hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 中九龍部分路線重組
返回列表 發新帖
開啟左側

中九龍部分路線重組

樓主| S3BL100 發表於 2015-3-20 23:51 | 顯示全部樓層

原帖由 LAK2 於 2015-3-20 14:05 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

三彩尖咀線, 如果有5D一兩邊延長, 已經唔駛改9
不過個人都係相信用13X/213X/224X重組可以砌到
三彩尖咀線, 如果有5D一兩邊延長, 已經唔駛改9
不過個人都係相信用13X/213X/224X重組可以砌到

三彩旺角線, 行坪石落山做唔到彩盈彩霞,
用2X RDP走線全日係做到最大覆蓋 (當然用彩霞道迴旋處/彩雲道走線都可以)
就算真係要一邊一線都唔應該兩條都係旺角線

三彩尖咀線,用 5D 就可以做埋紅磡土瓜灣,但放棄佐敦,停唔到九龍城轉車站(承啟道通晒無理由再由太子道東走);
用 13X/224X 重組就可以做埋佐敦,兼可以屈特快價,但放棄紅磡土瓜灣,而且都係停唔到九龍城轉車站。

用 9 做就可以做油麻地至尖咀,又可以做轉車站,但係屈唔到特快價。

各有辣有唔辣,視乎點取捨…
而家基本盤都係兩條線做,差在深水埗係搞 6D 定係開 2X 屈錢兼做埋旺角特快,
同埋尖沙咀又搵邊條線去做。

原帖由 LAK2 於 2015-3-20 14:05 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

同埋個人覺得你塞左好多線落窩打老道, 包括9/95,
一來唔係話快好多, 但飛左旺角最多人既地段; 二來叫10情何以堪...
9都係果句肢解左佢算, 95唔知你打算點搞, 但唔入旺角就死硬

窩打老道回程女青同廣華兩個站,其實都叫做擦邊做到旺角南面(登打士街一帶),
點都快過塞新填地街同旺角道。
而佐敦/尖沙咀方向,更加避左亞皆老街西行每日中午過後就會出現的例塞。

95 咁搞有幾個目的,第一係完全脫離彌敦道,釋放路段 quota,
第二係維持秀茂坪有車落大角咀,
第三係減車俾將軍澳做其他重組,
最後係維持沿線有車落油麻地。
條線客量跌幾多,對我反而係次要 concern,不過其實落旺角的話,唔塞車 95 係唔快得過 1A 幾多,
95 主要係快回程返秀茂坪,但日後又會有 213D,95 咁改當係俾旺角南/油麻地有個快少少的選擇都好。

最後, 實在對5B/6F+5D重組空間好有興趣,
如果真係將兩線合併, 收費一定係$5.8, 咁點解一開始唔由6C食晒佢
同埋純粹靠估6F應該會o係黃埔線開通後同212合併,
東京街做總站, 旺角至九碼跟現6F, 旺角至東京街跟現212

5D改經承啟道+兩邊拉長(彩福至尖咀)係一個好方向,
可以一野KO 5C下路尖咀線問題, 3B/5/5C/5P就易搞好多,
我都會嘗試用呢個方向諗呢組線

6F (5B) 食 5D 係為左慳車,不過你岩,5D 而家收緊 $5.8…
同埋日後沙中線有啟德站,可能要再諗諗。

5D 拉去尖碼係可以解決到部分 5C 的問題,行紅磡繞道可以顯著縮短下路往返尖西車程,但未必解決到全部問題,
最後可能係 5C 縮去尖東麼地道…

都係啦,我覺得呢組線有好多想像空間,不過一環扣一環,最後一定係有所取捨。
fb.com/scientisthk2usa/
LAK2 發表於 2015-3-21 13:14 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 20-3-2015 11:51 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

三彩尖咀線,用 5D 就可以做埋紅磡土瓜灣,但放棄佐敦,停唔到九龍城轉車站(承啟道通晒無理由再由太子道東走);
用 13X/224X 重組就可以做埋佐敦,兼可以屈特快價,但放棄紅磡土瓜灣,而且都係停唔到九龍城轉車站。
用 9 做就可以做油麻地至尖咀,又可以做轉車站,但係屈唔到特快價。
各有辣有唔辣,視乎點取捨…
而家基本盤都係兩條線做,差在深水埗係搞 6D 定係開 2X 屈錢兼做埋旺角特快,
同埋尖沙咀又搵邊條線去做。

95 咁搞有幾個目的,第一係完全脫離彌敦道,釋放路段 quota,
第二係維持秀茂坪有車落大角咀,
第三係減車俾將軍澳做其他重組,
最後係維持沿線有車落油麻地。
條線客量跌幾多,對我反而係次要 concern,不過其實落旺角的話,唔塞車 95 係唔快得過 1A 幾多,
95 主要係快回程返秀茂坪,但日後又會有 213D,95 咁改當係俾旺角南/油麻地有個快少少的選擇都好。

6F (5B) 食 5D 係為左慳車,不過你岩,5D 而家收緊 $5.8…
同埋日後沙中線有啟德站,可能要再諗諗。

5D 拉去尖碼係可以解決到部分 5C 的問題,行紅磡繞道可以顯著縮短下路往返尖西車程,但未必解決到全部問題,
最後可能係 5C 縮去尖東麼地道…

都係啦,我覺得呢組線有好多想像空間,不過一環扣一環,最後一定係有所取捨。.

就三彩而言:
就當紅土尖用5D, 經啟德、承啟道 (認真, 其實係點行架??)
彩福開條坪石落山, 類24旺角循環線, 做埋九龍城
彩霞道由陰乾版13D繞經, 又係可以做到九龍城
另加#1樂華版2X, 不過縮做繁時單向
big picture 你要既野已經基本有齊, 油麻地佐敦請轉車
反正我諗山上唔計28B, 再多兩條全日總站線都已經好逼

下路尖咀線, 如果淨係用拉長版5D當然唔夠食5C,
但講開承啟道, 不如搬埋28經浙江街、土瓜灣道、承啟道入九龍灣番樂華,
5D+28, 基本上已經可以將5C完全撤出下路, 我最期待的畫面出現了

95, 我估將軍澳重組應該山上佐尖線+加強98C, 先會產生類10走法既頹線
加上213D, 的確無需要再入旺角市中心,但如果秀茂坪大角咀有需要的話似乎拉213D入去更簡單。
油麻地就真係好尷尬, 但如果回程唔同1A同站, 都幾難有人專登等, 尤其到時班次應該幾難睇...
結果只做山上朋友+唔知有幾多既四順彩雲擦邊客...

btw, 其實個人睇法係95成條入安達臣代213D, 繼續做到落佐敦, 秀茂坪就請用1A/13D自體分拆,
咁樣會順路少少、大減重疊 (秀茂坪1A+13D+95+213D => 1A+213D)
*到時就係213D經樂華彩霞道, 陰乾版13D行番淘大, 係咪好熟口面...

238X 發表於 2015-3-25 17:40 | 顯示全部樓層
40A 幾大膽,
我都只敢做兩味加春秋二祭特車而已
(如果學 LAK2 咁講入海濱咁就直情係
墳場 - 墳場接駁線)

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知