hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴290,290A開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴290,290A開辦消息

poondriver 發表於 2015-6-1 09:16 | 顯示全部樓層

原帖由 kc_loo 於 2015-5-31 22:24 發表

係唔係"大部份人" 真係好相確
以我識既將軍澳人來講, 見到條線都無幾多人敢駁, 我試過第一次都無第二次
人一定會有人搭, 但絕對唔係有絕對優勢

其實好簡單
個個都話798係將軍澳線王

290而家每個站條隊可以做到同798一樣長 我諗唔可以話冇優勢啦?
唔好唔記得798係行隧道但290仲要行山
你可能坐過一次見佢上山又落山又要坐成粒鐘車唔舒服
但坐地鐵一樣都要坐一個鐘 仲要係岩岩坐暖就要起身轉車
去埋西站仲要行美孚條長廊

同埋只係計非繁
其實將軍澳巴士出城都可以同地鐵打個和/快過地鐵
只係將軍澳巴士d 班次一係就無定向一係就疏到慘不忍睹...

hadboy5 發表於 2015-6-1 09:33 | 顯示全部樓層
原帖由 poondriver 於 2015-6-1 09:16 發表

其實好簡單

290而家每個站條隊可以做到同798一樣長 我諗唔可以話冇優勢啦?
但坐地鐵一樣都要坐 ...
客源無定向咪搞到班次無定向囉,條隊同798一樣都唔係線王係因為新巴做同九巴做之分別囉,不單止爬山同隧道的分別,係個人觀感的分別,連98C 都算係差時有咩理由係唔可以用來抵毀九巴
kc_loo 發表於 2015-6-1 09:45 | 顯示全部樓層
原帖由 poondriver 於 2015-6-1 09:16 發表

其實好簡單

但坐地鐵一樣都要坐一個鐘 仲要係岩岩坐暖就要起身轉車
去埋西站仲要行美孚條長廊

同埋只係計非繁
其實將軍澳巴士出城都可以同地鐵打個和/快過地鐵
只係將軍澳巴士d 班次一係就無定向一係就疏到慘不忍睹...

我都講過佢價格的確係吸引, 而且290A / 290 站比798 多好多, 途經地方更多, 人多真係正路
相對798真係多人既地區集中好多

唔係個個都去到荃灣西, 有唔少人都去荃灣, 荔景, 唔一定要行長廊
你講得無錯, 有好多人唔鍾意港鐵, 就=好多人唔鍾意巴士上山一樣, 只係個人選擇
每個人可以接受既程度唔同

kc_loo 發表於 2015-6-1 09:52 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2015-6-1 07:00 發表
其實搭290已經唔駛係地鐵企同轉一兩次車

如果仲話想290快到識飛快過港鐵似乎唔現實

其實再睇返其他版友290/E22A/A29比較

大家係唔同路,但係290整體行車時間,尤其返將軍澳,去個別目的地大部份同E22A/A29一樣

如果下下都講兜山感覺差,點解唔信下自己隻錶?

之前D討論,好多人都話290唔會慢過行觀塘道,但有班人唔鐘意行山
結果就用觀感大於一切黎形容,咁肯定無得輸,但呢d論調都見過好多次,唔見得再有太大討論價值

同埋行得隧道,就做唔到康翠,上埋康翠,又無理由兜出去觀繞浪費里數入荃灣吧,當然入沙田另計

兜山感覺 同時間係兩件事, 如果差起上來, 10分鐘已經好唔舒服
如果你搵全程A29, E22A 同290A 比就真係更無得比....
價錢唔同, A29 真係舒服好多, 但差左幾倍價錢
要比, 我都只敢講黃大仙後一段
kc_loo 發表於 2015-6-1 09:54 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-6-1 09:33 發表
客源無定向咪搞到班次無定向囉,條隊同798一樣都唔係線王係因為新巴做同九巴做之分別囉,不單止爬山同隧道的分別,係個人觀感的分別,連98C 都算係差時有咩理由係唔可以用來抵毀九巴 ...

無人要抵毀九巴, 你要明白市民對巴士公司無感情, 唔同巴士迷, 只會選自己感覺好既交通工具
98C 唔係快線, 又收得貴, 對坑口, 寶林人來講一定唔係好線, 可能佢係其他地方客源好好, 但以山下人來講唔會覺得佢好
事實上, 我覺得抗口最可取的確係798, 而我並不是巴士迷

ma212223 發表於 2015-6-1 10:55 | 顯示全部樓層
原帖由 kc_loo 於 2015-5-31 22:32 發表

而家仲有特價, 過埋再講

一架巴士滿有140人, 10分鐘一班一小時只有6班, 一小時最見有840人次
將軍澳有接近40萬人, 而且架車有幾多將軍澳上車既人
比較埋"其他交通工具", 才總結"大/少部分" 還未遲 ...
總結過後,成個將軍澳應該無一條線可以多客量過地鐵
係咪全部都可以話少客取消晒佢

不過而家290喺將南同坑口都有唔少人幫襯
我個人認為如果呢啲地區可以犧牲一啲服務
而又能夠為山下車帶來合理載客量
我自己唔反對開隧道特別車

根據運輸署統計
4班692P都未達到繁忙時間載客率50%嘅標準
理論上可以全部取消
但基本上呢四班車唔係行政指令都唔似會取消到

如果692P原線留一班
一班就坑口直出嘅過海線
剩低兩部九巴就做坑口後經隧道同觀塘道(不停站)嘅290P
咁似乎比較理想

當然朝早隧道係塞車
但叫做滿足下將南堆議員嘅願望
一出RDP   要去鵝頸橋?
Snoopy@FB8617 發表於 2015-6-1 11:25 | 顯示全部樓層

原帖由 kc_loo 於 2015-6-1 09:54 發表

無人要抵毀九巴, 你要明白市民對巴士公司無感情, 唔同巴士迷, 只會選自己感覺好既交通工具
98C 唔係快線, 又收得貴, 對坑口, 寶林人來講一定唔係好線, 可能佢係其他地方客源好好, 但以山下人來講唔會覺得佢好
事實 ...
咁所以根本同行唔行山關係唔大
而係同條線競爭力足唔足有關
如果條98C收兩蚊出旺角
肯定排晒長龍都似

唔可以否定既係行山一定會有觀感問題
但一定唔係個重點位
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kc_loo 發表於 2015-6-1 13:06 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2015-6-1 10:55 發表
總結過後,成個將軍澳應該無一條線可以多客量過地鐵
係咪全部都可以話少客取消晒佢

不過而家290喺將南同坑口都有唔少人幫襯
我個人認為如果呢啲地區可以犧牲一啲服務
而又能夠為山下車帶來合理載客量
我自己唔反對 ...

港鐵乘戴量大係事實,
但唔代表巴士無價值, 差在佢個附助角色做得好唔好, 可唔可以成為市民另一個選擇
kc_loo 發表於 2015-6-1 13:14 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-6-1 11:25 發表
咁所以根本同行唔行山關係唔大
而係同條線競爭力足唔足有關
如果條98C收兩蚊出旺角
肯定排晒長龍都似

唔可以否定既係行山一定會有觀感問題
但一定唔係個重點位 ...

一條線競爭力大唔大, 有好多因素

定價係一個因素, 但要合乎現實
pricing 係一個好重要既策略
耐何你有既條件, 與你既價格有幾大優勢

時間, 舒適度係另一個因素
你定一個price, 唔貴, 客量有幾多, 行走唔線舒適度就要平衡
98C 如果可以再平 如果唔趕時間去程都係一個唔錯既選擇, 但如果時間唔係非常充裕, 都唔會夠瞻駁

好老實講, 如果你問我, 290A 我既測試, 以將軍澳來講, $9.2 係正常價錢, 唔貴, 但對我來講唔吸引
相對798 $10 我會認為吸引力大好多

只係其中一個市民既感受

Snoopy@FB8617 發表於 2015-6-1 13:28 | 顯示全部樓層

原帖由 kc_loo 於 2015-6-1 13:14 發表

一條線競爭力大唔大, 有好多因素

定價係一個因素, 但要合乎現實
pricing 係一個好重要既策略
耐何你有既條件, 與你既價格有幾大優勢

時間, 舒適度係另一個因素
你定一個price, 唔貴, 客量有幾多, 行走唔線舒適度 ...
咁所以唔應該conclude行山等於趕客
一條線多客與否
行唔行山只係佔一個少既因素
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過