hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴290,290A開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴290,290A開辦消息

bobbycheng 發表於 2015-7-12 12:35 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2015-7-12 09:22 發表
我搭個陣慢在係荃灣 - 美孚一段 , 呢段路足足用左 28 分鐘 ;
而美孚 - 黃大仙就 16 分鐘搞掂 , 大致上做到九巴既宣傳時間
我諗分野在於前段路線問題

認同荃灣,葵涌段決定左行程快慢
尋晚由ETA追踪40尾班車行車時間
發現尾班車都要用15分鐘先到美孚鐵路站
但美孚鐵路站去牛頭角鐵路站就只係16分鐘
可見荃灣,葵涌既燈位真係有d影響
樂仔〞 發表於 2015-7-12 12:36 | 顯示全部樓層
原帖由 S3V1742C 於 2015-7-12 10:16 發表

自己搭甘多年40 42C個人經驗
我其實好憎42C入彩虹道
平日朝頭早果度6個燈位最離譜可以全部紅燈
再加果兩個站多人落 十分鐘內都未必走得出彩虹道
而38同新40行鑽石山果邊 平日朝頭早d車係九龍灣落橋冇甘多車
一定 ...

平日朝早九龍灣落橋唔多車?笑大人個口咩

蒲崗村道 D 燈係比較難預,但入到彩虹道就有預算得多
大有街燈口起,去到四美街個站只要唔堅持去到站頭先放客嘅話,基本上排第 4 個車位都好容易衝哂四美街總站同斧山道個燈位
除非你咁唔好彩遇著有地盤車入地盤,或者一堆 5 9 111 同你爭入彩虹通道(但其實唔多發生)
否則行彩虹道唔會比行龍翔道慢得好多
nickhei 發表於 2015-7-12 16:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
nickhei 發表於 2015-7-12 16:40 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
dennis28a 發表於 2015-7-12 21:56 | 顯示全部樓層
原帖由 nickhei 於 2015-7-12 16:40 發表

所以點解我成日話行青公落荃灣實際上快過行葵涌道。青公淨係少燈已經吸引。

兩睇,少燈固然好,但唔見得行青公去到吸引既地步。
我試過有部 40 快過我部 42C 10 分鐘,到健全街我部 42C 只係剛好爬過部 40。

唔好忘記,部 40 落美孚浪費最少 10 分鐘既時間,理論上,290 係有能力快過 42C。

點解 290 會慢過 42C?問題唔係多燈,而係多人落車,單係葵芳都可以瀉 1/3 客,瀉完客又撞正紅燈。
42C 青公有幾多個站會瀉 1/3 客?屏麗徑頂盡落 10 幾個。

惡意回復是不道德的行為。
nickhei 發表於 2015-7-12 22:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
dennis28a 發表於 2015-7-12 23:46 | 顯示全部樓層

原帖由 nickhei 於 2015-7-12 22:25 發表

快10分鐘已經好多,足證40搞到唔三唔四。長途唔夠快,宜家仲要畀290搶黃大仙同彩虹客。難怪九巴都要講明290「不經美孚,方便直接。」等睇40再減非繁班次。
290要行葵涌道嘅目的都係cover晒葵興葵芳。

你咁睇幾點:
就算 38 同 40 對調,40 上青公,去黃大仙同彩虹大窩口既人見到 42C/290 到,點解唔上車而等 20 分鐘既 40?
問題重點係,將 40 改上青山,唔見得吸引力大到全部小巴客轉投,因為點行都慢過紅小,
依班客就算你部 40 曉飛都無用,紅小 20-30 分鐘到觀塘。

另一個問題,40 葵涌道打後係快過 38,就算 290 幾快,黃大仙客上唔到 290 同 290A,係唔介意上 40,
反而 38 既客真係比人搶緊,得葵涌邨係獨市。

既然係咁,真正問題所在係 38 度,點解仲要做青山公路?

但要減非繁班次,唔係 40,而係 38,雖然 40 少左黃大仙同彩虹流水,但九龍灣、觀塘客係升緊。
反而 38?有咩必要等?上唔到 42C 可能會考慮下既。

唔改 38,你都唔需要考慮 40 改線或 40P 全日。
我唔反對 42C 飛青公、40 上青公、38 落美孚,但區會又過唔到 42C 要減車,問題就係區會。

惡意回復是不道德的行為。
S3V1742C 發表於 2015-7-15 15:54 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2015-7-15 22:39 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-7-12 23:46 發表

我唔反對 42C 飛青公、40 上青公、38 落美孚,但區會又過唔到 42C 要減車,問題就係區會。

free返來既車又好自然會流左去40P

42C淨係做青衣島最多賣埋大包非繁都開15
GU9338 發表於 2015-7-15 23:20 | 顯示全部樓層

原帖由 S3V1742C 於 2015-7-15 15:54 發表
你講野就笑大人個口la
我自己住大窩口 番學番觀塘區甘多年
朝頭早七點鐘到七點三果段時間
行鑽石山一定快得過條彩虹道lo 唔該
42C朝頭早可以七點入彩虹道 七點四先碌到去啟業
因為第三個燈位同第五個燈位十次入 ...

自問搭過過百次 42C 都未試過要 20 分鐘由彩虹道去啟業
反而試過幾次荃錦交匯處塞到死左 , 真係半粒鐘先由荃富街返到青衣

行鑽石山的確會快過彩虹道 ,
不過你講到搭 31 401 轉 38 趕時間番學 , 其實到頭來快過 42C 有冇 5 分鐘 ?

請用文明來說服我。