hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士多媒體分享區 (M2) 傷感與難堪
開啟左側

傷感與難堪

GU7060 發表於 2006-4-25 01:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今晚是FN4912的最後一夜。

當然FN4912離開了我們亦帶了一點傷感,但因為FN4912,我真正看穿了一位朋友的真面目。
試想想一輛將近退役的小巴,如何被人說成換上「新」車頭玻璃,到後來有人說「肯定換上」而差點想奚落這位朋友?(因為被我發現了根本沒有換上,只是移位罷了。)
一個「自以為是」、「別人的話永遠不中聽」、「過於炫耀自己」、「過於守規矩」、「思想守舊」(相反這個不算是重點)的人,叫我如何忍下去?
都認識了多年,為何如此變相難相處?
試問自己亦有不少問題,但朋友們都表示過我肯聽肯改。我多次想勸導他,但他肯聽肯改嗎?
這些朋友,相處下去開始覺得不是味兒。
(如何興趣想知道實情,可PM給我。)

下面有數張FN4912,如有站友曾經拍下,希望張貼能回味。

KY9143 發表於 2006-4-28 20:50 | 顯示全部樓層
朋友果一PART..
我可以答你...

有時反目既時候,
腦海入面只有人地既缺點,
其實係正常不過既事情,
但當你過左一段時間,
你個腦亦唔會好似而家咁所裝載既都係果一個人既缺點,
問心一句...
每個人都有佢既優點缺點,
你所講既,
我唔認同但亦唔反對,
我知道你所講既係邊一個...
不過我覺得,
始終你知佢係咁...
咪算囉...
有時唔係話乜野,
你忍人既時候,
人地何嘗唔係忍緊你?
可能到頭來大家都係互忍而已...
每件事去得太盡既話,
自己都唔會好受...

that's all
Beautiful Fighters
admin78 發表於 2006-4-29 10:49 | 顯示全部樓層
KY9143 發表於 2006-4-29 12:14 | 顯示全部樓層

原帖由 admin78 於 2006-4-29 10:49 發表

注意:id=KY9143

請勿作出離題討論。若討論朋友題目,可到A16版討論。

B4版版主

首先,
我想問晌邊一邊令你認為呢篇係離題既文,
原文中樓主所寫既,
除左係一部小巴外,
亦係講述佢同朋友間既一d不快事,
請問我就住佢寫朋友既果一part回文,
請問又算唔算離題?
Beautiful Fighters
 樓主| GU7060 發表於 2006-4-29 14:05 | 顯示全部樓層
原帖由 KY9143 於 28/04/2006 20:50 發表
朋友果一PART..
我可以答你...

有時反目既時候,
腦海入面只有人地既缺點,
其實係正常不過既事情,
但當你過左一段時間,
你個腦亦唔會好似而家咁所裝載既都係果一個人既缺點,
問心一句...
每個人都有佢既優點缺點,
你所講既,
我唔認同但亦唔反對,
我知道你所講既係邊一個...
不過我覺得,
始終你知佢係咁...
咪算囉...
有時唔係話乜野,
你忍人既時候,
人地何嘗唔係忍緊你?
可能到頭來大家都係互忍而已...
每件事去得太盡既話,
自己都唔會好受...

that's all
首先我沒有想到涉及「反面」的結果。
由始至終,如果他肯當頭棒喝的話,我都不會做出這種險詐(有些人會覺得今次是險詐)的事。
人呢…肯定有他或她的極限,當真的忍無可忍時會一發不可收拾。
不過我提及的一位朋友,最後要弄到「反面」、斷絕關係。其實,此舉是他的「孩子氣」所造成。
(用廣州話轉述,即:呢o的咁o既人咁細路仔o既,大佬,成o左年啦都係咁!咁俾人話兩句就要反晒面,如果兜口兜面話佢咪我條命分分鐘都冇埋?)
不過對方最後的行動我亦不想理…今次我亦沒有向友人幫忙,只是向友人訴苦。
今次並非借題發揮,而是真人真事,明知一輛將近退役的車在沒有任何碰撞損毀之下再度換上車頭玻璃?那是令人大惑不解的。另FN4912真的退役了,我期望各站友分享也有問題?

PS:如果站務人員認為不合理,麻煩搬文。而KY9143兄這次亦言之成理,因為單單說一位朋友,我一早走去A16板張貼。
art0925 發表於 2006-4-29 18:02 | 顯示全部樓層
I'm wondering, how old are you lei, cause if you are a teenager, maybe you will think this way, but as you grow older and older, and by the time you are working in the society, you will learn to tolerate the short coming of you pals, because if reality, as you grow older and older, you will have less and less friend, (well, except feel close once) cause you will always see something more ugly then just stubboness about a GMB windshield...

原帖由 GU7060 於 2006-4-29 14:05 發表
首先我沒有想到涉及「反面」的結果。
由始至終,如果他肯當頭棒喝的話,我都不會做出這種險詐(有些人會覺得今次是險詐)的事。
人呢…肯定有他或她的極限,當真的忍無可忍時會一發不可收拾。
不過我提及的一位 ...
 樓主| GU7060 發表於 2006-4-30 02:25 | 顯示全部樓層

原帖由 art0925 於 29/04/2006 18:02 發表
I'm wondering, how old are you lei, cause if you are a teenager, maybe you will think this way, but as you grow older and older, and by the time you are working in the society, you will learn to to ...

你要明白我已忍多時,至少兩年。
人,有他或她的極限。
當人認為對方的行為變本加厲地步至不可容忍時就如本人一樣。