠 o既 旗艦機,買返黎個陣兩部機都好順好快,
當然 Android 就多 app 玩好多。

今時今日拎兩部機黎比,S4 明顯係 lag,1020 仲係好順,反應快 ……
如果唔係 Windows Phone 少 app,其實我係推薦 Windows Phone 比其他人多過 Android ……
但我自己點都係會用返 iPhone ……

LJ7006 = MF5119 = AVD1
sam0904 發表於 2015-3-21 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2015-3-18 15:05 發表

所以我覺得而家 Windows Phone 其實係做得幾好,
最小一用耐左,Windows Phone 都仲係 Smooth,
我個 Roommate 係用 Nokia 1020,我又有個 Friend 用 S4,
當年兩部機都係兩間廠 o既 旗艦機,買返黎個陣兩部機都好順好快,
當然 A ...

Android最大死症係背景程式好食電
到而家5.0 呢個問題都仲係未解決

不過講真
其實Edge真係覺得只係得個睇字
實際上作用都係唔係咁大

點都好
S6好唔好 都係要睇個價錢
如果太貴我會叫人買iphone算喇

世界の色の夢を見ている
E21A 發表於 2015-3-27 23:12 | 顯示全部樓層

原帖由 sam0904 於 2015-3-21 23:39 發表

Android最大死症係背景程式好食電
到而家5.0 呢個問題都仲係未解決

不過講真
其實Edge真係覺得只係得個睇字
實際上作用都係唔係咁大

點都好
S6好唔好 都係要睇個價錢
如果太貴我會叫人買iphone算喇 ...
如果要我在s6/edge2者間揀一部,一定係s6
edge呢啲根本就係試驗/曬命產品,條邊根本毫無用處
試過有一次去玩note edge,條邊啲icon禁幾次先有反應:L
其實佢要玩曲mon,學 lg flex 2咁都尚可接受既