hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴巨蛋6500去左邊呀?仲唔出車牌?
開啟左側

[問題] 城巴巨蛋6500去左邊呀?仲唔出車牌?

3357。KS8450 發表於 2015-3-10 12:07 | 顯示全部樓層

原帖由 nickk 於 2015-3-9 13:16 發表
182同307應該行到吧,307只欠大埔方向干諾道中左轉林士街夠唔夠轉…

那個應該不行了
除非307 改總站去港澳喇

出電車路個下應該都爆曬標, 唔騎上對面電車線唔得
wingho_cwh 發表於 2015-3-10 12:59 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2015-3-9 20:04 發表

18X而家都唔係好見得人渣...

話就話客量唔差不過以一條東西線黎講佢唔合格...
反而18係得中段某d時間好做,
無啦...

18P又係兩繁好做非繁唔算好好... ...

先作離題討論。。
又係18系年經問題。。。
講真,作為西環人,雖然12.8米呢家野夠晒綽頭夠晒gimmick且極度吸引相機鏡頭,但我寧願西區一架12.8米都無。
好老實丫。。個人認為,有時2A 咪要開細33XX 比9/14號線有事時抽車走盞既。。其實將d要黎比上述兩線走盞33XX比18X仲好。。一來善用資源,二來做靚盤數。。。
根本上,當地鐵打正旗號將西環將軍澳化既時候,巴士公司再係西區玩番以前果種大車大水塘服務,根本就係趕客。。西環客要個大水塘既,何不搭龜龜?
根本上,東區根本唔係旺區,西區都係,咁東西線大家又點能期望好好客呢?
簡單d講,現時西環最需要既,反而係細車。。尤其係路線重組仲未做好既時候。。
宜家根本西區所有巴士線都係危在旦夕既時候,任何一條都有機會被胡亂減班甚至縮離西區或取消既時候,根本唔係諗放大車既時候。。

我心中既西環vs 將軍澳最佳比喻:
5/5X/其他流水線 = 93K/690/692 (無競爭力)
904/905 = 98D (比地鐵直接/舒適)
18/18P/18X = 296D (範圍窄)

言歸正傳,新巴如果真係要派12.8米既,建議試下行42, 590, 720, 796X, 104(中環特車), 680, 680X 之類會較實際。。
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
JCSCANIA 發表於 2015-3-10 13:46 | 顯示全部樓層
原帖由 allen_814 於 2015-3-9 22:16 發表
應該冇買錯,鬼叫城巴咁遲買咩!仲有好好地12米又唔買,專門買埋尐特別長度,唔衰先有鬼

我都唔明城巴點解唔買12米B9TL...又要買12.8米....真係唔明白..
 樓主| kbus 發表於 2015-3-10 16:25 | 顯示全部樓層

回復 88# 的帖子

今天在杏花邨看見城巴6500試車,
3ASV3-JE1672 發表於 2015-3-10 17:41 | 顯示全部樓層
原帖由 kbus 於 2015-3-10 16:25 發表
今天在杏花邨看見城巴6500試車,
之後落咗筲箕灣
devin-1216 發表於 2015-3-10 17:46 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV3-JE1672 於 2015-3-10 17:41 發表
之後落咗筲箕灣
說好的撻唔著直接退役呢
allen_814 發表於 2015-3-10 18:12 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV3-JE1672 於 2015-3-10 17:41 發表
之後落咗筲箕灣

唔通試102?
原帖由 devin-1216 於 2015-3-10 17:46 發表
說好的撻唔著直接退役呢

佢已經被版主停版90日,版主做得好
,還大家正常討論氣氛

樓主| kbus 發表於 2015-3-10 18:51 | 顯示全部樓層

回復 96# 的帖子

網上有人話今日有傳就解決左之前長擺廠既問題
應該好快會離開柴廠wo...

吾知幾時可以出來做生意呢!
allen_814 發表於 2015-3-10 19:25 | 顯示全部樓層
原帖由 kbus 於 2015-3-10 18:51 發表
網上有人話今日有傳就解決左之前長擺廠既問題
應該好快會離開柴廠wo...

吾知幾時可以出來做生意呢!

其實部車咩問題,要擺咁耐?
timtim439 發表於 2015-3-10 19:36 | 顯示全部樓層

明明九記都用得好好地地,係得城記先有問題
係咪因為城記冇乜同類車型 ( 得7500) 所以較難維修 (e.g.冇件) ?