hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴290,290A開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴290,290A開辦消息

ahwo1933 發表於 2015-5-20 13:16 | 顯示全部樓層

講番290/290A, 聽日下午西貢區議會召開交運會, 涉及290/290A既議程包括:

續議事項:
往來將軍澳至荃灣巴士線的行車路線------
要求九巴於將開辦將軍澳往來荃灣巴士線中途站提供巴士詳細到站時間

新議事項:
要求盡快檢討並優化290/290A巴士線服務
http://www.districtcouncils.gov. ... ttc_2015_111_TC.pdf

要求九巴290於繁忙時間由日出康城領都加開特別車
http://www.districtcouncils.gov. ... ttc_2015_112_TC.pdf

要求運輸署及巴士公司另闢資源加開由日出康城及峻瀅開出、
經清水灣半島到荃灣的巴士特別班次
http://www.districtcouncils.gov. ... /SK_2015_175_TC.pdf

要求於將軍澳廣場九巴290及290A巴士站興建上蓋,避免乘客日曬雨淋
http://www.districtcouncils.gov. ... ttc_2015_126_TC.pdf
GK3258 發表於 2015-5-20 13:42 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-5-20 12:21 發表
咁即係政治因素實際上根本係FF
就算有都係minor到一個點

296D入將南老新咪又係會嘈
係唔係下下同政治因素有關?
如果話係偏幫
倒不如話老新識玩
老九郁都冇郁過 ...
290根本係老九割喉先搶到,如果條件相近根本唔會比九巴,如果唔係新記都唔會驚訝拎唔到
老九郁都無郁過?有建設性既連rdp都上唔到,根本運吉連改善都唔比佢改善
RICKLWK 發表於 2015-5-20 14:06 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-5-19 22:48 發表

其實我唔想用98D去做康城既主要原因唔係因為里數
而係如你所講,考慮整體規劃既結果
尖咀線如果康城group坑口,結果會係點?
原98D自然地會縮去寶林
問題在於單靠一個寶林,98D班次會跌成點?寶林無情白事無咗條密車線,佢地會 ...

98C 攪掂晒   果個CHING 會唔會政府做官?

98C 點睇都係袋住先方案 肯用一個鐘搭98C出旺角既一定太多時間或者大憎地鐵 XDD

個人認為旺角線係假日全日都可以有一定人數 行隊道大部份時間都有利同有較大競爭力, 畢竟MTR出去只需35mins,

車程做唔到差不多時間跟本無人搭 要成功可能出旺角後要飛晒D站唔停只服務將軍澳區先掂

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
castanopsis + 1 連旺角線都想一線走天涯,實在好過時 ...

查看全部評分

siusiupeople 發表於 2015-5-20 14:09 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2015-5-20 14:47 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-5-20 13:42 發表
290根本係老九割喉先搶到,如果條件相近根本唔會比九巴,如果唔係新記都唔會驚訝拎唔到
老九郁都無郁過?有建設性既連rdp都上唔到,根本運吉連改善都唔比佢改善 ...
第一,老新的轉乘優惠無可能咁平,即使有咁的網絡都好
第二,老新應該收費較高
第三,老新都刻將南區議員憎,連壞車呢D 插餐慒已經證明好憎
第四,老新真係投到只會專心做秀茂坪至荃灣呢段客多過將軍澳
政治因素會有,但唔代表決定一切囉
Snoopy@FB8617 發表於 2015-5-20 15:45 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-5-20 13:42 發表
老九郁都無郁過?有建設性既連rdp都上唔到,根本運吉連改善都唔比佢改善 ...
喂唔係話政治因素咩?
若果係因為政治因素既話老九幾好條件
新城條件幾差都應該會批返俾自己友

我就唔係行內人
有冇出過建設性既野而又上唔到RDP我就唔知啦
如果有既唔介意板友可以講多D分享下
到時大家咪一齊指住運輸署話
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVD1 發表於 2015-5-20 15:58 | 顯示全部樓層

原帖由 ahwo1933 於 2015-5-20 13:16 發表
講番290/290A, 聽日下午西貢區議會召開交運會, 涉及290/290A既議程包括:

續議事項:
往來將軍澳至荃灣巴士線的行車路線------
要求九巴於將開辦將軍澳往來荃灣巴士線中途站提供巴士詳細到站時間

新議事項:
要求盡快 ...

其實呢樣野唔係已經做左?>只不過要用手機開個 app 黎睇 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
FY5856 發表於 2015-5-20 16:04 | 顯示全部樓層

回復 2416# 的帖子

政治因素係其中一個考慮因素
但實際出黎,就算橙公司幾熟都好,唔夠人好就係唔夠人好,關係夠熟都唔夠分搭夠
今時今日既政治環境已經唔再係一言堂政府話晒事個隻封建社會,政府係要 Accountable to the public
佢再亂黎就真係會激起千重浪

傳得最多就係 293R 上唔到 RDP......

都市傳聞指橙公司比金公司開價高 2X%,而轉乘優惠方面大家都可想而知...
AVD1 發表於 2015-5-20 16:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-5-20 15:45 發表
喂唔係話政治因素咩?
若果係因為政治因素既話老九幾好條件
新城條件幾差都應該會批返俾自己友

我就唔係行內人
有冇出過建設性既野而又上唔到RDP我就唔知啦
如果有既唔介意板友可以講多D分享下
到時大家咪一齊指住運 ...

老實講如果真係有政治因素的話,某程度即係官商勾結,
如果該人兄係有合理懷疑的話理應要報 ICAC,
何況 ICAC 都講明有懷疑就算冇證據都可以去報,證據就等佢自己去搵
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ahwo1933 發表於 2015-5-20 16:20 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015/5/20 15:58 發表

其實呢樣野唔係已經做左?>只不過要用手機開個 app 黎睇 ……

的確係做左,之不過唔識用smartphone既老人家就真係受惠唔到

仲有,點解D區議員唔識動議290A提早頭班車至0540
同埋290推遲尾班車至0010架?
特別係290A好有需要提早頭車,而家頭車去到秀順都已經係0640,
對要番早班既秀順人黎講實在好晏