hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 關於AV Voith 波箱上斜的問題
開啟左側

關於AV Voith 波箱上斜的問題

慶回歸.VA21 發表於 2006-4-25 12:48 | 顯示全部樓層

原帖由 LS996 於 2006-4-24 18:15 發表

我坐過HB 610 ..個2波都几好力

呢部 TD 豪 .. 以掛 66M 做過超過 90 km/h 記錄 ..
不過唔知佢而家表現點咯..
掛緊 59M ﹖
*坦克.EH9302 & EU5923.孖寶*
S3M75 發表於 2006-4-25 13:45 | 顯示全部樓層
av220 發表於 2006-4-25 14:51 | 顯示全部樓層
TD 偈係幾好力........
坐過HC1841 (坐滿) 上紅梅谷, 用二波中轉行仲可以加到速.......

D10A 又唔致於冇力.......
上龍翔道坐過TD 偈AV, KICK DOWN 之後一波40;
又坐過D10A 偈既HL8604, 二波低轉45 左右.

至於91M, 我都有聽聞過話批車TUNE 過,
但佢地既表現就好似冇TUNE 過咁......
反而之前93K 個批 (小弟都好耐冇坐過) 就真係唔錯,
HM3056 可以35 上寶達 (康都一波上都係咁上下).
但692 調過黎個幾架好似差好多.......以前坐過HR1273 攝93K, 1>2>1>2 咁上寶達.
5074 發表於 2006-4-25 19:32 | 顯示全部樓層

唔怪得之前搭GL 2196 (好耐無係九龍) 坐個既佢..上鈄真係好正..
搭既係7仔, 比103既AV好好多..

呢款車全個九龍灣廠得一部咁大把
星期日行93A都搭左一次,不過係俾唱大戲既杜師傅碌
我搭過呢架車行89上黃大仙條斜路係好強勁

AP11.JD9374
5074 發表於 2006-4-25 19:35 | 顯示全部樓層
原帖由 jevon 於 2006-4-24 20:31 發表
南圍果段都係差唔多咁斜,8成滿咁既速度絕對唔奇。
所以話AL/AV未tune的 ...

同意。
唔知而家D新巴VA行792M係南圍頂閘停站再起步
個速度係會點呢?
AP11.JD9374
tomchen 發表於 2006-4-25 19:45 | 顯示全部樓層
原帖由 DK5416 於 2006-4-24 22:14 發表

絕對同意!
架車8成滿…trident都飛唔起喇…
仲有,如果熄冷氣上斜,係就係快左,如果有乘客投訴唔夠冷氣會點?

對,正常如果架車起唔到步,大概會連唔駛停站o既情況都會跌速跌到行唔郁。
FAST 發表於 2006-4-25 19:47 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2006-4-24 16:30 發表
昨日旁晚在西貢市中心附近乘坐HT319去彩虹,車箱大約是8成半滿
車子上斜非常無力!
過完窩美之後上斜就全部用1部上,還要不斷跌速至人行路的速度,幸好鄭植之中學無人上落,可以飛站。
我很懷疑若果要在斜路再 ...

正常人個人行上斜路應該得2-3 km/h...

如果你坐係架車,應該覺得架車係停係到咁o架喎......
你如果你覺得佢有少少郁都應該有1x 頭km/h o架啦...
jevon 發表於 2006-4-25 20:15 | 顯示全部樓層
原帖由 ricky619 於 2006-4-24 21:19 發表
香港任何一款巴士停任何一個站也不會起不到步.

如果呢句係真既話以前城巴529就唔會有寶馬山要學生落車既事發生啦。
DK5416 發表於 2006-4-25 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 jevon 於 2006-4-25 20:15 發表

如果呢句係真既話以前城巴529就唔會有寶馬山要學生落車既事發生啦。

我反而覺得會唔會係架車超載,又或者本身架車有問題…
 樓主| superay 發表於 2006-4-26 00:33 | 顯示全部樓層

原帖由 FAST 於 2006-4-25 07:47 PM 發表

正常人個人行上斜路應該得2-3 km/h...

如果你坐係架車,應該覺得架車係停係到咁o架喎......
你如果你覺得佢有少少郁都應該有1x 頭km/h o架啦...

最慢時,感覺是確是停了下來。
車速和人行平路的速度比。

另外,上文有講到TD引擎
我覺得ZF + TD的AV好力程度,一部一部。
多年前,個人覺得AV101@16M最好力
後來此車排牌地位被AD1接手,覺得AD1差過距。
但其它線如89的TD AV就好無力