hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴290,290A開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴290,290A開辦消息

castanopsis 發表於 2015-5-20 16:51 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2015-5-20 07:14 發表
98D我認同唔郁,亦無諗過郁,只係覺得用佢黎對比下你又話98C又因此應該郁有點不合理
但係呢,296C就一定唔殺得,至少佢玩觀旺半直通,未來開左轉車站我響旺角坐佢去坑寶296C98D隨時快過98C又平過98C
唔好忘記296C始終多人過796 ...

你先頭又話98C條線已經搞掂,「正正常常」
之後又話連98D轉296C都快/平過佢
咁究竟條線係正常定有問題?

不過我想講,98D轉296C唔會快過一程98C
因為296C車疏,而且就算俾你撞到架296C,仲要塞落觀塘道
反而你話798轉796C如果順利交接仲有少少機會比一程98C快

觀旺半直通,未必一定要用296C去做
296C本身唔密,塞到出觀塘已經無定向,根本無幾多個人特意等佢出旺角
我會寧願學F1版SE7378兄咁講,開條翠屏線做觀旺特快,對觀塘區而言一定實用過296C

296C唔計觀塘道流水同296A既執雞客,係少人過796C,將軍澳旺角線個功能交俾796C好正常
Snoopy@FB8617 發表於 2015-5-20 16:59 | 顯示全部樓層
原帖由 FY5856 於 2015-5-20 16:04 發表
政治因素係其中一個考慮因素
但實際出黎,就算橙公司幾熟都好,唔夠人好就係唔夠人好,關係夠熟都唔夠分搭夠
今時今日既政治環境已經唔再係一言堂政府話晒事個隻封建社會,政府係要 Accountable to the public
佢再亂黎就真 ...
若果係同地區人士背景既或者可能有都唔出奇
但論因為公司夠唔夠親特首既似乎唔太講得通
某程度上lee D 咁雞毛既野都要咁考慮真係有排煩wo
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
JA3907 發表於 2015-5-20 20:41 | 顯示全部樓層

回復 2417# 的帖子

DC可能想好似A10甘系張豬紙上寫到站時間,
不過290/A D路遠遠無A10穩定,
甘樣做風險太大。
或者DC想系站頭整個Mon,
系咪值得為兩條線做甘多野?
得罪講句,好多線更有需要啦。

他日條線慢慢多人,加到各自12/15分鐘一班系有可能,
到時就無呢個問題,
所以說到底,系點樣另條線多人D。
做人有人品,做巴迷有巴品
3bx 發表於 2015-5-20 21:14 | 顯示全部樓層

原帖由 ahwo1933 於 2015-5-20 16:20 發表

的確係做左,之不過唔識用smartphone既老人家就真係受惠唔到

仲有,點解D區議員唔識動議290A提早頭班車至0540
同埋290推遲尾班車至0010架?
特別係290A好有需要提早頭車,而家頭車去到秀順都已經係0640,
對要番早班既秀順 ...

290睇唔出有需要延長尾車,接近尾車路面暢順,基本搭返290A已經可以

最簡單290A係上秀加開晨早特車,好過係將軍澳浪費時間遊花園
kc_loo 發表於 2015-5-20 21:59 | 顯示全部樓層
原帖由 RICKLWK 於 2015-5-20 14:06 發表

98C 攪掂晒   果個CHING 會唔會政府做官?

98C 點睇都係袋住先方案 肯用一個鐘搭98C出旺角既一定太多時間或者大憎地鐵 XDD

個人認為旺角線係假日全日都可以有一定人數 行隊道大部份時間都有利同有較大競爭力, 畢 ...

98c以坑口, 寶林人來講, 論價錢, 時間都絕對無競爭力
S3BL100 發表於 2015-5-20 22:52 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-5-20 16:51 發表

觀旺半直通,未必一定要用296C去做
296C本身唔密,塞到出觀塘已經無定向,根本無幾多個人特意等佢出旺角
我會寧願學F1版SE7378兄咁講,開條翠屏線做觀旺特快,對觀塘區而言一定實用過296C

296C唔計觀塘道流水同296A既執雞客,係少人過796C,將軍澳旺角線個功能交俾796C好正常

摺埋 296C 再開條觀旺半直通,唔合乎九巴利益,句號
fb.com/scientisthk2usa/
石頭 發表於 2015-5-20 23:49 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-5-20 22:52 發表

摺埋 296C 再開條觀旺半直通,唔合乎九巴利益,句號

難道而家同796C爭同一班客又好合乎九巴利益?
dennis28a 發表於 2015-5-21 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 ahwo1933 於 2015-5-20 16:20 發表

仲有,點解D區議員唔識動議290A提早頭班車至0540
同埋290推遲尾班車至0010架?
特別係290A好有需要提早頭車,而家頭車去到秀順都已經係0640,
對要番早班既秀順 ...

290A 秀順兩區係觀塘區既事,與西貢區無關。
290 再推遲尾車,唔多人坐巴士公司未必肯。
惡意回復是不道德的行為。
LF5502 發表於 2015-5-21 01:25 | 顯示全部樓層
轉載

對面海係咁

[

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-5-20 15:45 發表
喂唔係話政治因素咩?
若果係因為政治因素既話老九幾好條件
新城條件幾差都應該會批返俾自己友

我就唔係行內人
有冇出過建設性既野而又上唔到RDP我就唔知啦
如果有既唔介意板友可以講多D分享下
到時大家咪一齊指住運 ...
愛護狗疤力量
castanopsis 發表於 2015-5-21 02:19 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2015-5-20 23:49 發表

難道而家同796C爭同一班客又好合乎九巴利益?

樓上應該講緊價錢,因為縮落觀塘區可能要減價
但我覺得近年價錢已經與里數脫節
只要做少少包裝,話明特快,價錢根本任佢定
成個最高准許收費制度已經無幾大效用
何況尚德線一向收平咗,我唔覺得縮落觀塘個價錢可以減到幾多