hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 荔廠又有批車轉入沙廠?
開啟左側

荔廠又有批車轉入沙廠?

行山友 發表於 2015-3-20 09:21 | 顯示全部樓層

想知沙廠用幾多部車交換比荔廠
Stephen10 發表於 2015-3-20 09:30 | 顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

什麼交換?
這是LCKD這個月上旬拿新車的代價
GU9338 發表於 2015-3-20 10:14 | 顯示全部樓層
原帖由 Stephen10 於 2015-3-20 09:30 發表
什麼交換?
這是LCKD這個月上旬拿新車的代價
話係著數就差唔多,總數 21 部送禮車三間廠多謝都黎唔切
請用文明來說服我。
benng911 發表於 2015-3-20 12:20 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

於2012年時,此路線為北區載客量最高的10條巴士路線之一。
KN7229 發表於 2015-3-20 15:02 | 顯示全部樓層
原帖由 benng911 於 2015-3-20 12:20 發表
於2012年時,此路線為北區載客量最高的10條巴士路線之一。

278X客量整體係唔差...
不過用十大黎講真係過份左...
不如你計計北區全日對外路線有幾多條先
KN8476 發表於 2015-3-20 18:11 | 顯示全部樓層
287x果部MM4497再唔係唯一lu.....
呢部野返沙田方向上青沙上到頂吉車情況下都跌到得30左右....
80K特快‧不經大圍、美林、沙田市中心。
chan6723 發表於 2015-3-20 18:20 | 顯示全部樓層

原帖由 KN7229 於 2015-3-20 15:02 發表

278X客量整體係唔差...
不過用十大黎講真係過份左...
不如你計計北區全日對外路線有幾多條先

>> 於2012年時,此路線為北區載客量最高的10條巴士路線之一。

第一, 城隧線條條都高客量, 278X 只係客量不及 46X, 73X 等線王, 但相比九巴唔少路線來講,
佢的確算係客量高果堆。

第二, 北區有幾多路線係多客? 客量高 / 中上的我只諗倒 276 / A / P (B 唔算), 270A, 277 / 8 / 9X,
273 / A / B 同 270 (呢度有 11 條), 其他路線真係算吧啦 (當年仲未有 373A 全日同 277E)。

教導子女遠離益童
GF4070@49X 發表於 2015-3-20 20:26 | 顯示全部樓層
但我肯定果架AVW一定掛唔長,事關48X 2011-2012年曾經有一排掛過AVW,可惜因為上斜冇力,全部被carlo port走哂去水廠掛72X,271
GU9338 發表於 2015-3-20 20:35 | 顯示全部樓層
原帖由 GF4070@49X 於 2015-3-20 20:26 發表
但我肯定果架AVW一定掛唔長,事關48X 2011-2012年曾經有一排掛過AVW,可惜因為上斜冇力,全部被carlo port走哂去水廠掛72X,271
九唔搭八
80K 除左銅鑼灣村個一小段斜路之外仲有邊段要上斜呢 , 拎個蘋果同個橙比都有既

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
VOLVO‧MV6593 + 1 呢位板友講野不嬲都九唔搭八架喇... ...

查看全部評分

請用文明來說服我。
GF4070@49X 發表於 2015-3-20 21:02 | 顯示全部樓層

GU9338兄:
我係講278X果部AVW,唔係講80K果部AVW,80K當然冇問題la