hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 巴士路線車程資料庫
開啟左側

巴士路線車程資料庫

拾顓豭 發表於 2015-3-30 21:46 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-3-28 21:51 發表
其實My Track就係Google果個Apps
只係用作錄GPS 既track
小弟距離出Apps仲差十萬八千步

明白哂~
但起碼有人起頭, 都係好事啊

不過遇到以下問題:

1. 如由起始站上車先開始錄, 起初 100m 定位係勁唔準確
2. 因天氣因素 (例如今早多雲), 個 GPS 係好遲鈍
3. 電話的 GPS 喺部份車站定位, 例如室內總站, 位於天橋底的車站都係唔多準確
4. 已盡量加 stamp mark 到站時間, 但如有部份車站因冇客上落, 可能要手動 trace 返 data 去自行估計

個人已用行動支持, 開始收錄部份路綫, 請笑納

另 GPX 版本已加入以下車站 stamps,
青山公路置樂花園至大欖涌東行沿途各站, 屯門公路轉車站九龍方向 (下路), 西隧港島方向 (要手動調整)
畢架山花園至宋皇臺公園各站 (61x)
屯門公路轉車站屯門方向 (上層) 落客站及最頭的 stamp, 荃景圍天橋

樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-31 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-3-30 20:30 發表
好過我玩過幾部國產機 gps都係無用,不過自己懶得改

自己好耐之前玩過呢d track
有d track會記埋海拔,for行山
一般既track可能會有埋speed 同bearing
如果要撈埋站data,sort speed =0應該都會慳到d時間,但應該會連停燈/ ...
自己試過彌敦道十次都有五六次係可以連住去
三四次就中間斷下斷下
其餘一兩次可以係由頭到尾都錄唔到
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-31 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 拾顓豭 於 2015-3-30 21:46 發表

明白哂~
但起碼有人起頭, 都係好事啊

不過遇到以下問題:

1. 如由起始站上車先開始錄, 起初 100m 定位係勁唔準確
2. 因天氣因素 (例如今早多雲), 個 GPS 係好遲鈍
3. 電話的 GPS 喺部份車站定位, 例如 ...
1.所以最好先係My track開左右上中間個制做左冷定位
的確可以準好趙下
3.其實室內同天橋底基本上係搵唔到GPS
室內暫時會用入口當係站位
(當然個站太大另計)
天橋底就未諗到@@

P.S.小弟做野做得比較慢
未必可以咁快搞到咁多線
請見諒

樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2015-4-3 23:44 | 顯示全部樓層

推一推 Post
是日新增左67M
而且係 Index Sheet 加左 提示邊D 時段開始有Data
希望大家繼續多多支持

由於未有足夠既GPS Track
其實個database都唔係好run得到
希望係因為我收唔到D 檔啦
如果大家upload既話可以P一PM我先又或者send email 到hktransportgps@gmail.com

cch0074 發表於 2015-4-4 20:32 | 顯示全部樓層
支持樓主匯集資料記錄
本身自己都好似hon_son_wilson兄咁人手用手機記時間,不過只跟手機時間,個record只記到分鐘,唔多夠準,樓主用GPS記時間實在係個好方向。不過有一啲技術上既做法想問問:唔知樓主點樣用excel估計埋站時間同人手搵站位既coordinates呢?
岩岩搭過一程車,發現就算經過站位,都未必去得正站位所在既coordinates...所以想了解一下
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2015-4-4 22:19 | 顯示全部樓層
原帖由 cch0074 於 2015-4-4 20:32 發表
支持樓主匯集資料記錄
本身自己都好似hon_son_wilson兄咁人手用手機記時間,不過只跟手機時間,個record只記到分鐘,唔多夠準,樓主用GPS記時間實在係個好方向。不過有一啲技術上既做法想問問:唔知樓主點樣用excel估計埋站時 ...
其實成件事係用Big Data做基礎
GPS error一定唔細
小弟而家既做法只係take條track同站位最緊既距離就當佢係
距離太遠既話就唔要例如81既sheet 7中間係會有blanks
若果data夠多既話自然可以不斷拉低個error
cch0074 發表於 2015-4-4 23:08 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-4-4 22:19 發表
其實成件事係用Big Data做基礎
GPS error一定唔細
小弟而家既做法只係take條track同站位最緊既距離就當佢係
距離太遠既話就唔要例如81既sheet 7中間係會有blanks
若果data夠多既話自然可以不斷拉低個error ...

咁唔知樓主係咪逐份gpx開出黎然後用excel計出最近站位既coordinates,再input到果一點既時間入去data sheets入面呢?
我認為用資料庫系統(database systems,例如mySQL)會比excel儲存數據為佳,一黎可以唔駛按路線同時段分開好多份files同sheets記錄,二黎可以靈活顯示analyses,例如output出網頁、export去.xls/.csv檔等等,export之前仲可以加filter,例如只選取5pm-9pm既紀錄輸出結果,呢層我相信用database會比excel優勝唔少。
奈何小弟對呢方面既知識只有皮毛中既皮毛 ,要學習都需要唔少時間,所以只係拋到一啲concepts出黎。各位有心做呢個資料庫既版友可以循呢個方向考慮下。
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2015-4-5 00:30 | 顯示全部樓層
原帖由 cch0074 於 2015-4-4 23:08 發表

咁唔知樓主係咪逐份gpx開出黎然後用excel計出最近站位既coordinates,再input到果一點既時間入去data sheets入面呢?
我認為用資料庫系統(database systems,例如mySQL)會比excel儲存數據為佳,一黎可以唔駛按路線同時段分 ...
Yup

不過我就係完完全全唔識database既人類
所以先用住excel頂住數(其實都唔太識@@)
某程度都好想有心人可以繼續develop到
當然又或者時機到既話我都係會死死地氣去學既
kay 發表於 2015-4-5 09:40 | 顯示全部樓層
其實樓主有無試過將 gps data出係google map度?
自己都有d 路線data,不過個時手機未有數據plan,得gps,粒gps好似又唔靈,結果就好似下面堆圖咁
但由於誤差太大,後期都無心機再錄

下面呢張係新巴43X(西區段錯晒)

107(算靚仔架啦)

九巴15,不過一開始GPS就錯位置,比原先係向後移,後來有條直線就係強制修正

上面雖然係google map,但檔案其實係.htm檔黎
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2015-4-5 11:55 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2015-4-5 09:40 發表
其實樓主有無試過將 gps data出係google map度?
自己都有d 路線data,不過個時手機未有數據plan,得gps,粒gps好似又唔靈,結果就好似下面堆圖咁
但由於誤差太大,後期都無心機再錄

下面呢張係新巴43X(西區段錯晒)

10 ...
當然有啦
之但係出左係google map後若果條條都人手搵point就要好耐既時間
兼且冇記錯既話仲要show唔到每個point同對應既時間

107果條其實已經滿分既作品
條track震下震下唔係問題
因為我import入 excel既時候都有俾到buffer

43X西區都未必成問題
可以慢慢sort 邊D point係錯
反而15成條向下shift既就難搞

不過我都鼓勵係照錄左send俾我試下先都冇所謂
中間斷都要殺
因為最緊要係有海量數目既data