hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 機管局繞過立法會擴建機場
開啟左側

機管局繞過立法會擴建機場

bigeyeson 發表於 2015-3-17 17:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

個人意見:反對
1. 程序不公義
2. 空域使用權未明
3. 環境問題
4. 效益成疑
5. 加重港人負擔

為做國內轉機客去擴建機場, 破壞香港環境, 值得嗎?

【機場三跑造價1415億 擬加費及舉債籌建】
http://bit.ly/1BLS6gc
hkth 發表於 2015-3-17 18:21 | 顯示全部樓層
樓主最少有兩點忽視了.

1) 政府公佈的空運數字是不斷上升 (可查政府新聞網), 數年內就會接近雙跑道的上限.

2) 其他亞洲的機場都正在或準備擴建, 加強競爭力.

--不擴建就只會停滯不前, 把潛在的新客流走!
syp 發表於 2015-3-17 22:50 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2015/3/17 18:21 發表
樓主最少有兩點忽視了.

1) 政府公佈的空運數字是不斷上升 (可查政府新聞網), 數年內就會接近雙跑道的上限.

2) 其他亞洲的機場都正在或準備擴建, 加強競爭力.

--不擴建就只會停滯不前, 把潛在的新客流走! ...

空域、空牆問題不解決, 你以上的問題都係解決唔到噃, 唔建三跑起碼仲慳返千四億。

同埋起好三跑 203 幾年不久又飽和, 跟住又點先, 用二千億起四跑?
下一站係西營盤
a396 發表於 2015-3-18 01:27 | 顯示全部樓層

樓主提嘅第五點, 正正係 gut 中港人個荷包.
點解要我哋畀錢? 無非都係為咗強國人!

機管局話超支由佢承擔, 但係筆錢喺邊度嚟? 咪又係我哋度!
所以我絕對唔支持起第三條跑道.

另外有 fb 群組
https://www.facebook.com/rubbish3rdrunway

獨派交通迷同政治學人
syp 發表於 2015-3-18 07:27 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2015/3/18 01:27 發表
樓主提嘅第五點, 正正係 gut 中港人個荷包.
點解要我哋畀錢? 無非都係為咗強國人!

機管局話超支由佢承擔, 但係筆錢喺邊度嚟? 咪又係我哋度!
所以我絕對唔支持起第三條跑道.

另外有 fb 群組
https://www.facebook.c ...

無論超唔超支, 佢唔向政府派息, 即係政府少咗收入, 即係都係影響咗納稅人, 只不過唔駛政府直接俾錢, 唔駛立法會批, 吹佢唔脹。
下一站係西營盤
hkth 發表於 2015-3-18 07:31 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2015-3-17 22:50 發表

空域、空牆問題不解決, 你以上的問題都係解決唔到噃, 唔建三跑起碼仲慳返千四億。

同埋起好三跑 203 幾年不久又飽和, 跟住又點先, 用二千億起四跑?

但不建的話三跑(還有新乘運大樓及其他配套設施)的話, 對香港的損失是1400億乘以不知多少倍(>1)呀!

就算真的要建第四跑道, 本人都會支持.
syp 發表於 2015-3-18 07:38 | 顯示全部樓層

原帖由 hkth 於 2015/3/18 07:31 發表

但不建的話三跑(還有新乘運大樓及其他配套設施)的話, 對香港的損失是1400億乘以不知多少倍(>1)呀!

就算真的要建第四跑道, 本人都會支持.

你三跑都未解釋點解決空域、空牆問題, 講四跑可以慳返啖氣啦, 請不要迴避現實問題。另外請計算如何損失是 1400 億的不知多少倍, 不要靠吹。
下一站係西營盤
rickywk 發表於 2015-3-18 09:09 | 顯示全部樓層
用幾百億拆左T2重新起過,執過條APM,再o係中場起多個remote terminal算啦
而家香港機場等上貨/行李/巴士時間夾埋仲耐過碌去跑道等起飛
Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-18 12:07 | 顯示全部樓層
反而我想知既係假設跑道唔起既話
機場過左承載力之後會點?

又或者仲有冇其他野除左三跑外可以做?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
E21A 發表於 2015-3-18 12:41 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-3-18 12:07 發表
反而我想知既係假設跑道唔起既話
機場過左承載力之後會點?

又或者仲有冇其他野除左三跑外可以做?
早前係facebook睇過一個post,係講大量中國二三線城市既航線大量佔用qouta
所以如果講可以做既,一定係逐步減少呢類型航線既航班
不過政府睬你都有味